Een rood zaagdak. Een zwart gestileerd figuurtje. Artisanaal uitgesneden letters… Het opvallende logo van hotel Modez in Arnhem vangt onmiddellijk mijn aandacht. Geen wonder. Mode-illustrator Piet Paris ontwierp dit pareltje. En zorgde ervoor dat mode en design centraal kwamen te staan in dit originele hotel in het hartje van Arnhem. Fijn om hier een nachtje te kunnen doorbrengen. Ik mocht één van de twintig totaal verschillend ingerichte kamers uitproberen. Kijk je mee?
Inhoud
Aankomst in Arnhem
Ondanks de files (en dankzij de GPS) rijden we al snel onder de lage spoorwegbrug de wijk Klarendal in Arnhem binnen. Om op een klein pleintje aan te komen. Het Elly Lamakerplantsoen. In 2012 zo genoemd naar de oprichtster van de modeafdeling van ArtEZ.
Kleurige stoeltjes en lampionnetjes onder de lindebomen. Keuvelende gasten. Het bekende roodzwarte hotellogo. We zijn er!
Designhotel Modez
We duiken onmiddellijk de lobby van designhotel Modez binnen, naast café Caspar dat in hetzelfde gebouw huist. Een eerder smalle doorgang brengt ons bij de receptie. Maar het interieur is al veelbelovend, met originele lampen en bijzondere grafische prints. Plechtig zwart en vrolijk geel kleuren de ruimte. Dat er hier en daar een kras op de muur zit, nemen we erbij.
We krijgen direct info over het concept van het hotel. En over de buurt. Mèt stadsplannetje. Want Arnhem is nieuw voor ons.
Over de auto hoeven we ons geen zorgen te maken. Vlak voor het hotel is er nog een vrije parkeerplaats. Dankzij het lage panoramaraam kunnen we vanuit de lobby zelfs de auto zien. Parkeren blijkt trouwens in bijna de hele wijk gratis te zijn. Een luxe die we in de meeste Belgische steden niet meer kennen!
Het concept: mode en design
De naam van het hotel verraadt het al. Ik herken ‘mode’ en ‘design’, en hoor dat de ‘-ez’ verwijst naar ArtEZ, de Arnhemse kunsthogeschool. Een cluster van creativiteit, ambacht en kunstzinnigheid als basis voor een hip hotel dus. In een wijk die in 2012 transformeerde tot het modekwartier van de stad. Piet Paris, de ontwerper en art director, wilde met Hotel Modez laten zien wat mode allemaal inhoudt. Niet alleen een mooi jurkje in de winkel, maar ook vormgeving, ambacht en productkennis. Hij vroeg een 30-tal Nederlandse modeontwerpers en vormgevers om een originele en verrassende kamer te ontwerpen. Daar kwamen soms gekke ideeën uit voort, zoals: verticale bedden. Die wilde ideeën moesten wel wat getemperd worden. Uiteindelijk was het immers de bedoeling dat gasten ook een fijne nachtrust zouden hebben in de kamers :). Ik kijk dus al uit naar onze kamer!
De Piet Paris-kamer
We krijgen de magneetkaart mee, laten de lift links liggen en klimmen naar de tweede verdieping. Naar de deluxe-kamer die onder handen genomen is door mode-illustrator Piet Paris himself. We komen binnen via een kort gangetje. Eerst denk ik dat de vorige gast zijn handtekening op de muur heeft achtergelaten :). Maar we worden ondergedompeld in het atelier van Piet Paris, met duizend-en-één modeschetsen aan de muur. Elke kamer in dit hotel draagt de persoonlijke stempel van de vormgever.
De ruimte ademt mode, design en grafiek. Elegante, sobere, goed uitgezochte meubeltjes. Zoals het schattige designstoeltje in de hoek. Een kleurenpalet waarbij wit-zwart-rood domineren. Pantone-productjes in de badkamer. Overdonderend. Hier en daar wat slijtage. Het hotel is 7 jaar in de running.
Door het hoge hoekraam valt overvloedig licht binnen. Ik spot nog net de twee kerktorens, de verste is die van Arnhems Eusebiuskerk. Een architecturaal uitgekiend detail!
Maar waar is het bed?
Slapen op de mezzanine
We spotten al snel de houten trap bij het raam. De kamer is niet groot, maar wel hoog. Het bed bevindt zich als een troon op de tussenverdieping. Vanop de mezzanine heb je ook het mooiste uitzicht. Ik moet eerst wat wennen: er zijn zo veel indrukken. De prints van Piet Paris’ grafisch werk zijn prachtig. Dit is alvast een naam die ik nooit meer vergeet. Zelfs het tapijt is een leuke verwijzing naar zijn werk.
Het bed is van onberispelijke kwaliteit en we slapen heerlijk op onze design-mezzanine. Zelfs al ligt het hotel vlakbij de spoorweg. Geen last van lawaai of trillingen. En evenmin van onze buren. Geluiddichte kamers: check!
En in de badkamer vind ik de lievelingetjes van elke graficus: badproducten in Pantone-kleurtjes <3.
Graag even mee rondwandelen in onze kamer?
Het ontbijt
De ontbijtruimte bevindt zich naast de receptie en is -vanzelfsprekend- ook origineel ingericht. Nog wat slaapdronken staar ik naar de wapperende gele voiles op de muur. Pas als ik later mijn foto’s bekijk, ontdek ik het fascinerende spel met perspectief en diepte. En de knipoog naar de plafonds met engelen uit de lessen kunstgeschiedenis.
Het bestek, het kleine vaasje van Studio Lenneke Wispelwey, de stoelen,… je ontbijt hier ontegensprekelijk tussen kunst en design. Bij het buffet vind ik alles wat ik nodig heb om de dag goed te beginnen: granen, roerei, fruit, broodjes… En koffie uit een designkopje, natuurlijk.
De ligging van hotel Modez
Het hotel ligt in de modewijk Klarendal. Op een rustige plek en toch super-centraal in Arnhem. Goeie uitvalsbasis om op verkenning te trekken. En zeker voor de wijk Klarendal.
Station Klarendal
Het pand schurkt zelfs aan tegen het charmante Station Klarendal. Dit vroegere stationspostkantoor werd in 2005-2008 – in 125 stukken- overgebracht van de Arnhemse stationsbuurt naar zijn huidige plek. Het vormt nu de kern van de modewijk. Het huisvest ateliers, winkels en een fijn eetcafé (‘Goed Proeven’).
Klarendal was vroeger een achterstandswijk, maar is nu getransformeerd tot de nieuwe hippe buurt van Arnhem. Multicultureel en met ruimte voor creatief talent. Er zitten allerlei kleine alternatieve winkeltjes van jonge ontwerpers in de Klarendalseweg achter het hotel. Gewoon tussen de wijkwoonhuizen in. Ik kon hier makkelijk enkele uren spenderen!
Middenin de straat troffen we daarnaast nog een relict van vroeger aan. De onvermijdelijke Hollandse windmolen :).
Arnhem-centrum
Maar ook als je gewoon Arnhem zelf wil bezoeken, is het hotel goed gelegen. Vijf minuutjes stappen en je bent in het Spijkerkwartier. Na een kilometer sta je rond te snuisteren in de winkeltjes van ‘de Zeven Straatjes’. Even verderop is er de Eusebiuskerk met het torenhoog (letterlijk) glazen uitzichtplatform, de moderne nieuwbouw van cultureel centrum de Rozet en bij de Rijnkade vind je Airborne at the Bridge. En de beruchte brug van de ‘Slag bij Arnhem’ natuurlijk.
Conclusie?
Designhotel Modez was voor ons een heel leuke ontdekking in Arnhem, evenals de wijk Klarendal. Geenszins ‘a bridge too far’ voor wie van design en mode houdt😄.
Meer lezen?
- –wat maakt het beroemde Kröller-Müller Museum zo bijzonder?
- –de leukste adresjes voor je citytrip Arnhem
- – Villa Augustus: logeren in een watertoren
- -Een weekendje Zeeland
- genieten van een citytrip Mechelen
Disclaimer: ik kreeg deze overnachting aangeboden, maar ik geef in dit artikel volledig mijn eigen mening (en het zijn mijn eigen foto’s, zoals altijd :)).
Lees ook
-Slapen in een watertoren in Villa Augustus te Dordrecht
-Hemels slapen in Martin’s Paterskerk in Mechelen
-Boetiekhotel RoomMate Mario in hartje Madrid
Prachtig artikel over een leuke plek!
Dankjewel :)! Weer een nieuw stukje van de wereld ontdekt!
Wat een prachtig hotel! Wij bezochten vorig jaar Nijmegen en Arnhem. We logeerden in een vakantiehuisje in de buurt van Nijmegen, maar dit hotel lijkt me beslist de moeite om te overnachten!
Heel originele kamers. Op de website kan je zien welke andere interieurs er nog zijn. Ik kon er enorm van genieten!
Ja, dat heb ik ook. Vorige week verbleven we in Drenthe in een oud graanpakhuis. De kamer was zo gezellig, ik voelde mij er meteen thuis.
Ja, leek een mooie plek. Die lobby vond ik ook heel gezellig! Zalig om zo eens elders ‘thuis’ te zijn 😃
Zeker!
Wow wat ziet dat er superleuk uit! Ik ben toevallig nog op zoek naar bijzondere Hotels in Nederland 🙂 deze gaat op de shortlist!
Het is echt iets bijzonders! Je mag zeker naar me door verwijzen 😊. Ben al benieuwd naar je andere tips!