Mix Brussels: ontspannen in golden sixties-architectuur

Tijdloze elegantie. Indrukwekkende architectuur. En een perfect decor. Daar kan Mix Brussels prat op gaan. Want deze heerlijke ontspanningsplek huist in het  grootste deel van het iconische sixties-kantoorgebouw Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde. Het is niet alleen een high-end hotel en fitnessruimte, het is bijna een bestemming op zich. Wij sprongen er even binnen om de foodcourt uit te proberen en dwaalden er prompt drie uur rond.  Mee rondhoppen in Mix Brussels voor architecturale pracht, luxe accommodatie en verfijning aan de rand van het Zoniënwoud?

Mix Brussel
Royale Belge: als een reusachtig beeldhouwwerk

Indrukwekkende  architectuur

Watermaal-Bosvoorde. De herfstzon straalt en koperkleurig weerkaatsen honderden getinte ramen het nazomerlicht in de uitgestrekte vijver langs de Vorstlaan. Op een glazen sokkel rijst de voormalige Royale Belge hoofdzetel boven het water uit. Wat een statig complex! Het roestbruin van de structuur in cortenstaal steekt fel af tegen de azuurblauwe lucht en het water.

Langs de muur van glaspanelen haasten we ons naar de ingang om het perfect kruisvormige gebouw ook van binnen te kunnen zien. De lichtjes verkleurende bomen van het landschapspark rondom het architectuuricoon weerspiegelen in de ramen. Is dit een eiland van staal, glas en beton dat drijft op het water?

Mix Brussel
Boven op de glazen sokkel: de terrassen van de eventsalons, foodcorners en de fitnessruimte.

Het kleurenpalet van de monumentale mastodont lijkt perfect bij deze zonnige herfstdag te passen. Of hoe staal, glas en beton ook  betoverend warm kunnen overkomen. Maar misschien heeft het ook te maken met de harmonieuze inbedding van het gebouw in het groen rondom. Ik huppel in elk geval blijgezind naar de inkomhal! 50 meter hoog torent de hoogste verdieping boven ons uit.

Mix Brussel
Poëtische weerspiegelingen

Mix Brussel

Mix Brussel

Pittige ontwerpopdracht

In 1967 ontwierpen de Belgische architect René Stapels  (1922-2012) en de Franse Pierre Dufau  (1908-1985) de luxueuze hoofdzetel voor verzekeringsmaatschappij (en bank) Royal Belge in het residentiële Watermaal-Bosvoorde. Het gebouw moest imponeren – de macht van de banksector uitstralen – maar ook hypermodern en functioneel zijn. Zo’n  1.500 tot 2.500 werknemers moesten er een plekje krijgen. De principes? Identieke verdiepingen,  moduleerbare kantoren met verplaatsbare wanden, ramen die niet in de weg zitten als ze openstaan, overvloedig licht (natuurlijk of dankzij massa’s neonlampen), geluiddempend vasttapijt.  Er was nood aan onthaal- en archiefruimte en -top of the bill – een eigen bedrijfsrestaurant (selfservice!) en parkingplaatsen (nieuw!) waren een must.

Mix Brussel
(c) Reinout Moens

Uitdagend terrein

Een walk-in-the-park werd de ontwerpopdracht niet, niet alleen omwille van het stevige programma, maar ook door de ligging van de bouwgrond. Het terrein van zo’n 10 hectares bevindt zich op een helling van de Woluwevallei aan de rand van het Zoniënwoud. Noch aan de bestaande vijvers noch aan het majestueuze beukenbos mocht geraakt worden.  Plus: het gebouw mocht niet boven de boomkruinen uitsteken.

De architecten ontwierpen een gebouw in kruisvorm op een glazen sokkel van twee verdiepingen. Die rust op twee gedeeltelijk ondergrondse bouwlagen op een natuurlijk heuveltje in het beukenbos. Het zelfbedieningsrestaurant achteraan op de sokkel ligt op het niveau van het park, het terras kijkt neer op de vijver. Er werd enorm veel aandacht besteed aan de inbedding in het bestaande landschap. Vooruitstrevend in die tijd.

De bouw van het paradepaardje nam drie jaar in beslag.

(c) Reinout Moens

Herbestemming

Vanaf 1970 betrok Royal Belge de kantoren. Na de fusie met AXA werd deze verzekeringsmaatschappij en bank de eigenaar van het icoon. In 2017 verliet AXA het gebouw. Vanaf toen stond het leeg. Niet dat er geen kandidaten voor overname waren. De Amerikaanse ambassade toonde bijvoorbeeld een levendige interesse. Maar dan moest het monumentale pand stevig gerenoveerd worden. Niet alleen aangepast aan de gewijzigde technische en maatschappelijke eisen, maar ook aan ultrastrenge beveiligingsmaatregelen: kogelvrij glas onder andere. Die strookten niet helemaal met de eigenheid van het gebouw.  Gelukkig zorgde de Brusselse regering ervoor dat het paradepaardje van Royale Belge in 2019  op de erfgoedbewaarlijst kwam, zodat een respectvolle herbestemming en de re-integratie in het huidige economische circuit mogelijk werd.

Ontwerpwedstrijd

In samenwerking met de Brusselse Bouwmeester kwam er een open call voor een ontwerp.  De ontwerpwedstrijd werd gewonnen door Caruso St John Architects en Bovenbouw Architectuur in samenwerking met DDS+. Zij kiezen voor een renovatie ‘met aandacht voor het behoud van de essentie en de identiteit van het gebouw’. 28 juni 2023:  de renovatie is eindelijk achter de rug en de ‘Royale Belge’ wordt terug in gebruik genomen.

Wij horen in augustus over de nieuwe hotspot ‘MIX Brussels’ in Watermaal-Bosvoorde en zijn supernieuwsgierig. Een extra reden daarvoor: onze tweede zoon ging ooit nog op  sollicitatiegesprek in de AXA -hoofdzetel en herinnerde zich de vroegere pracht en praal. Uitstapje naar Brussel dus.

Op het heerlijke terras van de Fox Foodhal

Mix Brussel

Mix Brussels

Een groot deel van het gebouw (meer dan de helft) is herdoopt tot MIX  BRUSSELS. En  MIX heeft zijn naam niet gestolen.  We treffen een mix van ontspanningsmogelijkheden aan in het voormalige kantoorgebouw.  Zo is er een viersterrenhotel met 140 kamers en 40 studio’s, een grote fitness- , yoga- en wellnessruimte met 2 zwembaden – check dat 25meter bad buiten!-, een co-workingspace, 3 restaurants en  een heleboel vergader- en evenementenzalen.  Het auditorium uit de jaren zeventig werd gerenoveerd.

de hotelbalie
Conferentieruimtes mèt terras en uitzicht
Gezellige hoekjes
Mix Brussel
het terras van de fitnessruimte – met een glimp van het openluchtzwembad links- ingebed in de helling van het terrein

Nieuwe hotspot: Foodhal Fox

De bovenste verdiepingen bestaan uit kantoren , op de gelijkvloerse verdieping vinden we naast de inkomhal de foodmarket Fox – het gastronomische broertje van Wolf op de Wolvengracht in Brussel.  Ook één van de redenen waarom je hier moet zijn. Met plezier gaan we op ontdekking in de foodhal die baadt in het licht. Een moderne versie van het spraakmakende zelfbedieningsrestaurant uit de sixties.

Wereldkeuken

Hier vindt ieder wel iets naar zijn gading. Van Japans over Italiaans naar Thaïse keuken en Mexicaans of barbecue op het terras … we weten niet wat eerst kiezen.  En dan is er nog het ruime aanbod alcoholvrije of alcoholrijke cocktails en drankjes. En een aparte dessertenstand.  Niet te versmaden! Wij kiezen voor taco’s, sushi, en burgers – allemaal super-smakelijk en een goeie prijs-kwaliteitverhouding. En hoe zalig is het om buiten naast het water – met op de achtergrond het klateren van de fontein- te kunnen lunchen. Absolute aanraderi

High-end interieur

Nadat de inwendige mens versterkt is, is het nog  verder genieten van de unieke inrichting van MIX BRUSSEL.  De inkomhal met zachtroze marmeren vloer is nog steeds even imposant als hij vroeger moet geweest zijn. En dan die traphal! Indrukwekkend!

Mix Brussel
Toch nog echt ‘bank’-sfeer in de inkomhal, niet?
Mix Brussel
Trapje doen (c) R. Moens

Gemixt interieurdesign

We verbazen ons over de mix aan interieurstijlen, vaak etnisch geïnspireerd, soms industrieel, postmodern of net Scandinavisch strak. Geen wonder, want Atelier Lionel Jadot, dat instond voor het interieur, nam een luttele 52 andere Belgische en internationale designers onder de arm om tot dit boeiende geheel te komen. Een prestatie.  En prettig oogt het overal.  De sfeervolle verlichting, het origineel vormgegeven meubilair, de kunstwerken en de zacht wiegende transparante gordijnen in verfijnde kleurtinten… Chapeau!

Mix Brussel

Wij kunnen niet anders dan genieten van dit verrassende en origineel vormgegeven interieur.  En kunnen alleen maar besluiten dat binnenruimten en gebouw met grote zorg werden uitgewerkt. In 1967. En nu.

Wat een bijzondere plek is MIX BRUSSELS geworden! Een gemengd concept met verschillende functies. Een plek waar je kan werken, verblijven, ontspannen en genieten. En dat in een architectuurparel uit de sixties.

Some buildings have it all :).

Mix Brussel

Mix Brussel

Mix Brussels Vorstlaan 25 Watermaal-Bosvoorde – alle info op de website.

Ook leuk om te lezen:

9 thoughts on “Mix Brussels: ontspannen in golden sixties-architectuur

Altijd fijn om je reactie te lezen: