Nation(a)al pop-up store – Talents van demain (Brussel)

In 2015 organiseerde Nation(a)al  voor de derde keer een pop-up van jong Belgisch talent in een leegstaand Brussels pand. In 2016 kozen ze als locatie het Viv’aqua kantoorgebouw in de Wolstraat 68, vlak tegenover het Justitiepaleis in Brussel. De campagnefolder is bijzonder leuk en opvallend, met zijn drietalige opschriften (‘ik love la mode’, ‘read le bon boek’, ‘eat goei bouffe’, ‘kom voir le movie’, enz. ).

National pop-up store - talents van demain
opvallend, de leuke affiches van de drietalige campagne

Het tentoongestelde aanbod is heel divers: je vindt er creaties van jong Belgisch talent van uiteenlopende domeinen zoals visual arts, design, mode, dans, muziek, grafiek, animatie, literatuur en film. Jammer dat hier zo weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven !

Met drie vriendinnen trokken we er een zondagje naartoe.

De start van de expo Nationa(a)l pop-up store

Bij het binnengaan zorgde de aparte verlichting voor een wel heel speciale sfeer. We vroegen ons af op we wel op de juiste plek terechtgekomen waren… ; )

Maar aan een eenzame balie zat een jonge Franstalige studente die ons het leuke hoesje voor de catalogus in de hand duwde. Bleek dat je bij elke creatie postkaartjes kon vinden met wat info over de maker/ het product en dat je zo zelf je catalogus kon samenstellen. Resultaat: al snel zat ons mapje overvol! : )

National pop-up store - talents van demain

De eerste indrukken

Eerst wat impressies van de visual arts op de gelijkvloerse verdieping:

En als tussendoortje enkele vreemde bezoekers:

Naar de derde verdieping

Daarna in de seventies lift naar de derde verdieping.

National pop-up store - talents van demain

Daar is de hele ruimte gevuld met designmeubilair, kleding, grafiek, boeken, muziek, … We weten niet waar eerst kijken!

Divers aanbod en grote namen

Er zijn paskamertjes en ex-kantoortjes met designkleding, geselecteerd door Cathy Pill en Linda Van Waesberge. Er zijn accessoires, hoeden, tassen en tasjes – één ruimte met tassen is aangekleed alsof we in een pralinedoos rondlopen, compleet met goudkleurig papier tegen de muur en chocoladepoeder op de vensterbanken, mmmmmmm.Er zijn originele meubelontwerpen van o.a. Atelier Belge en we zien prachtige houten stoelen en zetels van Valentin van Ravenstyn. Op de tafels liggen de boeken van Sanny Winters naast de ‘Inspiration Pad’ van Marc Thomasset, er zijn juwelen, hebbedingetjes, lampen, er is muziek…Studenten geven uitleg over de ontwerpen, je kan alles passen, uitproberen of kopen. Zalig dus! En bij de cd’s zien we zelfs werk liggen van onze Leuvense Roselien.

National pop-up store - talents van demain
cd’s van Roselien Tobbackx

Rooftopbar: jeeej!

Op de achtste verdieping kan je ondertussen animatiefilms en videovertoningen gaan bekijken. Maar wij hebben honger en op het plannetje zien we dat er op de negende verdieping een rooftopbar is, met designzitjes en -nog belangrijker-  een terras… Dat zien we helemaal zitten!

Als we de ruimte binnenkomen, worden we overweldigd door de grasgeur! En door het raam zien we de leeuwen onder de kroonlijst van het Justitiepaleis. Spectaculair!

In de fotobooth kan je pasfoto’s laten maken en die achterlaten. Zo zien we wie hier al gepasseerd is. Of beter, wie wilde laten weten dat hij hier gepasseerd is.  Zelf blijven we bescheiden…

En dan ontdekken we het terras! Klauterconstructies inclusief. Dat vraagt om actie. : )

Terwijl we iets drinken en zelfgekochte quiche eten, luisteren we naar de warming up van Clare Louise. Etherische, dromerige folkmuziek met cello, waarvan we helemaal zen worden. Zelfs al horen we nu en dan de sirene van een politie- of ziekenwagen. Maar wat wil je, zo vlakbij het Justitiepaleis ! ; )

Daarna kuieren we langs de Zavel terug naar Brussel-Centraal. Weer een ervaring rijker. En trots op het jonge talent van morgen!

Ook leuk om te lezen:

 

Altijd fijn om je reactie te lezen: