Wie Noorwegen zegt, zegt ‘fjorden’. Grillige diepe inhammen in de kust die miljoenen jaren geleden door de gletsjers zijn uitgesleten en uitgeschuurd. Het woord ‘fjord’ komt van de Vikingen. Het betekende zoveel als ‘ waar je doorheen reist’. En of je door de fjorden heen kunt reizen! Noorwegen telt er wel duizend. Een heus labyrint! Er zijn er niet alleen ontzettend veel, ze zijn ook lang en diep en hebben dan nog tal van vertakkingen. Soms zijn die smalle vertakkingen zelfs beroemder dan de oorspronkelijke moeder-fjord. Dat geldt zeker voor de fjord waarin het dorpje Geiranger zich bevindt. De Geirangerfjord is de meest spectaculaire Noorse fjord omdat hij zo steil en smal is. Hij is dan ook UNESCO Werelderfgoed. Geen Noorwegenreis dus zonder bezoek aan Geiranger, dachten we zo.
Inhoud
Geiranger
Zoals ik vroeger al schreef: Geiranger is een klein maar idyllisch gelegen gehucht aan het einde van de Geirangerfjord in West-Noorwegen. 300 zielen, meer niet. Verborgen tussen de steil oplopende wanden en majestueuze toppen rondom de fjord waar tal van woeste, sierlijke en charmante watervallen naar beneden kolken. Deze uitzinnig mooie ligging moet het kleine dorp in de zomer echter dubbel en dik betalen: dan wordt het overspoeld met toeristen. Of toch als er weer een cruiseschip met 3000 passagiers de fjord invaart. Vandaar: check eerst op welk moment (dag en uur) er cruiseschepen verwacht worden in Geiranger. Het maakt zo’n verschil! Het dorpje zelf bestaat vooral uit toeristenwinkeltjes, maar er vertrekken heel veel interessante wandelingen en het uitzicht is er van bijna overal zoooo buitengewoon, dat het toch echt de moeite is om ernaartoe te trekken. Zeker ook per auto! Tip: zorg ervoor dat je je wagen of camper goed kent voor je de fjorden en fjells in rijdt!
Roadtrip with a view
In Noorwegen is de reis de bestemming. En zeker als je Geiranger en zijn fjord wil bezoeken. Want om er met de auto te geraken moet je een aantal bergpassen over. Per cruiseschip is het natuurlijk iets eenvoudiger. Maar dan mis je ook de geweldige roadtrip die je rondom Geiranger kan maken.
De Geirangerfjord ligt in de regio Sunnmøre, ongeveer halverwege Bergen en Trondheim aan de westkust van Noorwegen. Het is een vertakking van de Storfjorden (‘Grote Fjord’). Waar de naam ‘Geirangerfjord’ vandaan komt, heb je intussen al wel begrepen.
Wij kwamen per auto van het noorden en hadden de extreem-mooieTrollstigen route al achter de kiezen. Daarna namen we de ferry bij Valldal over de Storfjord, en bolden via het bergmeer Eidsvatnet en de 11 haarspeldbochten van de al even fraaie Ørnevegen (Adelaarsweg, FV63) naar de smalle Geirangerfjord. Ik had wel bij elke bocht kunnen stoppen voor een snapshot van de fjord beneden ons. Prentbriefkaartpanorama’s!
Omgekeerd, als je vanuit het zuiden langs diezelfde FV63 naar de Geirangerfjord reist, dan zijn het besneeuwde, ruwe landschap bij Dalsnibba en de bevroren meren van Djupvatnet en Langvatnet van een buitengewone, bijna magische schoonheid. De wegen naar het kleine dorpje aan de magnifieke fjord zijn een aanrader (en bij slecht weer: een avontuur) op zich. Handig om weten : de noordelijke route is de enige die het hele jaar door open is. Van begin mei tot eind oktober is ze meestal goed te doen qua weersomstandigheden.
De Geirangerfjord ontdekken
Genieten van het uitzicht
Dit is dé reden waarom je hiernaartoe komt. Omringd door prachtige watervallen, met sneeuw bedekte toppen, diepe kliffen, groene bossen en het geheimzinnige water van de 15 kilometer lange steile fjord kan je niet anders dan al je zintuigen volop de kost geven. Er zijn is al een belevenis op zich. Vanop de flanken van de fjord word je vanzelf filosofisch als de cruiseschepen in de diepte worden gereduceerd tot speelgoedbootjes. Het is ingespannen turen naar een enkele verlaten boerderij tussen het donkergroen van de bergflanken en het grijs van de rotsen. En met een vreugdesprongetje weer een ander glinsterend watervallint naar beneden zien kronkelen.
Vanop het water is het uitzicht al even boeiend. Dan merk je pas hoe steil de bergwanden zijn, hoe hoog en imposant de watervallen naar beneden kolken. En hoe dicht en groen de bossen op de bergflanken groeien.
NB. Het ‘felblauwe’ water hebben we niet gezien: het weer wisselt vaak in de fjorden (‘vier seizoenen in één dag’) en het regent er ook meer dan elders. Maar zelfs op de muisgrijze dag toen wij er waren, was de fjord prachtig!
Wandelen wandelen wandelen
Te voet zijn er zo veel mogelijkheden om de fjord en omgeving te verkennen. Maar welke route je ook kiest: typisch voor Geiranger zijn de steile bergflanken. Ik herhaal: steile bergflanken. Een goed verstaander heeft het begrepen: wie een beetje uitzicht over de fjord wil, moet er iets voor over hebben.
Wij waren van plan om een combinatie van varen/ hiking te maken. Je laat je met de veerboot of RIB-boot droppen bij ‘halte’ Skagehola en daar klim je tussen het groen het steile -of wat dacht je- pad omhoog naar de historische bergboerderijen Skageflå en Homlongsætra. Onvoorstelbaar dat op deze bergflanken ooit mensen woonden en er geiten kweekten. Er zijn amper weides. En zo goed als geen wegen. Om een idee te geven: vee én kinderen werden vroeger soms aan een touw gebonden zodat ze niet naar beneden zouden stuiteren! Ondertussen is de laatste bergboerderij echter verlaten. Het leven is hier hard. En vooral in de winter zit je al snel helemaal geïsoleerd. Vanuit Homlong daal je weer af naar Geiranger. In totaal is dit een wandeling van zo’n 6 km waar je vlotweg drie uur over doet.
Jammer genoeg moesten we ons plan laten varen: het regende pijpenstelen. We deden wel een rondvaart op de fjord. Maar stapten niet af om het glibberige pad naar Homlong te nemen. In plaats daarvan volgden we in Geiranger zelf de makkelijke maar leuke wandelroute langs de kolkende Storseterrivier om op zo’n 500 meter boven het dorp bij de 30 m hoge waterval te komen. Geweldige uitzichten onderweg: op de fjord, de haven, de rivier en de omliggende bergen. Toppie!
Fietsen
Tot onze grote verwondering wordt er in dit onherbergzame stukje Noorwegen ook gefietst. Op de officiële site van de Geirangerfjord vind je naast prachtige wandel- ook fiets- en mountainbikeroutes. Onderweg zagen we een aantal noeste diehards de berghellingen opzwoegen of ijzingwekkende afdalingen nemen. Bij nader toezien waren er ook wel een paar luxepaarden bij met …e-mountainbikes.
Watervallen tellen in de fjord
De vele hemelhoge watervallen aan beide kanten van de inham bepalen mee de charme van de Geirangerfjord. Al moet je wel wat geluk hebben: in de zomer is het waterdebiet soms geslonken. Na een regenbui echter – lucky us – of als er voldoende smeltwater is, stort er overvloedig water de volle 250 meter naar beneden. Spectaculair!
Alle watervallen hebben ook een naam. De indrukwekkendste zijn de Syv Søstre (‘Zeven Zusters’), een waterval die in 7 stromen naar beneden duikt, de Friaren (de ‘Vrijer’, tegenover de Zeven Zusters, 400 meter hoog!) en de Brudesløret (de ‘Bruidssluier’).Het verhaal gaat dat zeven zussen ver na het afgesproken uur thuiskwamen van een dansfeest. Daarom werden ze veroordeeld om voor eeuwig vrijgezel te zijn en te blijven waar ze nu nog altijd zijn. Aan de overkant van de kloof is er de ‘Vrijer’ die al eeuwen tevergeefs probeert de zussen te verleiden.
Met de ferry, de kayak of de RIBboot
Vanop het water zie je de watervallen het makkelijkst. Een tocht met de ferry vanuit Hellesylt naar Geiranger (60′, 3 keer per dag) is dus heel populair. Maar je moet wel tijdig boeken.
Grotere bewegingsvrijheid heb je als je een kayak huurt. Opletten voor onderkoeling wel, want de kloof is groter dan je denkt, het weer kan snel omslaan en door de stroming doe je er soms tot een half uur langer over dan eerst voorzien.
Je kan ook voor de RIBboot gaan – als je te laat was om de veerboot te boeken en het miezert ,waardoor je beter geen uren in een kayak zit bijvoorbeeld. 😉 Wij kregen een reuze-zwaar pak aangemeten dat vooral bedoeld was om ons te beschermen tegen de kou maar ook om ons te doen drijven in geval we in het water zouden belanden. En daar bovenop de obligate reddingsvest natuurlijk. We kwamen avontuurlijk dicht bij de watervallen en kregen heel wat uitleg, maar met de kayak kan je toch intenser genieten van het uitzicht denk ik.
Shoppen en opwarmen
Wij eindigden ons bezoek met souvenirs scoren voor de thuisblijvers . (Die keken verbaasd op van onze gebreide handschoenen, mutsen en sjaals toen we middenin een hittegolf weer op Belgische bodem terechtkwamen). En daarna kon er een heerlijke kop chocolade af in ‘Geiranger Sjokola’ – onze Belgische (chocolade) roots konden we toch niet loochenen.
Praktische info :
-Wandelroutes: check gewoon ‘hiking Geirangerfjord’ in Google en je hebt direct een massa inspiratie voor de beste wandelroutes (bijv. de website van alltrails).
-De veerboot vanuit Hellesylt: de overtocht duurt ongeveer 1 uur en vertrekt in het hoogseizoen drie keer per dag. Voor één voertuig van max. 10 meter met passagiers betaal je zo’n 120 euro. Alle info over de verbinding tussen Hellesylt en Geiranger, vind je op deze website.
-RIB-boottickets en kayakverhuur: je kan bij meerdere bedrijven aan de haven in Geiranger terecht. Wij boekten een plekje bij Fjordguiding.
-Echt wel nuttig: de tijdschema’s van de cruiseschepen zodat je tegen het vertrek kan gaan, of op een dag dat er geen of slechts een kleiner schip aanmeert.
Ook leuk om te lezen:
Inderdaad spectaculair! En wat zou ’t nog veel mooier zijn geweest als de zon had geschenen.
Ja, absoluut – we zullen nog eens moeten teruggaan daarvoor ;)!
Wat is de natuur daar toch overweldigend mooi!
Wat zou ik daar toch ook graag ooit nog eens naartoe gaan.
Ongelooflijk mooi! Ik wil ook nog terug. Als natuur- en watermens ga jij daar absoluut ook genieten, daar ben ik zeker van!