Moorse pracht in Porto

Is het wel de moeite om Palacio da Bolsa, één van de grote bezienswaardigheden van Porto, te bezoeken?  Dat vroeg ik me af toen we voor het gebouw stonden. Want we moesten een uurtje wachten om met de volgende gegidste rondleiding mee te kunnen. Er is geen vrije toegang. En buiten was het stralend weer. De rivier en de stad lagen te schitteren in de zon. Verleidelijk, in vergelijking met dit – weliswaar uit de kluiten gewassen –  maar toch wat saai grijs overheidsgebouw.

Palacio da Bolsa Porta
Palacio da Bolsa – een grijze mastodont aan één zijde van het plein.
Zicht vanop de trappen van het Palacio da Bolsa… de stad in de zon lonkt!
het parkje met het standbeeld van Dom Henrique en daarachter de gerestaureerde markthallen

Maar vooruit, alles voor de goede zaak. Een blokje omwandelen en dan terug aanschuiven.

Blokje om in de oude steegjes – en hopen dat het Beurspaleis het wachten waard zal zijn!

Palacio da Bolsa/ het Beurspaleis

Bij het binnengaan vangen we een glimp op van enkele kantoren die nog gebruikt worden door de administratie. Tot de jaren ’90 werd dit reusachtige pand nog effectief gebruikt als beursgebouw.  Het werd in 1842 gebouwd door de machtige Kamer van Koophandel. Nu gaan er culturele evenementen door en officiële ontvangsten. Gedaan met de handelstransacties.Palacio da Bolsa Porta

Palacio da Bolsa Porta

Hal van de Naties

Al onmiddellijk zijn we met verstomming geslagen. Het paleis verbergt een reusachtige patio, die later overdekt werd met een glazen koepel (het duurde 69 jaar voor het gebouw af was).  De vloer, de koepel en de zoldering strijden om beurt om onze aandacht. Fitness voor de nekspieren!

De naam van de zaal verwijst naar de 20 wapenschilden die hier op gouden achtergrond zijn afgebeeld. Ze symboliseren de 20 landen waarmee Portugal in de 19de eeuw handelsrelaties onderhield. Een pracht van een ontvangstzaal!

Palacio da Bolsa Porta
Spel van licht en schaduw door de staalstructuur en de glazen koepel
Palacio da Bolsa Porta
Even checken wie er bevriende natie was…
Palacio da Bolsa Porta
kleurige ingelegde vloer in de Hal der Naties

Porto Palacio da bolsa

Op het moment dat wij er zijn, wordt de hal klaargemaakt voor een feestje. Want je kan hem huren. Iets om te onthouden?

De traphal

Ook hier weer een overdaad aan decoratie (muurschilderingen, luchters, friezen en stucwerk) die de handelspartners zeker moet geïmponeerd hebben!

Palacio da Bolsa Porta

Palacio da Bolsa Porta

Palacio da Bolsa Porto

Andere zalen

We lopen nog door verschillende zalen, zoals de Gouden Zaal, de zaal waar de Handelsrechtbank zetelde en de bibliotheek. Enorm veel rijkelijk meubilair, muurschilderingen en prachtig ingelegde vloeren. Het mocht wat kosten, in die tijd.

Palacio da Bolsa Porta

Palacio da Bolsa Porta

Palacio da Bolsa Porta

Porto Palacio da bolsa
Hier werden handelsgeschillen beslecht (Palacio da Bolsa)

Het indrukwekkendste deel van het paleis moet echter nog komen. Dat is …

De Arabische zaal

Absoluut indrukwekkend. Letterlijk en figuurlijk schitterend. Zo fel dat je ogen er bijna gaan van prikken.  En probeer maar eens plekje te vinden dat niet gedecoreerd is!

Palacio da Bolsa Porta
de zoldering van de Arabische zaal – de lichtkoepels doen denken aan Moorse badhuizen
Palacio da Bolsa Porta
Rijkelijk… dat is het minste wat je kan zeggen.

Palacio da Bolsa Porta

Palacio da Bolsa Porta

Eind 19de eeuw was de exotische Moorse stijl enorm hip, en dat is hier duidelijk te merken. Rustgevend kan je het interieur niet echt noemen :). Maar je voelt wel dat je je in een bijzondere en unieke ruimte bevindt.

De Arabische zaal wordt nu nog gebruikt als ontvangstruimte voor VIP’s en staatshoofden tijdens een bezoek aan Porto. Voorlopig nog niet te huur voor de gewone Portugees, hoorden we. 🙂

Maar om terug te komen op de vraag van bij het begin: is een bezoek aan het Palacio da Bolsa de moeite? Absoluut! Het duurt maar een uurtje en je krijgt onmiddellijk voeling met de grandeur die Portugal ooit uitgestraald moet hebben. Ik kwam in elk geval met een brede glimlach buiten!

Palacio da Bolsa Porta

NB. Wil je meer details zien zonder naar Porto te gaan? Check dan deze timelapse.

Timelapse – Palácio da Bolsa from ptlapse on Vimeo.

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

15 thoughts on “Moorse pracht in Porto

  1. Hé, leuk, ik ben er ook geweest! Ik herken heel veel. Leuk om het terug te zien op de foto’s. Het is een bijzonder gebouw!

  2. Ow wauw, ik kom regelmatig in Porto maar dit kende ik nog helemaal niet! Dankjewel voor de inspiratie, deze gaat zeker op de lijst 😀

Altijd fijn om je reactie te lezen: