Het mooiste zicht op Londen: 5 highlights en (bijna) gratis uitzichtpunten

Jullie weten ondertussen wel dat Londen één van mijn favoriete steden is. Het bruist er van de energie en de ideeën, het is een smeltkroes van culturen en het aanbod aan faciliteiten en activiteiten is enorm. Maar het is er ook altijd ontzettend druk. Daarom is het leuk om tijdens een Londentripje even afstand te kunnen nemen. En het overzicht te behouden. Letterlijk en figuurlijk.

Dus vandaag : het mooiste zicht op Londen,  5 tips om zo goed als gratis Londen vanuit de hoogte te bekijken. En, mooi meegenomen, deze plekken zijn op hun beurt zelf ook 5 highlights in Londen.

De Emirates Air Line kabelbaan

Deze kabelbaan in Oost-Londen, bij de Docklands, maakt deel uit van het openbaarvervoernetwerk. Ze werd aangelegd in 2012 en is een goed bewaard geheim. Opvallend weinig toeristen maken er gebruik van.

Je gaat ernaartoe met de DLR (de Docklands Light Railway), op zich ook al een aanrader, want zo rijd je dwars door de Docklands, met o.a. zicht op de beroemde One Canada Square. Dit architecturaal icoon is de tweede hoogste toren van Londen (235m) – op dit moment althans.

Een tip: doe dit in de late namiddag. Onderweg kan je nog bij daglicht de oude dokken zien waar vroeger de schepen uit de Canarische eilanden aanmeerden (Canary Wharf). Vandaag is dit een hippe buurt voor yups met supermoderne skyskrapers en trendy restaurants. (In het weekend is de buurt tamelijk verlaten, omdat de meeste bewoners dan naar ’the countryside’ zijn.)  Stap af bij Royal Victoria Station.

ticketje is spotgoedkoop

Als je een Oystercard of een Travelcard hebt, betaal je slechts  luttele ponden voor de vlucht over de Thames. De oversteek duurt zo’n 10 minuten.

zicht op Londen

Feëriek zicht op Londen ’s avonds

Bij valavond wordt de hele ex-industriële omgeving bijna feeëriek.

Londen Docklands

Zeker als de lichtjes overal in de stad aanfloepen.

zicht op Londen

Je wordt helemaal zen terwijl  je rustig door de lucht glijdt.

Een unieke kans om een blik te werpen op de Docklands en op Tony Blairs paradepaardje, de Millennium Dome (2000). Om financieel levensvatbaar te zijn, werd die laatste al gauw omgetoverd tot een evenementenhal, de O2-arena. Je kan er shoppen, eten, naar de film of een show gaan. En nog leuker: je kan de koepel ook aan de buitenkant beklimmen. Maar dat doe je best overdag, natuurlijk. 😉

zicht op Londen
O2-arena

london_emiratesairlines015

zicht op Londen
na de oversteek: vrij steil naar beneden met de Emirates Air Line

Als je in Oost-Londen bent: zeker doen. En eventueel combineren met een bezoek aan Greenwich. Superleuk !

Mooiste zicht op Londen vanuit New Tate (Modern)

Vanuit het restaurant op de bovenste verdieping van Tate Modern heb je een prachtig zicht op de Thames . Helemaal gratis. Lekker drankje erbij is optioneel en maakt het nog gezelliger. Maar het is er vaak druk!

New Tate is nog hoger en je hebt er een platform waarop je Londen van alle kanten kan zien.

Sky Garden 20 Fenchurch Street

Over ons etentje in Fenchurch Street Restaurant en ons bezoek aan de  hoogst gelegen wintertuin, Sky Garden (Londen), schreef ik al een post.  Als je tijdig online boekt, kan je gratis de Sky Bar bezoeken. Je kan pas vanaf 3 maanden tevoren boeken en je moet er echt wel op tijd bij zijn. Maar het uitzicht en het bezoek aan het terras zijn heel erg de moeite waard. Wel strenge controle van handtassen en rugzakken.

Heron Tower (Sushi Samba Bar)

Deze toren in de City, ook bekend als 110 Bisschops Gate, telt 40 verdiepingen. Het is na de Shard en One Canada Square de hoogste toren in centraal-Londen. De glazen liften brengen je naar de top in 40 seconden. Daar is er een bar (Sushi Samba Bar) en een restaurant (Duck&Waffle) van waaruit je een prachtig zicht hebt op de City. Drinken of eten doe je er meestal alleen als je wordt getrakteerd. 🙂

Je moet hier ook wat geluk hebben: soms worden er geen bezoekers toegelaten, soms wel. En soms mag je alleen naar boven in pak of andere formele kledingstijl. Tassen en rugzakken worden gecontroleerd. Foto’s nemen is niet altijd toegelaten. Het is dus altijd even spannend als je vraagt of je de topfloor mag bezoeken.

zicht op Londen
de Gherkin of 30 St Mary Axe van Norman Foster vanuit de Sushi Samba Bar in de Heron Tower

Primrose Hill

Zin om wat meer afstand te nemen van de drukke Britse metropool? En tegelijkertijd het zicht op Londen te behouden? Deze heuvel ligt in het noorden van Londen, vlakbij de London Zoo. Je kan ernaartoe fietsen vanuit het centrum. Het is een soort groene ‘bult’ middenin de stad. Het park is niet zo groot, maar straalt rust uit en het is heerlijk om er te picknicken met de stad aan je voeten.

N.B. Als je nog meer noordelijker gaat, naar het groene (en residentiële) Hampstead Heath, heb je een gelijkaardige ervaring in de grote parken daar. Maar de Londense city is er een kleiner stipje aan de einder.

Conclusie

Zoals je merkt, vind je ook zonder veel geld uit te geven heel wat plekjes waar je kan genieten van het mooiste zicht op Londen. Middenin het centrum, of wat verderaf. En ook al is Londen een super-dure stad, om van een mooi uitzicht te genieten hoef je niet altijd te betalen. Geniet ervan!

zicht op Londen

Nog meer leuke tips voor Londen:

2 thoughts on “Het mooiste zicht op Londen: 5 highlights en (bijna) gratis uitzichtpunten

Altijd fijn om je reactie te lezen: