Niet te missen: essentieel genieten in restaurant EssenCiel

Een Michelinster. En de Gault & Millau-titel ‘Jonge Chef van het Jaar’ voor Vlaanderen.  Dat is wat Niels Brants van restaurant EssenCiel in Leuven al binnenrijfde. Opwindend allemaal. En zeker als je dan plots van vrienden een cadeaubon voor dit eigenste Leuvense gastronomische restaurant krijgt. Een teken van het universum? Wij repten ons om een tafeltje te reserveren. Wat de verfijnde pot schafte, lees je  in dit artikel over onze gastronomische avond  in Essenciel.

Sobere sjiek

Een statig pand in de Bondgenotenlaan in Leuven. De sjiekste straat van de stad. Daar huist EssenCiel  sinds 2022 in een stijlvol herenhuis met hoge plafonds . Op de vroegere plek van Fragma. De coronacrisis hakte er flink op in, maar voor Niels Brants en Romina Charels  bood ze kansen.  EssenCiel kreeg een upgrade door de verhuis. Van de nauwe Muntstraat (2013) naar de Naamsestraat (2019) en de fiere Bondgenotenlaan (2022). Naar meer comfort, standing en ruimte.

Door de twee hoge ramen valt overvloedig licht op de stoep.  De ingang in opvallend donkergrijs straalt al klasse uit en maakt ons nieuwsgierig. Binnen wenken neutrale aardetinten ons naar onze tafel. We ontdekken een tiental tafels in de typische langgerekte ruimte. Warmhouten hedendaagse designstoelen (no worries: ze zitten goed!) , enkele goed geplaatste signatuurkamerplanten en accenten in goud en koper maken het geheel af.

Wie

staat er achter het fornuis? Niels Brants heeft al wel wat naam in het wereldje. AlsJong Keukengeweld-chef wordt hij genoemd als één van de grootste young high potentials van de creatieve gastronomie. Waar hij het leerde? Samen met zijn vriendin Romina komt hij van tweesterrenrestaurant Nuance in Duffel. Daar was hij sous-chef. Brants en zijn vriendin startten in 2013 gedreven hun eigen restaurant en in 2019  kreeg hun inzet en talent erkenning met een Michelinster. Zelfs in coronatijdens wisten ze  die te behouden. Maar genoeg gepraat: aan tafel!

Het menu

Wat we zoal degusteerden? Meer dan een mondvol! Bereid je alvast voor op een reeks overheerlijke smaakmakers. Allermooist en delicaat gepresenteerd. Op servies van Piet Stockmans  – inderdaad, de ontwerper van het internationaal geroemde ‘Stockmans blauw’.  Diezelfde Stockmans levert aan de beste restaurants ter wereld (denk aan Le Mirazur aan de Franse Côte d’Azur, het restaurant van chef-kok Mauro Colagreco) en aan het Monegaskisch hof. Bij ons zijn Sergio Herman, Thierry Thys en Hans van Wolde klant. En ook EssenCiel.

Stockmans porselein: een feest voor de zintuigen!

Essentieel tafelen

Proeven van het menu essence: wat was me dat ! Over gastronomie gesproken! En luxe-keuzestress bij de start: gaan we voor vijf (110 euro pp) of zes gangen (126 euro pp )? Een stevig prijskaartje wel, maar aangezien we dit cadeau kregen (hoera!), speelde dat element niet mee voor ons.

EssenCiel staat ook bekend om zijn uitstekende wijnaanbod. Voor aangepaste wijnen betaal je 11 euro per glas. Liever minder alcohol en toch genieten? Dan kan je kiezen voor een half glas wijn, een ‘bobglas’ (6 euro) of voor de aangepaste alcoholvrije drankjes (9 euro en een aanrader!).

Na het bestellen van het aperitief verleidt het geurige versgebakken brood ons al tot de eerste proeverij.

Daarna wordt onze tafel volgetoverd met een keur aan delicate koude en warme amuse-bouches van het huis. Kijken alleen al is een feest!  Om over proeven nog te zwijgen.

Hier zijn ze dan, de sterkhouders van het Essence-menu :

  • hamachi ‘dry aged’, komkommer, kafir, myoga
  • sintjacobsnoot Dieppe , gele biet, bergamot, miso
  • duif uit Anjou, aardpeer, roscoff ui, zwarte look
  • jasmijnrijst passievrucht, kokos saké
  • knolselder ‘risotto’ wagyu, vin jaune, truffel

sintjacobsnoot Dieppe , gele biet, bergamot, miso

duif uit Anjou, aardpeer, roscoff ui, zwarte look
knolselder ‘risotto’ wagyu, vin jaune, truffel

De verschillende gangen en borden volgen  elkaar vlot op. Tussenin krijgen we soms nog een frisse verrassing om even op adem te komen. Dat versterkt alleen maar ons eetplezier: onbekende extra-proevers op je bord.

In de aaneenschakeling van gangen is het ene bord is zo mogelijk nog mooier en verfijnder van smaak dan het andere. Het kleurenspel, de vaak verrassende en uitgebalanceerde combinaties van uiteenlopende smaken en texturen, de frisse toets die in bijna elk gerecht terugkomt, de toppresentatie… als dit geen verfijnd tafelen is, dan weet ik het ook niet meer. Hier alleen maar fans!

De zoetjes

Om af te sluiten is er een passend dessert in dezelfde stijl en bij de koffie krijgen we de keuze uit een keur aan huisgemaakte zoetigheden op een trolley: macarons, madeleines, petit-fours en andere state-of-the art zoetjes.

Na al dat luchtige, spannende en intens zinnenstrelende lekkers, versierd met bloemen of kruiden en gepresenteerd op het fraaiste servies, kunnen we niet anders dan helemaal in onze nopjes en met een voldaan gevoel naar huis gaan. Brants kookte voor ons de sterren van de hemel!

Praktische info:
Restaurant EssenCiel,  Bondgenotenlaan 114  | 3000 Leuven Tel : 0474/26.18.64  |  E-mail : info@essenciel.be | Naar de website

8 thoughts on “Niet te missen: essentieel genieten in restaurant EssenCiel

  1. Mmmm, EssenCiel! Ik ben een keer in hun vorige pand in de Naamsestraat geweest, en dat was behoorlijk genieten! Nog eens teruggaan lijkt me heel tof, maar voorlopig is het nog niet gelukt om er een plekje te bemachtigen. Voelt wat als tickets voor Tomorrowland kopen 🙂

    1. Het nadeel natuurlijk, als een restaurateur goed scoort bij Gault Millau en Michelin.En meer bekendheid krijgt.😕. Ik duim dat je niet te lang meer hoeft te wachten!

Altijd fijn om je reactie te lezen: