Nooit meer oorlog – Remembrance Day 2018

Poppy Day. Precies 100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. Zovelen lieten hierbij het leven. In de hele wereld wordt dit herdacht. Nooit meer oorlog- Remembrance Day 2018.

Nooit meer oorlog … in Tervuren

Zonder wereldleiders, maar met een knappe klaprozeninstallatie stond ook in Vlaams-Brabant de tijd even stil op dit bijzonder moment. De Panquinkazerne in Tervuren vormde het decor.

Met de gedichten van Wilfred Owen, Edmund Blunden, Siegfried Sassoon en natuurlijk ook John McCrae in het achterhoofd trek ik naar Tervuren. Their Name Liveth for Evermore.

Nog voor we de kazerne bereiken, steelt een knalrode ‘muur’ tussen het gele herfstgeweld van het Zoniënwoud al onze aandacht.

installatie Remembrance DAy Tervuren
een muur van poppies
Tervuren Remembrance DAy
De installatie begint op het binnenplein van de Panquinkazerne, tussen de boomstammen kan je kleine boodschappen posten.

Loopgracht van poppies

Als een 100 meter lange loopgracht verbindt de gang van boomstammen het oorlogsmonument op het kazerneplein met de oude Sint-Hubertussite. Dit is de oudste kern van Tervuren: een kapel in de stellingen en ruïnes van een voormalig hertogelijk paleis. Leger- heerser – en kerk.

Bezoekers lopen door de loopgracht van ‘klaprozen’. De massa boomstammen is imposant. Ze staan voor zovele slachtoffers, zoveel bloed en dood.

Tervuren Remembrance DAy

Tervuren Remembrance Day

installatie tervuren remembrance day

Tervuren Remembrance Day

Tervuren Remembrance DAy

Tervuren REmembrance Day

Teken van hoop

Op het hoefijzervormig plein van de kazerne rond het monument is in het voorjaar graan gezaaid. Zoals eertijds op de akkers rond Ieper. De graanhalmen buigen nu door onder de regen. En de laatste bloeiende klaprozen steken hun kopje op tussen het loof. De eerste herfstkou hebben ze al doorstaan. Een teken van hoop. Want klaprozen zijn pioniersplanten. Ze waren het eerste teken van herstel nadat de strijd was gestreden op het gehavende slagveld rond Ieper.

Ondertussen is de klaproos hét symbool geworden voor Remembrance Day.

‘Since beauty is the only comfort ‘(Ivor Gurney).

#neverforget

Tervuren Remembrance DAy

Tervuren Remembrance DAy

Tervuren remembrance day

Vijvers Tervuren

gedicht Last Post H De Coninck
Last Post van Herman De Coninck. Op de muur van de Menenpoort in Ieper.

Ook interessant om te lezen:

4 thoughts on “Nooit meer oorlog – Remembrance Day 2018

Altijd fijn om je reactie te lezen: