Meest gelezen in 2020

Hij staat niet stil, de tijd. Ook al zitten we in een pandemie-bubbel.Ā  2020 loopt alweer naar zijn einde. Tijd voor een flashback naar de populairste blogartikels tijdens dit vreemde jaar. Een jaar waarin de hashtags #toeristineigenland en #staycation die vanĀ  #traveltheworld duidelijk vervingen. Als ik naar mijn blog kijk, was het ondanks de reisbeperkingen een heel vruchtbare periode. Ik ontdekte massa’s mooie plekken in BelgiĆ«, genoot van de natuur en -wanneer het mogelijk was- ook van cultuur.Ā  Leuk dus om terug te blikken en na te gaan wat er het meest gelezen werd in 2020. En alla, laat ons ook maar direct ertegenaan gooien wat het meest geliket werd, waarop het meest commentaar kwam en wat ik zelf het meest onthou van mijn wonderful wANNderful uitstapjes in 2020.

Meest gelezen in 2020

Geen mens die van deze nummer Ć©Ć©n achterover valt… aangezien wij ongeveer 3/4de van het jaar in lockdownachtige toestanden leefdenĀ Ā en in ons eigen kot rondscharrelden, waarbij contacten en vooral verre verplaatsingen aan banden waren gelegd. ‘Wij weten van wandelen’ werd de slogan in 2020, en dat bleek ook op de blog. Toen ik in maart het artikel schreef, was het best wel zwoegen. Ik werkte er veel langer aan dan gemiddeld. Met de kaart van Leuven in de aanslag checkte ik de interessante wandelplekken op een straal van ongeveer 20 kilometer rond mijn hometown die ik al verkend had,Ā  en pende mijn tips neer. Vreemd genoeg viel het artikel eerst niet op. Pas vanaf september bleek het ineens zot-populair.Ā  Hoogste score ever wat betreftĀ  weergaven van een blogbericht, met driemaal zoveel weergaven als de topper van 2019.

Wijgmaal Remy

Op nummer twee in de populariteitspoll een gouwe ouwe:Ā  de tips voor hippe en lekkere lunchspots in Gent, de hit van 2019.Ā  Zelfs al was het artikel alleen maar veelgelezen in de eerste drie maanden van 2020 en vervolgens opnieuw van juni tot september, toch scoorde het zo goed dat het in de top vijf van 2020 bleef hangen…Belgen en eten!

Gent_Wasbar

Vervolgens was het in 2020 vooralĀ  street-art-o’clock.Ā  Ook niet zo verwonderlijk. Ik zocht tijdens de lockdown in het voorjaar naar interessante plekken in mijn eigen stad en gelukkig sloot Leuven zich in april aan bij het Street Art Cities netwerk. Zo was er opeens de street art cities app. Ik werd street art hunter, stippelde 2Ā  fietsroutes uit en maakte nog een extra-selectie van 7 x schitterende street art voor Visit Leuven. Sinds april zijn er in Leuven nog heel wat straatkunstwerken bijgekomen. En hun aantal neemt nog toe. Altijd prettig om zo door je stad te wandelen of fietsen.

Ook in Antwerpen Luchtbal ging ik straatkunst spotten en daarnaast blikte ik met heimwee terug naar mijn tocht langs de beroemdste muurschilderingen in het street art Walhalla in Londen (Shoreditch, de ooit beruchte wijk van Jack the Ripper) en het nu onbereikbaar verreĀ Wynwood Walls in Miami.

meest gelezen in 2020

Ook het blogbericht over deze bijzondere bunker, omgetoverd tot een poĆ«tisch kunstwerk in de Noord-Franse duinen, was populair. Een artikel van vorig jaar dat ineens terug opgepikt werd. De spiegelbunker opzoeken is dan ook een fijne uitstap als je aanĀ  de Belgische kust logeert. Of een tussenstop wil maken op weg naar de Franse Opaalkust met zijn charmante stadjes en hoge krijtrotsen.

spiegelbunker

Dit intrigerende verhaal over mijn eigen streek stad haalde ook de top 5 van meest gelezen blogberichten in 2020. De aanleiding voor de blog was een werkbezoek aan de Leuvense abdij Keizersberg. De bibliotheek waar de tijd is blijven stilstaan, het nieuw aangelegde en opengestelde park, het prachtige uitzicht over Leuven, de resten van de oude vestingmuren, de zinkgaten bij de begraafplaats van de paters,…ze zorgden er allemaal voor dat ik me wat verdiepte in de rijke geschiedenis van deze fascinerende plek waar ooit Keizer Karel nog in een dierentuin ronddartelde.Ā  En hoe boeiend is het verhaal van de geheime tunnel die 2 Engelsen groeven omdat ze er een spoorlijn wilde aanleggen in de 19de eeuw? Dankzij het raadsel van de zinkgaten op het kerkhof van de paters kwam ik terecht bij de siteĀ  Railations en ontdekte er het verhaal van de stoutmoedige onderneming.

Abdij Keizersberg Leuven

Meest geliket

Het artikel dat de meeste likes kreeg, was er eentje dat vooral uit foto’s bestond …Wat moet ik daaruit concluderen :)?

Of was dit artikel zo populair omdat het voor het eerst sinds lang weer ging over een buitenlandse reis? En Portugal zo’n prachtig en toegankelijk land is? Zelfs al kan je zelf niet reizen, dan is plaatjes kijken en dromen van mooie bestemmingen ook al ontspannend. En inspirerend voor wanneer het weer wel kan.

De Zilverkust is een wat minder bekende,ruige kuststreek in Portugal. Er zijn ook enkele interessante stadjes (van erkend UNESCO werelderfgoed-gehalte)Ā  zoals AlcobaƧa, Batalha en het super-charmante Obidos. Tijdens onze reis moesten we de reisplannen aanpassen om de plotsklaps rode zone rond Lissabon te vermijden, maar aan de kust in midden-Portugal vonden we een veilige, rustige en mooie plek om uit te rusten van een intens voorjaar.

meest gelezen in 2020

Het artikel over street art in Leuven was veelgelezen, maar het bericht over street art in Londen stond op nummer twee wat betreft het aantal likes. Veel herkenning, want de beroemdste street art vind je natuurlijk in deze voormalige verloederde hoek van Oost-Londen vol pakhuizen en smalle steegjes. Maar hoe lang nog? Ondertussen hebben de vastgoedontwikkelaars deze wijk in de smiezen gekregen en werden de vervallen opslagplaatsen sjieke dure lofts of vintage- en antiekwinkels of trendy winkelcentra. Denk ook maar aan de Coal Drops Yard achter het station van Saint Pancras en King’s Cross. Een buurt waar je 10 jaar geleden liever niet alleen doorwandelde.

Maar opvallend: twee buitenlandse bestemmingen stonden dus aan de top wat betreft likes.

De uit-tips in eigen land en eigen buurt volgen echter op de voet.Ā  Op de derde plaats een ex aequo van drie artikels: mijn selectie van de mooiste street art in Leuven, het bericht over een fijn bezoek aan de prachtige NationaleĀ  Plantentuin in Meise en, heel wat prozaĆÆscher, onze ervaringen met afhaalmaaltijden van 6 verschillende aanbieders uit het Leuvense. Het ging zowel over goedkope als over verfijnde maaltijden. Maar nooit over hamburgers, pizza of frietjes.

Waar anders dan in de Nationale Plantentuin in Meise, de grootste botanische tuin van Europa?

Op de vierde plaats waren er weer ex aequo’s: de verhalen over de heerlijke uitstap naar Damme en de prachtige Damse Vaart (een aanrader!),Ā  het verjaardagstochtje naar de wonderen der techniek op de Waalse rivieren en de kennismaking met het centrumkanaal in StrĆ©py, het fietsen tussen het water op een zomerse dag in Bokrijk… en tot slot ons bezoek aan het kasteel van Laarne, een fraaie waterburcht bij Gent, die berucht is omwille van de heksenprocessen die er doorgingen. Allemaal fijne uitstappen in BelgiĆ« die ons lieten kennismaken met de eigen geschiedenis of met het groenste groen, zoals in Bokrijk.

Op kasteelbezoek in Laarne

Op de vijfde plaats wat betreft likes kwam de kennismaking met deze zalige nieuwe architectuurparel in Hasselt. De opvallende nieuwbouw van het cultuurhuis Z33 door architecte Francesca Torzo zou in het voorjaar feestelijk openen… maar dit plan viel in het corona-water. Zo jammer, want de openingsexpo was echt top! Ik leerde een boel nieuwe kunstenaars kennen die speciaal voor de nieuwe vleugel geweldige locatiewerken hadden gecreĆ«erd. Deze expo had meer aandacht verdiend. Maar gelukkig blijft het architectuurkunstwerk van Torzo overeind. Hasselt is een bijzondere plek rijker!

Z33, de nieuwe vleugel van Torzo

Meeste reacties

Voor wie nog meer wil weten: op welke artikels kwam er het meest commentaar?

De algemene jaartopper scoorde ook op dit vlak het best en prijkt op nummer Ć©Ć©n. Waarom verwondertĀ  dit mij niet?

meest gelezen in 2020

Ook de artikels over de Nationale Plantentuin in Meise en het Atomium in Brussel oogstten veel reacties. Er werden herinneringen opgehaald aan schooluitstappen, tips gegeven (of ontvangen) over bezoeken aan dezeĀ  klassiekers onder de Belgische bezienswaardigheden.

Wij bezochten het Atomium op de eerste dag dat het terug openging, met alle mogelijke coronaproof-maatregelen, maar ik kon desondanks dat helemaal de sfeer van Expo 58 proeven. Wat een bijzondere tijd moet dat geweest zijn! Wat een ideeĆ«n, wat een vooruitgangsoptimisme. Een iconische plek die van CNN de titel van ‘meest bizarre gebouw van Europa’ kreeg. En misschien is dat ook wel een beetje zo. Dankzij de coronacrisis bezocht ik voor het eerst dit Belgische monument!

Atomium, Brussel

Ondertussen lijkt het al een eeuwigheid geleden dat ik de nieuwe foodhal in Mechelen verkende. Of bij Foom van een super-brunch genoot. Om maar te zwijgen van het zalige verwenweekend dat we doorbrachten op de Veluwe, in hotel de Sterrenberg. Lang hebben we niet kunnen genieten van de food-tips, maar er kwamen wel wat reacties los.Ā  Ik duim in elk geval dat de Mechelse adresjes de crisis kunnen overleven en dat de mensen in de horeca in Leuven en elders snel hun broodwinning kunnen hervatten!

foodhal Mechelen

Wat ik zelf onthou van 2020

Laat dit duidelijk zijn: zoals zovelen kijk ik reikhalzend uit naar 2021, om opnieuw te kunnen reizen,Ā  van concerten, film, en toneel te kunnen genieten, maar vooral ook om zorgeloos met familie en vrienden samen te kunnen eten, drinken, knuffelen en niet elke keer als ik de deur uitga te moeten checken of mijn mondmasker wel in mijn tas zit!Ā  Alle herinneringen aan thuiswerk – op een ongemakkelijke bureaustoel-,Ā  zoomsessies, Teamsoproepen, wachtrijen , social distancing en niet aangekomen postpakketten gooi ik achteloos aan de kant om te focussen op dingen die ik proefde, ontdekte en waarvan ik genoot. Het C-woord stuur ik even naar het verdomhoekje.

Reizen en citytrips

In dit bizarre jaar was er heel wat minder sprake van citytrips. Ik onthou vooral ons luilekker bezoek aan Damme in BelgiĆ«,Ā  de ontdekkingstocht in de tempeliersburcht van Tomar en het kuieren door de charmante middeleeuwse straatjes van Obidos in Portugal. Allemaal normaal gezien vrij drukbezochte plekken (UNESCO Werelderfgoed), die nu Ć©Ć©n en al rust waren. Elk nadeel heb zijn voordeel, toch?

fietsen langs de Damse Vaart
Obidos, portaal in de stadsmuur
meest gelezen in 2020
Tempeliersburcht in Tomar

Ik ging, zoals jullie, ook opnieuw in mijn eigen stad op ontdekking en 2020 was duidelijk het jaar van de Leuvense street art. Maar dat heb je ondertussen al gemerkt :). En het was ook genieten van de heropening van de Bib Leuven in het prachtig modernistische Tweebronnengebouw, de voormalige Technische School van toparchitect Henry van de Velde.

meest gelezen in 2020
van de Velde- architectuur in de Bib Leuven (Tweebronnen)

Kunst, architectuur en design

Wat betreft architectuur heb ik dit jaar toch weer een aantal topplekken ontdekt. Blijven me vooral bij: het intieme muzeumL in Roeselare(een architecturaal pareltje dat slechts weinigen kennen),Ā  het wonderlijke Atomium in Brussel,Ā  de prachtige supermoderne doorkijkjes in cultuurhuis Z33 te Hasselt,Ā  het excentrieke art deco jachthuis met uitkijktoren (als een kerk) dat het echtpaar Krƶller-MĆ¼ller op de Veluwe in Nederland liet bouwen.Ā  En in Genk dwaalde ik rond in de intrigerende fantasiewereld van modefotograaf Tim Walker, tussen de oude machines van wat eens een koolmijn was.

Voor de liefhebbers verzamelde ik tussendoor mijn 5Ā  favoriete musea in een bijzonder pandĀ en de indrukwekkende stoomlocomotieven van Train World charmeerden me nog tijdens de kerstvakantie.

meest gelezen in 2020
muzeum van Licht en Landschap in Roeselare
foto’s van Tim Walker in C-mine Genk
jachthuis_sint_Hubertus
excentriek jachthuis voor de Krƶller-MĆ¼llers op de Veluwe
meest gelezen in 2020
Atomium, wereldexpo 58

Hotspots

Veel hotspots waren er niet te ontdekken.Ā  Of beter gezegd: ze waren er wel, maar werden no entry-zone.Ā  Nog net voor alles startte,Ā  bezocht ik de schitterende nieuwe foodhal in het prachtige historisch pand in Mechelen, en logeerden Ć©n dineerden we in het godvergeten dorp WĆ©ris. Daar was het overheerlijk gastronomisch savoureren in Le Cor de Chasse, en we kregen onverwacht nog een prachtig sneeuwdecor toe.Ā  Ideaal voor een winters weekendje weg.

Tijdens de zomer genoten we van het lekkerste ontbijt ever in B&B Hoeve de Steenoven in Damme,Ā  en ontdekte ik de trendy foodmarkt Wolf in Brussel. En natuurlijk konden mijn favoriete ijsadresjes in Leuven niet ontbreken. Of wat dacht je?

meest gelezen in 2020
Le Cor de Chasse in WƩris: vaut le dƩtour!
Fantastisch ontbijt in B&B Hoeve de Steenoven, Damme
meest gelezen in 2020
Wolf, Brussel
het lekkerste ijs in Leuven

Natuur

Veel meer dan andere jaren trokken we erop uit in de natuur: om te wandelen en te fietsen. De Ā dolmenwandeling bij WĆ©ris , de fietstocht in het Bokrijkse groen en tussen het water, en de herfstwandelingen in de bossen rond Leuven, de velden van Waals-Brabant, en het golvende landschap van de Condroz in Furfooz blijven me het meest bij.

meest gelezen in 2020
Fietsen tussen het water in Bokrijk

meest gelezen in 2020

En nu… stilaan op naar een nieuw jaar! Het einde van december is in zicht, 2021 komt eraan. En nooit is een nieuw jaar meer welkom geweest dan nu, denk ik. Alvast mijn beste wensen voor een gezond en gelukkig 2021 aanĀ  jullie allen!

 

Ann

Ook leuk om te lezen:

11 thoughts on “Meest gelezen in 2020

  1. Ah ja, logisch dat de wandelblog zoveel gelezen is. En verder veel mooie inspiratie voor ons, voor als we ook weer naar Belgiƫ kunnen. Hopelijk wordt het allemaal weer een stukje beter het komende jaar. Leuk om te zien dat iedereen, dichtbij huis, toch heel mooie plekjes heeft ontdekt afgelopen jaar.

    1. Hey leuk, Annelies! Vind het ook altijd fijn om inspiratie op te doen bij de collega’s :)! Een rustig jaareinde en een gezonde start van 2021!

  2. Wij hebben ons dit jaar teveel laten tegenhouden doordat je voor vrijwel alles een mondmasker moest aandoen. We hebben wel veel gewandeld, vooral in eigen streek en daar heb ik dan wel weer veel van genoten, net als van jouw tips en verslagen. Op naar een vrijer 2021! Prettige feestdagen!

    1. Dankjewel (en ik volg jouw verhalen ook graag)! Voor jullie ook!
      O ja, wat kijk ik ernaar uit om niet meer voortdurend te moeten zien of ik mijn mondmasker bijheb als ik de deur uitga (flink wat keertjes moeten terug naar huis rijden). Op een beter jaar!

  3. Wij hebben ons behoorlijk rustig gehouden dit jaar maar oh wat mis ik het. Jouw foto’s en verhalen waren een kleine pleister op de wond maar meet een vleugje jaloezie.
    Onze hoop is op volgend jaar gevestigd maar ja wie heeft dat niet.

    1. Ik heb veel beperkingen gevoeld dit jaar (zoals iedereen, inderdaad), maar nu ik het samenbreng, zie ik dat we toch wel wat in eigen land en eigen streek hebben kunnen doen. Met de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo probeert een mens er toch het beste van te maken. En we klinken inderdaad op een jaar van hoop! Vol fijne (wandel?)verhalen en tips voor ons allen!

  4. Een mooi overzicht! Ondanks de corona-beperkingen toch heel wat interessante plaatsen en zaken bezocht, geproefd, gewikt en gewogen en goed bevonden. Doe zo verder!

    1. Dankjewel Marleen! Nu ik het allemaal op een rijtje zet, is het inderdaad toch nog een gevarieerd geheel geworden. Ook hier is er nog heel wat te ontdekken, hĆØ. Alvast een rustig en gezond jaareinde gewenst!

Altijd fijn om je reactie te lezen: