Must-see in New York: het 9/11 Memorial en Museum

No day shall erase you from the memory of Time” (Vergilius)

Wat doe je als je ontdekt dat het hotel dat je boekte in New York, zich op de vroegere Ground Zero bevindt? En dat de straat waar je logeert voor 2001 zelfs niet bestond?

links de situatie nu, rechts voor september 2001 De ex-wtc torens (blauw) worden nu omgeven door nieuwe straten die het wtc-gebied doorsnijden.

…Verbijsterd kijken naar:

  • het 911 Memorial, de biezondere gedenkplaats met de waterpartijen en de witte rozen,
  • de 7 torens errond die nu het WTC vormen,
  • het One World Trade Center ,dat nog maar recent afgewerkt raakte
  • de prachtige Oculus die Calatrava tussen de wolkenkrabbers plantte

Lower Manhattan

Bij onze aankomst, midden in de nacht, keken we al onze ogen uit.  Ons hotel situeerde zich in het Financial District in lower Manhattan. We wisten dat we vlakbij het Memorial gelogeerd waren. Maar niet dat we er, bij wijze van spreken, deel van uitmaakten.

Pas de volgende ochtend beseften we hoe dichtbij we bij de plek logeerden waar in 2001  2799 mensen het leven lieten. De hele site maakte direct een sterke indruk. Ik leid jullie even rond …

Het 9/11 Memorial

Er zijn voor- en tegenstanders van de gedenkplaats die architect Michael Arad en landschapsarchitect Peter Walker ontwierpen voor de slachtoffers. Maar wij vonden ze prachtig. De tweeling-waterpartijen in de funderingen van de 2 vernietigde WTC-torens zijn indrukwekkend in hun soberheid en eenvoud. En imposant door hun afmetingen.

De watervallen en de vierhonderd (jonge) bomen errond zorgen voor een ingetogen sfeer.  De ‘Survivor Tree’, een perenboom die de aanslagen overleefde, geldt als een symbool van veerkracht. Het reusachtige plein is een stilteplek tussen de drukke hoogbouw van Wall Street.

Eindeloos lijken ook wel de namen van de slachtoffers die in de roestvrijstalen boorden van de waterpartijen zijn gegraveerd.  Een witte roos verraadt wie er die dag jarig zou zijn geweest.

Er zijn heel veel bezoekers, maar wat lijken allen nietig naast die reusachtige reservoirs.

De WTC site

Rond het Memorial is de site helemaal heropgebouwd. 4 nieuwe WTC-buildings omringen de 2 waterpartijen. Als de zon schijnt, spiegelen de torens zich in elkaar en in het water. Erg mooi!

One World WTC Manhattan Financial district
NY Cityscape Downtown Manhattan
Ochtendlijke WTC-torens vanuit onze hotelkamer

One World Trade Center (Freedom Tower)

Het dominante silhouet tussen de vele wolkenkrabbers is dat van het nieuwe One World Trade Center. Met zijn 541m is het de hoogste toren van het Amerikaanse continent. Een beetje een vreemd getal op het eerste zicht. Maar 541m is 1776 foot. En … in 1776 werd de Declaration of Independence van de VS getekend in Philadelphia. Een symbolisch geladen getal dus. Dat idee kwam van Daniel Libeskind (ontwerper van o.a. het Joods museum in Berlijn), de oorspronkelijke ontwerper van de toren. Die heette toen nog Freedom Tower. Libeskind had echter geen ervaring met wolkenkrabbers en daarom werd hij bijgestaan door David Childs.

De toren is nog maar sinds eind 2014 af. Er werd 8 jaar aan gewerkt. En van het oorspronkelijke ontwerp van Libeskind bleven alleen de spits en de hoogte over.  Het gebouw voldeed immers niet aan de (strenge) veiligheidseisen. Het nieuwe ontwerp kwam van Childs. Er waren ontzettend veel moeilijkheden bij de bouw: een 17de eeuws schip in de ondergrond, moeilijke weersomstandigheden (orkaan Sandy), een rattenplaag bij de opening,… Geen wonder dat het dus één van de duurste gebouwen ter wereld werd (3.9 milj dollar).

9/11 Memorial Museum

Onder het Memorialplein bevindt zich het 9/11 Memorial Museum. Met en tussen de fundamenten van de vroegere WTC torens.

We twijfelden eerst om het te bezoeken. Een beetje huiverachtig voor al te veel sensatie.

ingang van het Memorial Museum, onder een glazen structuur boven de grond

Maar de gietende regen zorgde ervoor dat we toch de knoop doorhakten. Ook al stond er een lange rij aan te schuiven. Mensen met een on line ticket. Wie ter plekke een ticket kocht, kon onmiddellijk naar de kassa. Waren wij blij. En verbaasd. Tot bleek dat wij daarna … ook moesten aanschuiven. Achter de mensen met het online ticket :). Gelukkig ging het snel.

Terug in de tijd: no day shall ever erase

Eén keer binnen in de glazen inkomstructuur, daal je letterlijk onder de grond af. Naast de nog overeind staande resten van de vroegere torens.

In het vrij donkere museum ben je al snel enkele uren zoet. Het verhaal van de aanslagen wordt indringend verteld. Met foto’s en teksten. Met videobeelden en klankopnames. Met objecten en reconstructies. Met persoonlijke verhalen.

Museumbezoekers en nabestaanden die mensen op foto’s herkennen, die nog informatie hebben of iets willen afstaan, kunnen terecht bij het museum. Je beseft plots hoe dichtbij dit allemaal nog is. En hoeveel mensen hierdoor getroffen zijn.

De kleuren van de lucht

Het reusachtige kunstwerk van Spencer Finch, met als titel Trying to Remember the Color of the Sky on That September Morning, zal me zeker bijblijven.

Het kunstwerk hangt in de centrale hal. Het bestaat uit een mozaïek van 2.983 papieren vierkantjes. Elk van hen in een tint van blauw geverfd – met waterverf . Zij staan voor de herinnering aan de slachtoffers van de aanslagen op het WTC in 1993 en in 2001.

Centraal in het kunstwerk lees je het citaat van Vergilius: “No day shall erase you from the memory of Time”. De letters zijn gemaakt uit staal van de WTC-torens.  Het citaat drukt de missie van het museum uit: de slachtoffers van de aanslagen eren en herdenken. En dat is iets wat het Memorial én het Memorial Museum absoluut doen. Een indringende aanrader voor al wie naar New York gaat!

Lees ook: 10 aanraders voor een eerste citytrip naar New York

Lekkere lunchadresjes in NYC

0 thoughts on “Must-see in New York: het 9/11 Memorial en Museum

Altijd fijn om je reactie te lezen: