Naar de duizenden fakkels van het Lichtfront te Nieuwpoort (GoneWest)

Tip voor een trip : “Go West” op vrijdag 17 oktober !

Op die dag zullen  8750 fakkeldragers de frontlinie van Nieuwpoort tot Ploegsteert verlichten. Ondertussen worden de namen van alle oorlogsslachtoffers op het Albert I-monument in Nieuwpoort geprojecteerd. Sfeervolle herdenking van de onderwaterzetting tijdens WO I gegarandeerd!  En er is ook een vuurinstallatie en een concert van Arno,op de zeedijk.

gone west

Honderd jaar geleden.
Op 29 oktober 1914 draaiden Hendrik Geeraert,Karel Cogge en de Compagnie Sapeurs-Pontonniers de sluizen van het complex de Ganzepoot open en ze hielden zo het Duitse leger tegen. Vier jaar lang stond de IJzervlakte onder water. Nieuwpoort was heel die tijd de eerste stad van het westelijk front tussen de Noordzee en Zwitserland.En werd dus bijna helemaal vernietigd.


Nieuwpoort werd zo ook  het beginpunt van bijna 40.000km loopgraven. Als je in de stad rondloopt, merk je dat de straatnamen nog flarden van de oorlogsgeschiedenis van de stad oproepen.

Als eerbetoon aan de slachtoffers loopt er op dit moment een opvallende portrettententoonstelling: je ontdekt op de vensters van de huizen in Nieuwpoort-stad foto’s van de overleden burgers die er woonden.

Monument.
Net als in Namen, Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge vind je in Nieuwpoort een ruiterstandbeeld van koning-soldaat Albert I.

Zoals je op de foto’s ziet, wordt er keihard gewerkt om een hypermodern bezoekerscentrum onder het monument aan te leggen. De naam? Westfront Nieuwpoort. Eerste bezoekers? Eind oktober 2014.

Cultuur en natuur


Het is zeker leuk om na het bezoek aan het ‘historische’ Nieuwpoort een fiets te huren en langs de jachthaven en de havengeul  naar zee te fietsen. Voorbij de vismijn begint een gezellig wandel- en fietspad. Natuur en kunstwerken wisselen elkaar af.

En als bekroning van dit tripje … op de pier van Nieuwpoort-Bad de frisse zeewind opsnuiven. Heerlijk!

Please follow and like us:

Een gedachte over “Naar de duizenden fakkels van het Lichtfront te Nieuwpoort (GoneWest)

Altijd fijn om je reactie te lezen: