‘Winter is coming’, daar bestaat geen twijfel meer over, hartje december. Om de één of andere reden begint het dan te kriebelen. Krijg ik zin in een weekend Belgische Ardennen. Tijd en ruimte om te relaxen en te wandelen ten zuiden van Samber en Maas. Midden in de natuur, met geel-oranje-rode of witbesneeuwde bossen, mistige venen, dromerige valleien en eeuwenoude burchten. En na een stevige wandeling: super-lekker gastronomisch tafelen. Je kent het: zo van die weekends helemaal in de natuur, met een slagroomtoets cultuur erbovenop. Daarom: een blogbericht met 10 tips die ik verzamelde voor een weekend Ardennen met imposante kastelen, ontspannende wandelingen en culinaire heerlijkheden .
Nostalgie in een klein stationnetje, natuur en historische pracht bij Modave
Vanuit Leuven ben je in een wip in de streek rond Luik. In de idyllische heuvels tussen Hoei en Havelange – voor de kenners: de Condroz – logeerden we in een charmant gerestaureerd station, het voormalige Gare de Barse. Heerlijk om hier te dromen van vervlogen treintijden, omringd door de authentieke details van onze pleisterplaats (check die loketten!). Vlak naast het station loopt – in het voormalige treinspoor- de RAVelfietsroute en daarnaast zijn er wandelroutes à gogo, dus je bent zo vertrokken. In de buurt bulkt het bovendien van de oude steengroeves en …kastelen. Een ronduit prachtige streek waar geschiedenis en nostalgie samenkomen.
Marchin
Van ons stationnetje was het een korte rit naar het dorp Marchin zelf (5km). Min of meer essentieel toch, een warme bakker en een supermarkt in de buurt om mondvoorraad in te slaan. Daar ter plekke kan je vlotweg ook nog één van de uitgestippelde wandelroutes uitproberen zoals de wandeling langs vijf fonteinen. Vertrek bij het Château de Belle-Maison (what’s in a name) aan de rand van het dorp.
Wandelen en bewonderen: Modave
Een mooie bonus is verder het kasteel van Modave dat – een boogscheut van Marchin vandaan- maar liefst 60 meter boven de rivier de Hoyoux uittorent. Een complete verrassing zijn ook het weelderige interieur en de uitgestrekte tuinen! Zelfs Lodewijk XIV liet zijn tuinarchitect op deze eigenste locatie technische inspiratie opdoen voor het oppompen van water naar de tientallen tuinfonteinen in Versailles. En meer dan de helft van het Brusselse drinkwater is van Modave afkomstig. In een fascinerend decor van heuvelachtige bossen en weilanden dwaal je hier door het voormalig adellijk domein. Lees meer over ons bezoek aan Modave.
Durbuy: kleinste stad, grote aantrekkingspool
Een klassieker, wat zuidelijker dan Modave, is natuurlijk het lieftallige Durbuy, het ‘kleinste stadje van de Ardennen’. Met zijn rijke historie, zijn pittoreske centrum met smalle geplaveide straten, sfeervolle pleinen en natuurstenen huizen, zijn ambachtelijke winkels en gastronomische restaurants (Le Sanglier des Ardennes) is het een aantrekkingspool voor heel wat toeristen. Ideaal om een regenachtige dag door te brengen, de buxustuinen te bezoeken, de verhalen over het kasteel te beluisteren en te genieten van zalige crêpes om vier uur.
Maar de buurt biedt ook heel wat natuurpracht en kans om te sporten. Populair voor outdoor-liefhebbers. Om de hoek – bij manier van spreken- vind je bijvoorbeeld het landelijke en piepkleine dorp Wéris. Geen bestemming voor citytrippers of shoppingfans maar wel voor wie houdt van de prehistorie, de natuur en lekker eten! Lees erover in het kopje hieronder.
Mystieke wandelingen en culinaire geneugten in Wéris
Wij verwenden onszelf met een droomweekend in Wéris, vlakbij Durbuy in het hart van de Ardennen, in het fantastische gastronomische hotel-restaurant ‘Le Cor de Chasse’. Heerlijk slapen en dineren gaan hier hand in hand: sfeervolle kamers en culinaire hoogstandjes zorgen ervoor dat je volop kan genieten. Mijn verslag las je hier al.(En dit is geen gesponsord bericht)
Wij verbleven in Wéris in februari en werden er verrast door de sneeuw. Dat maakte ons verblijf natuurlijk nog sprookjesachtiger. Na een luxueus ontbijt en dito verblijf, kan je hier namelijk naar hartenlust de kilootjes eraf wandelen in de bossen en velden rondom het bescheiden dorpje. Fascinerend is de prehistorische geschiedenis van de streek waarmee je kennismaakt via een schilderachtige tocht langs de mysterieuze dolmen. De route is makkelijk te volgen. Ontspanning en boeiende ontdekkingen gegarandeerd!
Meer info over de wandeling van 9 km die wij maakten: Winters wandelen langs de dolmen van Wéris.
Boerengolf en ander familieplezier bij Vielsalm
Nog meer naar het zuidoosten van België, in de Hautes-Ardennes, ligt Vielsalm, ook een populaire vakantieplaats. Het stadje is uitstekend gelegen als je de omgeving te voet of per mountainbike wil verkennen. Mooie uitzichten en pittoreske stadjes in overvloed!
Wij logeerden er met de hele familie en maakten er kennis met geweldig entertainment: boerengolf. Te midden van weelderig groene – en modderige – velden en glooiende landschappen, met adembenemende vergezichten en iets minder adembenemende ondergrond, was dolle pret en ontspanning gegarandeerd. Ideaal om te ontsnappen aan de alledaagse drukte. Gecombineerd met wandelen en lekker samen eten, was dit het perfecte recept voor een weekend quality time in de natuur met de familie. Ondertussen biedt de Ferme de La Planche in Gouvy niet langer meer boerengolf aan, maar in groep wandelen met alpaca’s, of het blotevoetenpad uitproberen zijn alternatieven die je nog altijd kan uitproberen – als het eens wat anders mag zijn.
Daarnaast ben je van hieruit natuurlijk ook in een wip in de hoge Venen, het mekka van de wandelingen op houten vlonderpaden. Of in La Roche voor een kasteelbezoek.
Mont Rigi: plankenpadwandelingen in de Hoge Venen
Nog een steenworp verder naar het oosten en je proeft van de unieke natuurweelde van de Oostkantons. Met Baraque de Fraiture (ook wel Baraque Fraiture) zit je ook direct op het hoogste punt van het Plateau des Tailles in de Belgische Ardennen. Zeg maar: 651 meter hoog. Knuppelpaden brengen je naar het Signal de Botrange, met 694 meter het hoogste punt van het land. Daar moet je toch ooit wel eens gestaan hebben?
Dagtochten en familiewandelingen
Maar veel mooier dan deze wat gehypte plekken, is de natuur errond. De uitgestrekte mistige venen zijn vooral bekend in hun wintertooi, als ze met een deken van verse sneeuw het decor vormen voor winterwonderlanglauftochten. Maar in de zomer en het tussenseizoen is het hier ook meer dan fijn toeven. Aanrader: meerdaagse dagtochten met vrienden of een korte wandeling met de familie (zelfs met kinderwagen) over de vlonderpaden bij Mont Rigi. Super-mooi en extra- leuk als er uitkijktorens zijn zoals bij de 6.5km lange wandeling La Grande Fagne et le Sacrawé.
Met wat geluk spot je edelherten of overvliegende kraanvogels. Of een lone wolf – letterlijk of figuurlijk. Meer wandelroutes vind je op de site van de Oostkantons.
Watervallen en avontuurlijke wandelingen rond het betoverende Reinhardstein
Nog in de Oostkantons, in de streek Eupen-Malmédy, is er de bekoorlijke regio rondom het kasteel Reinhardstein. Opnieuw een uitgestrekt wandelparadijs voor wie de prachtige natuurlijke schoonheid van de Ardennen wil verkennen. Denk: majestueuze bossen, romantische valleien en kabbelende beekjes, maar ook veel water en … heuse watervallen. Zo geniet je van serene momenten aan de oevers van het stuwmeer van Robertville of het meer van Bütgenbach, en wie wat meer beleving wil, gaat op ontdekking naar de Warche die zich bij Reinhardstein 60 meter naar beneden stort (Let op: zo goed als onzichtbaar in extreem droge periodes!) of naar de grootste natuurlijke waterval van België, de waterval van Bayehon (ook in Ovifat). Al is die laatste bij mooi weer in het toeristisch seizoen wel héél populair.
Reinhardstein
Het kasteel is één van de bekendere erfgoedexemplaren in de Ardennen. Het interieur is ook te bezoeken met een gids. Je reserveert best vooraf een plekje voor de rondleiding. De buggy moet je wel in het café laten staan, want torens … dat betekent: trappen doen. Het is ook best wel een eindje stappen van het parkeerterrein naar het kasteel. Maar dat is het allemaal waard. Het interieur is aangepast door de laatste bewoner en eigenaar, maar je ontdekt er nog wel enkele objecten die de tand des tijds doorstaan hebben. Reinhardstein imponeert, ook door zijn geweldige ligging. De burcht voegt direct een vleugje historische charme toe aan je wandelvakantie.
Logies
Wij logeerden in Weismes, in het sobere en verzorgde fietshotel Le Cyrano, waar we ’s avonds ook genoten van een copieuze en erg smakelijke maaltijd in de brasserie. Gastronomisch smullen is in het restaurant van het hotel mogelijk. Kindvriendelijke service. Het hotel ligt vlakbij de RAVel/ Vennbahn en is daarom ook heel populair bij fietsers.
Lees hier meer over ons bezoek aan Reinhardstein.
Saint-Hubert en Bastenaken: indrukwekkende geschiedenis
Een andere regio in het zuiden van de Ardennen die absoluut de moeite waard is, is de streek rond Saint Hubert. Wij logeerden er in een sprookjesachtig vakantiehuis met grote tuin, in het centrum van dit kleine stadje en tegelijkertijd grenzend aan de bosrand. De ideale periode voor een verblijf in deze idyllische omgeving is de herfst. ’s Ochtends en bij valavond hoorden en zagen wij hier de hertenbokken burlen! Je hebt het al begrepen: opnieuw een wandelparadijs middenin het groen.
Patroonheilige van de jacht
Maar ook culturo’s komen hier aan bod: bezoek zeker de prachtige basiliek die gewijd is aan de Heilige Hubertus. Je vindt hier ook zijn praalgraf. Het stadje ontstond trouwens dankzij de Hubertusverering. Oorspronkelijk was de basiliek een deel van een abdij. Het graf van de heilige zorgde ervoor dat de plek in de middeleeuwen al een bedevaartsoord werd en zo groeide er al snel een stadje rond de abdij dat ‘Saint-Hubert’ zou heten.
Ondertussen wordt er hier nog stevig gejaagd in de herfst en winter.Tip: check in deze seizoenen altijd de jachtkalender om te zien wanneer welke gebieden afgesloten zijn voor de jacht.
Slag om de Ardennen
Niet te missen natuurlijk is het vernieuwde Bastogne War Museum, in de buurt van Saint Hubert. Via een belevingsparcours herbeleef je er de Tweede Wereldoorlog en de beruchte Slag om de Ardennen, door de ogen van een personage. Alle moderne middelen worden ingezet om je een multisensoriële ervaring te bezorgen. Heel knap gedaan!
Het reusachtige War Memorial dat de omgeving overschouwt, kan je ook beklimmen. Let wel op bij winterweer: wij maakten er een ‘slippertje’ op het besneeuwde dak. En de ijskoude wind zorgde voor een letterlijk ‘freezing’ beleving. Hier lees je er meer over.
In de buurt zijn er ook weer verschillende wandelroutes, waaronder de 17km lange Herinneringswandeling.
Charmante elegantie in het kasteeldomein van Ronchinne (Dinant)
Vlakbij Namen zijn er ook een batterij interessante kastelen mèt bijhorende natuurdomeinen te spotten. De burchten zijn niet altijd te bezoeken, omdat ze vaak nog in privé-handen zijn. Zoals het kasteel van Spontin en het waterslot van Crupet. Maar vaak is hun ligging al zo mooi, dat het leuk is om ze alleen al langs de buitenkant te bewonderen. En soms kan je er ook gewoon – buitengewoon – logeren. Want hoe laat je zo’n historisch erfgoed nu nog renderen?
Slapen in een kasteel
Zo ontsnapten wij aan de saaie coronadagen tijdens een verblijf in Château de la Poste, op het Domaine de Ronchinne (Maillen). Het kasteel is ooit nog ingericht door één van onze Belgische prinsessen (Clémentine, dochter van Leopold II) en haar amant, een afstammeling van de Bonapartes. Later werd het domein eigendom van de Belgische Post.
Logeren in het uitgestrekte kasteeldomein dat voorzien is van flink wat sportinfrastructuur – zelfs een verwarmd buitenzwembad- is een belevenis op zich. Maar in de buurt is er ook ontzettend veel te bezoeken en wandelroutes zijn er bij de vleet. Fijne plek! Meer lezen over prinsheerlijk logeren in het Château de la Poste.
Natuurlijke schoonheid en twee kastelen bij Furfooz
In de buurt van Dinant is het fascinerende natuurpark van Furfooz met zijn indrukwekkende rotsformaties en mysterieuze grotten ook heel erg de moeite. Wij waren er tijdens een zonnig herfstweekend, maar toen was het er zo druk dat we gewoon in de buurt op eigen houtje zijn gaan wandelen. In een idyllisch en gevarieerd decor van glooiende akkers en kleurrijke herfstbossen ontdekten we het sprookjeskasteel van Véves ( in de zomer ook binnen te bezoeken). Het kasteel is een intrigerende mix van gotische en renaissance-architectuur. Wandel je nog een stuk verder door, dan biedt het kasteel van Walzin, hoog oprijzend boven de Maas een adembenemend panorama – deze burcht is alleen langs buiten te bewonderen.
Alvast even genieten van de rustieke charme van deze omgeving ? Lees er hier meer over.
Waterpret bij les Lacs de l’Eau d’Heure
Om af te sluiten nog een tip voor de westelijke Ardennen in de provincies Henegouwen en Namen: tijdens de zomer is het heerlijk fietsen en wandelen rond de meren van l’Eau d’Heure. De regio rond het stuwmeer is helemaal voorzien op outdoor activiteiten met een avonturenpark (Naturaparc), fiets-, bootjes en scooterverhuur, wandelroutes, een zwemparadijs, enz.
Logiesmogelijkheden zijn er legio dankzij hotels, vakantieverhuur en verschillende vakantiedorpen. Wij logeerden er net een weekend (in december dus) – een gure wind stoof over het meer en joeg ons snel het Golden Lakes Hotel binnen waar we ons heerlijk gastronomisch en in de spa lieten verwennen.
Fondry des Chiens: Belgische Grand Canyon
Een halfuurtje rijden van Froidchapelle is er nog deze bijzondere eigenaardigheid: de Fondry des Chiens, een indrukwekkende geologische kloof in het natuurreservaat Viroin-Hermeton.
Vertrekkend van bij de kerk van het schilderachtige Nismes wandel je door het park de bossen en de hoogte in. Volg de rode rechthoekjes voor een korte wandeling (1.5u) , de gele voor een langere (3u). Je wordt getrakteerd op vergezichten op het stadje, maar het meest verrassend is de diepe, rotsachtige kloof die is ontstaan door erosie. De vrij steile wanden kunnen wel 20 meter hoog zijn. De belangrijkste fondry (natuurlijke kloof) is 100 meter lang en 20 meter diep, en is bezaaid met rotsen, spleten en diepe grotten. Niet te vergelijken natuurlijk met de echte Grand Canyon, maar wel uniek in België en beslist fascinerend. Het lijkt alsof de aardkorst hier letterlijk is opengebarsten! De site trekt zowel natuurliefhebbers als geologen aan. Kies best een moment tijdens de week om deze bijzondere plek te verkennen.
Tot slot:
Wij houden alleen maar goeie herinneringen over aan deze 10 uitstappen in de Ardennen. Misschien zit er ook wel iets leuks voor jou bij? Veel plezier !
Ook leuk om te lezen:
De Ardennen blijven boeien. Wat een mooi overzicht boordevol inspiratie!
Wij doen er ook steeds opnieuw weer ontdekkingen!
Wat een inspirerende blog! Om heel eerlijk te zijn, ken ik de Ardennen niet zo goed. Wij zijn vorige maand naar Bouillon geweest en dat is me heel goed bevallen. Naar Durbuy zou ik ook eens graag gaan!
Ja, ik las jouw artikel over Bouillon en het gaf me ook onmiddellijk zin om te vertrekken. Het is eeuwen geleden dat we daar nog geweest zijn, maar Bouillon staat zeker terug op het lijstje!
Toch fijn om elkaar zo te inspireren!
Absoluut :)!
Wat super mooi is het daar.
Zeker, de natuur op haar best!