Naar de duizenden fakkels van het Lichtfront te Nieuwpoort (GoneWest)

Op vrijdag 17/10/2014  verlichtten  8750 fakkeldragers de frontlinie van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Ondertussen werden de namen van alle oorlogsslachtoffers op het Albert I-monument in Nieuwpoort geprojecteerd. Sfeervolle herdenking van de onderwaterzetting tijdens WO I !  Tegelijkertijd was er ook een vuurinstallatie en een concert van Arno op de zeedijk.

gone west

Honderd jaar geleden

Op 29 oktober 1914 draaiden Hendrik Geeraert, Karel Cogge en de Compagnie Sapeurs-Pontonniers de sluizen van het complex de Ganzepoot te Nieuwpoort open en ze hielden zo het Duitse leger tegen. Vier jaar lang stond de IJzervlakte onder water. Nieuwpoort was heel die tijd de eerste stad van het westelijk front tussen de Noordzee en Zwitserland. En werd dus bijna helemaal vernietigd.

Nieuwpoort werd zo ook  het beginpunt van bijna 40.000 km loopgraven. Als je in de stad rondloopt, merk je dat de straatnamen nog flarden van de oorlogsgeschiedenis van de stad oproepen.

Als eerbetoon aan de slachtoffers liep er tijdens de herdenking van 100 jaar oorlog in  2014 een opvallende portrettententoonstelling: je ontdekte op de vensters van de huizen in Nieuwpoort-stad foto’s van de overleden burgers die er woonden.

Monument


Net als in Namen, Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge vind je in Nieuwpoort een ruiterstandbeeld van Koning-Ridder Albert I, die tijdens de eerste wereldoorlog meevocht.

Er werd ook keihard gewerkt om een hypermodern bezoekerscentrum onder het monument aan te leggen. Openingsdatum in het herdenkingsjaar 2014. De naam? Westfront Nieuwpoort.

 

Cultuur en natuur

Het is zeker leuk om na het bezoek aan het ‘historische’ Nieuwpoort een fiets te huren en langs de jachthaven en de havengeul  naar zee te fietsen. Voorbij de vismijn begint een gezellig wandel- en fietspad. Natuur en kunstwerken wisselen elkaar af.

En als bekroning van dit tripje … op de pier van Nieuwpoort-Bad de frisse zeewind opsnuiven. Heerlijk!

One thought on “Naar de duizenden fakkels van het Lichtfront te Nieuwpoort (GoneWest)

Altijd fijn om je reactie te lezen: