Hotspot in Leuven: foodmarket De Smidse

Van vervallen industrieel pand naar hippe plek. Dat is de recentste evolutie van de Artois-smidse in Leuven.

Al in de 14de eeuw waren er brouwerijen gevestigd aan de voet van de Leuvense Keizersberg. De oude Stella Artois-site aan de Sluisstraat in Leuven krijgt nu langzaamaan een heel ander uitzicht. Ook de vroegere smidse heeft een hele transformatie ondergaan. De plek waar tevoren de hoefijzers voor de paarden van brouwerij Stella Artois gesmeed werden, is nu een moderne foodmarket geworden.

Het pand stond al enkele jaren leeg. Vorig jaar kreeg het een basic opknapbeurt. Leuvense jongeren gebruikten het voor creatieve evenementen. De unieke industriële dakstructuur viel direct op.  De smidse zag er toen zo uit:

Leuven De Smidse

Leuven De Smidse

Leuven De Smidse

Leuven de smidse

Opgekalefaterd en toegankelijk gemaakt na jarenlange leegstand. Maar je ziet onmiddellijk dat deze plek ook heel wat charme heeft in al zijn ruwheid.

En dat is ook de stad Leuven, enkele ondernemers en projectontwikkelaars niet ontgaan. Vandaag is de smidse helemaal gerenoveerd:

Leuven De Smidse
industrie vlakbij het Kleine Begijnhof en de St-Geertruikerk

Leuven De Smidse

rLeuven De Smidse

Leuven De Smidse

Veel van de originele look is bewaard gebleven. Ook binnen is de open ruimte in grote mate gerespecteerd. Maar het ruwe kantje is wel helemaal weggegomd. Vind ik een beetje jammer. Al moet ik toegeven dat het likje verf op het beton in combinatie met het warme hout de plek veel gezelliger maakt.

Leuven De Smidse

Leuven De SmidseLeuven De Smidse

Leuven De Smidse

De Smidse is een nu een kleine overdekte markt. In deze food hall vind je best een leuk en gevarieerd aanbod van uiteenlopende zaken.

Ik proefde er de originele en superlekkere hapjes van Content, de verpakkingvrije winkel.

Leuven De Smidse

Kwaliteitsslager De Kapblok toont er een reusachtig aanbod.

Leuven De Smidse

Wie van Italiaanse heerlijkheden houdt, moet zeker langs bij gevestigde slowfood-waarde Rossi. De chef, Felice Miluzzi, werd nog maar net verkozen tot beste Italiaanse chef van België. En ik kan alleen maar beamen dat de hapjes -waaronder râgout van everzwijn- enorm smakelijk en verfijnd waren.

Leuven De SmidseLeuven De Smidse

Televisiekok Jeroen De Pauw is er ook aanwezig met een leuk concept, de Aperobag. De aperohapjes mogen voor mij nog wel groeien in kwaliteit en originaliteit. Hebben jullie ze al geproefd?

Leuven De Smidse

En verder genoot ik nog van heerlijke cappuccino bij koffiebranderij ROM en fijne gebakjes van L’atelier de Séraphine.

Leuven de smidse
Foto D. Haenen

In De Smidse kan je echter ook nog een aantal andere diensten vinden. Saja Yoga start er, net als een kapper en een waxtreatment zaak. Om naast de versterking van de innerlijke mens ook de uiterlijkheden te verzorgen, veronderstel ik :).

Leuven De Smidse

Leuven De Smidse

 

De markthal is niet heel groot, maar wel gezellig. En leuk om te doen als je de Leuvense Vaartkom verkent (met lekkere adresjes als Zappaz, Noordoever en Coupe Matadi). Of als je een cursus volgt in OPEK, een voorstelling van Het Nieuwstedelijk hebt geboekt of bent gaan shoppen in de Mechelsestraat of op de Vismarkt.

Weer een nieuw plekje om te verkennen! Ook iets voor jou?

Tot volgende week!

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

Hip verwennerijtje bij Zappaz

Verwenbrunch in restaurant Taste, Leuven

-leuke adresjes aan de Vaartkom 

Gault Millau achterna in wijnbistro Convento

-een heerlijke dag in Leuven – of twee

0 thoughts on “Hotspot in Leuven: foodmarket De Smidse

  1. Wauw wat een prachtig plekje hebben we erbij gekregen! Had al wel wat gelezen over de opening, maar ben er tot mijn grote schande zelf nog niet geraakt. Het ligt een beetje uit de kering i.e. uit het centrum, maar aan de Vaartkom komen de toffe winkeltjes wel uit de grond schieten dus binnenkort is dat gewoon het tweede centrum van ’t stad… 🙂

    1. Ja, ben heel benieuwd hoe het daar de volgende jaren zal veranderen. EEn nieuwe school erbij, plekken voor kunstenaars en creatievelingen, nog meer woongelegenheid,…Spannend!

  2. Fantastisch concept en heel gezellig, maar ik heb wel hetzelfde gevoel als jij: de renovatie is te “proper”, de architecten hebben te hard hun best gedaan, de ruimtelijkheid en industriële uitstraling van de plek zijn een beetje verloren gegaan… Na de opening ging ik thuis naar foto’s van 4 jaar geleden kijken die ik er toen trok, en oh, toch wel jammer. Maar het blijft een heel leuke markt, hoedje af voor iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt.

  3. Serieus, dit is op 10 minuten van mijn deur! Daar MOET ik binnenkort echt eens naartoe *sleurt er al haar agenda bij*
    Thanks voor de tip! :*

  4. Het blijft daar bewegen aan de Vaartkom! Het ruwe industriële karakter van het pand lijkt inderdaad verdwenen, maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt om De Smidse eens te gaan verkennen. Vooral die Aperobag: daar wil ik graag het fijne van weten 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: