Meest gelezen in 2019

Oepsie! Het is al begin januari! Snel weg van de feestdis en even tijd maken voor … de lijstjes van 2019. Wat waren de meest gelezen berichten in 2019 op deze blog? Welke artikels werden het meest geliket – door de extraverten onder jullie :)-? Welke kregen het meest commentaar – door de nog extraverteren -?

meest gelezen in 2019
Op verkenning! Foto: A. Huenaerts

Ik ben altijd benieuwd naar de resultaten van zo’n terugblik. En ondertussen geniet ik ervan om de fijne momenten te her-beleven. En vraag ik me af welke uitstapjes, plekken of reizen ik zelf het leukst en meest beklijvend vond.

Maar vooruit, waar blijven ze, die populaire berichten van 2019?

Meest gelezen in 2019

 • LUNCHEN IN GENT. Super-populair waren de 5 fijne lunchadresjes die ik in februari tipte voor Gent. Ik moet er toch maar eens aan denken om op commissie te gaan werken, zo te zien :).
 • ROADTRIP IN PUGLIA. De tweede plaats gaat naar het uitgebreide artikel over onze roadtrip in Puglia, in Zuid-Italië. Verwondert me (in alle bescheidenheid) niet, want Puglia is prachtig. En heel gevarieerd. En het was ook wel een kleine uitdaging om alle informatie over onze rondreis kort en bondig in één artikel te gieten. Maar fijn dat er nu zo veel Italië-fans kunnen van meegenieten.
 • GEZOND LUNCHEN IN LEUVEN. En jullie houden blijkbaar al evenveel van lekker (en gezond?) eten als ik. Want op de derde plaats komt ‘4x gezond lunchen in Leuven‘. – Hoor ik daar wat gemurmel over goede voornemens? 🙂
 • SPIEGELBUNKER IN LEFFRINCKOUCKE. Nummer vier gaat naar een verrassende eigenaardigheid in het minuscule Franse grensdorpje Leffrinckoucke: de Spiegelbunker, verstopt in de duinen. Een merkwaardig maar ook fascinerend en betekenisvol kunstwerk in een vergeten hoek van Frans-Vlaanderen.
 • GEHEIMEN VAN DE KEIZERSBERG. En op de vijfde plaats prijkt het artikel over de geheimen van de Keizersberg in Leuven. Een reuze-boeiende plek met een rijke geschiedenis. Ik schreef het artikel na een bezoek aan de abdij en ontdekte tijdens het schrijven een interessante site die helemaal gefocust is op vergeten spoorlijnen, spookstations en – tunnels: Railations.net. Leuk nevenverschijnsel van het bloggen!
meest gelezen in 2019__alberobello
de trulli van Alberobello in Puglia
meest gelezen in 2019_spiegelbunker
op zoek naar de Spiegelbunker in Frans-Vlaanderen
leuven_sara
Lekker en gezond bij Sarah’s in Leuven

Meest geliket

Hier begeef ik me op glad ijs: zijn de meest gelikete artikels ook echt de meest geapprecieerde? Misschien vond jij een artikel wel leuk, maar bedacht je dit gewoon bij jezelf? Dit lijstje gaat uit van de ‘waarneembare feiten’: alleen de artikels waarbij de ‘like’-knop onderaan expliciet door een lezer werd aangeklikt, kwamen in aanmerking.

Komt dit lijstje overeen met het vorige? Niet helemaal, maar er zijn wel gelijkenissen. Even checken:

 • EERSTE REISINDRUKKEN SRI LANKA. Het meest met een ‘like’ geapprecieerde artikel was dat over onze eerste (overweldigende) reisindrukken van Sri Lanka bij aankomst in Negombo. Het leek wel of jullie met z’n allen met ons meereisden om onze avonturen te volgen. Heel fijn!
 • SIGIRIYA LEEUWENROTS SRI LANKA. Ook het verhaal van onze beklimming van de legendarische Leeuwenrots in Sigiriya kon op veel likes rekenen. Ik vond het zelf ook een indrukwekkende ervaring om om 7.00 uur ’s ochtends tussen de ruïnes van een  duizend jaar oud mythisch paleis te staan. En de ochtendmist te zien optrekken boven de jungle. Die zich zo ver het oog reikte rondom ons uitstrekte. Magisch!
 • CITYTRIP BOLOGNA. Op drie kwam het artikel over de citytrip naar de oudste universiteitsstad van Europa: het Italiaanse Bologna. La rossa, dotta en grassa is altijd goed voor een reisje. Alhoewel… altijd? Wij waren er in de zomer en puften zo erg bij temperaturen van rond de 40°C dat we vooral op pleinen en in galerijen neerstreken om iets te drinken. Toeval? Een zoveelste bewijs van de klimaatverandering? Wie zal het zeggen. Ondanks de hitte, verzamelde ik toch vijf tips voor een citytrip. 🙂
 • LUNCHEN IN LEUVEN – ROADTRIP PUGLIA – MONET EXPERIENCE BRUSSEL. Meest gelezen is soms  toch ook meest geliket: het artikel over de gezonde lunchplekken in Leuven én het artikel over onze reisroute in het Italiaanse Puglia kwamen ex aequo op de vierde plaats samen met het artikel over de Experience Monet-expo in Brussel.
meest gelezen in 2019
de jungle overschouwen vanop de Leeuwenrots van Sigiriya, Sri Lanka
meest gelezen in 2019-arcades
de beroemde (schaduwrijke) portieken van Bologna
meest gelezen in 2019
Monet Experience in Brussel

Meeste reacties

Welke berichten lokten de meeste (expliciete) reacties uit?

 • Op nummer 1: opnieuw de roadtrip door Puglia.
 • VERLIEFD OP NORMANDIË; Verrassender was de nummer twee. Misschien gaf je zelf ook wel commentaar bij het artikel6x Verliefd op Normandië’? Ik kan er alleen maar uit concluderen dat heel veel lezers van deze blog Normandië een warm hart toe dragen! Het bulkt er dan ook van de historische plekken (denk maar aan de landingsstranden van W.O. II), het landschap oogt er geweldig én het is ook niet eens zo ver van België of Nederland.
 • KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM. Ook het artikel over het onvolprezen Kröller-Müller museum in Otterlo, Nederland kreeg veel commentaren. De topcollectie moderne kunst, maar ook de uitgelezen ligging in het natuurpark van de Hoge Veluwe maken van dit museum echt een must-visit. En er kwamen heel wat commentaren van lezers die er al geweest zijn.
 • LEUKE ADRESJES IN ARNHEM. Een andere plek in Nederland waar veel reactie op kwam, was Arnhem. Ik kende het vooral van de oorlogsverhalen, maar ontdekte er het modekwartier met heel veel jonge makers. Ik mocht er logeren in het originele designhotel Modez, en we probeerden er ook een massa gezellige adresjes en eetplekjes uit. De Food Hall van Arnhem was de verrassendste ontdekking.
 • KLEIN GELUK IN IJSLAND. Op de vijfde plaats tenslotte kwam het artikel ‘Kleine gelukjes in Ijsland‘. Herinneringen in beelden aan de vele momenten van doodgewoon gelukkig zijn, van eenvoudig leven en genieten in een land dat één grote brok overweldigende natuur is.
meest gelezen in 2019
de Normandische kusten
meest gelezen in 2019
In de Food Hall in Arnhem
Ijsland
Warmwaterbron in Ijsland, middenin de natuur

Wat onthou ik zelf van 2019?

 • REIZEN – De meest beklijvende herinneringen zijn die aan onze eerste Aziëreis, naar Sri Lanka. Wat een buitengewoon land is dit! Al eindigde onze reis bijna dramatisch: we ontsnapten op het nippertje aan de verschrikkelijke aanslagen in Colombo en Negombo. Gelukkig waren we enkele uren eerder op het vliegtuig gestapt. Dankjewel voor alle bezorgde reacties! Ondertussen is de toestand in het land terug genormaliseerd, en is het reisadvies weer positief. De mooiste streek van Sri Lanka vond ik het hoogland, in het binnenland. Vooral de treinreis (aan 30km/uur) van Nanu Oya naar Ella was een fantastische belevenis. En eentje van een bijna onaardse schoonheid.
 • REIZEN CITYTRIPS. Daarnaast was de citytrip naar Marseille iets wat ik onmiddellijk zou overdoen. Omdat Marseille zo’n mooie en boeiende stad is. Maar ook omdat reizen in goed gezelschap – mijn drie zussen – natuurlijk van een onschatbare waarde is :).
 • KUNST, DESIGN & ARCHITECTUUR – Wat vormgeving en architectuur betreft, was de modernistische villa Cavrois bij Roubaix in Frankrijk een ontdekking voor mij. De restauratie heeft miljoenen gekost, maar hoe prachtig is het interieur en het exterieur in ere hersteld!
 • OVERNACHTEN – In Otterlo konden we genieten van een luxueuze verwen-overnachting in hotel de Sterrenberg, vlakbij het natuurpark van de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum. Maar niets was natuurlijk te vergelijken met het verblijf in een luxetent te midden van de ‘Misty Mountains’ – een droomplek tussen de theevelden- in Sri Lanka. Gewoonweg onvergetelijk.
 • HOTSPOTS Dit jaar waren er weer een boel leuke lunch- en eetplekjes. En Hop-Gastrobar in Leuven spande de kroon van het meest verfijnde gastronomische tafelen.
Het bergland in Sri Lanka: onvergetelijk!
meest gelezen in 2019
Villa Cavrois van Mallet-Stevens in Noord-Frankrijk

En voor 2020?

Ik had het geluk om 2019 met een fijn vriendinnenuitstapje tussen de virtuele bloemen van Claude Monet af te sluiten. Mijn wensen voor 2020 hoor je hier (draai die volumeknop maar open):


En nu zijn we echt vertrokken voor een nieuw jaar en een nieuw decennium! Go go go!

9 thoughts on “Meest gelezen in 2019

  1. Dat is wederzijds, hè Els :). Kom binnen en zet u 😉 – met de woorden van blogger Julie – En een fijn, creatief en lekker jaar voor jou en je gezin!

Altijd fijn om je reactie te lezen: