Noordoever en Coupe Matadi, leuke eetplekjes aan de Vaartkom in Leuven

Ook gehoord? De Vlaamse regering besliste om 3.3 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van de Leuvense Vaartkom. Dat er daar vanalles roert, kondigde kandidaat-burgemeester Ridouani al een tijdje geleden aan (Vaartopia, Leuven Mindgate Creativity). En dat zie je ook aan de nieuwe adresjes die er als paddenstoelen uit de grond schieten.

Vandaag neem ik jullie mee naar Noordoever, een originele eetplek aan de Leuvense Vaartkom. Het restaurant is er al een tijdje, maar zelfs een aantal van mijn Leuvense vrienden waren er nog nooit geweest. Hoog tijd voor een blogpost dus ?

leuven_vaartkom-61

Noordoever is een vegetarisch restaurant. Maar je kan er ook shoppen. En er worden cursussen gegeven. Een belevenis-eetplek dus.

Interieur

Het restaurant kijkt over de hele breedte uit op de Vaartkom. De rijke lichtinval versterkt het gevoel van ruimte en het interieur oogt gezellig. De inrichting in Scandinavische stijl zorgt daar zeker ook voor. Ik zie een leuke combinatie van sobere houten kastjes en strak metaal..

Noordoever aan de vaartkom

Tegen de wand achter de toog staan de drankjes te pronken.

Noordoever aan de vaartkom

Noordoever aan de vaartkom

Je kan op hoge krukjes zitten voor een snelle hap, of aan tafel voor een uitgebreidere knabbel en babbel. Achteraan zie je de open keuken.

Noordoever aan de vaartkom

Noordoever aan de vaartkom

Op het menu

Bij de keuken vind je het buffet met een ruim aanbod van de lekkerste koude en warme vegetarische gerechten, allemaal biologisch en vers gemaakt. Originele combinaties. En steeds wisselend.

Noordoever aan de vaartkom

Noordoever aan de vaartkom

Je merkt het: het gaat hier om een zelfbedieningsformule. En een originele, want je betaalt per gewicht. Nadat je je bord hebt volgeschept – ja, ik weet het, klinkt gulzig, maar het is nu eenmaal waarheidsgetrouw – laat je het wegen aan de kassa. En je bestelt een drankje. Als je van plan bent om daarna nog wat te komen bijhalen (reken maar van ja!), dan geef je je naam op zodat je rekening wordt opgeslagen. En dan vlug naar je tafel om heerlijk te smullen.

leuven_vaartkom-69
Je bord wordt gewogen, want je betaalt per gram.
Noordoever
Hmmmmm! Proef ook één van de bijzondere sappen!
Noordoever aan de vaartkom
Bij mooi weer kan je buiten, naast het water en de boten, eten.

Als je je buikje hebt rond gegeten, ruim je zelf je spullen op en je betaalt daarna aan de toog.

Goedkoop is het bij Noordoever niet echt. Vooral de drankjes vond ik best prijzig. Maar het is wel een heel leuke formule voor een informeel etentje!

Toemaatje

Wat de desserten betreft, koester je best geen te hoge verwachtingen van Noordoever. Naast de ondertussen alomtegenwoordige wortelcake vind je nog één of twee andere zelfgemaakte dessertjes. Een heel beperkt aanbod dus – voor hard-core liefhebbers zoals ik tenminste.

Noordoever aan de vaartkom

Het lekkerste ijs

Daarom nog een bonusadresje, ongeveer een kilometer verder langs de Leuvense Vaart, Coupe Matadi. Vanaf april kan je hier het heerlijkste ijs proeven in een origineel decor: een vrachtboot uit 1929. Zo’n twee jaar geleden startten twee architecten dit project, ijs verkopen was een oude kinderdroom van Nele.

coupe matadi

In de buik van de boot bestel je je ijsje. Denk: Bananella, Triplechoc, Madame framboise, Vanilla moon, …en nog meer biezondere smaken. Drie keer raden wat mijn favoriet is …de Triplechoc natuurlijk, quasi bevroren chocomousse! Maar eerlijk: Madame Framboise is een zware concurrent?!

Bij mooi weer is het heerlijk om rondom de vrolijke tafel op het dek met z’n allen een ijsje te likken.

coupe matadi

En voor wie er niet genoeg van krijgt: je kan ook potten vol ijs mee naar huis nemen!

Ja, wees er maar zeker van, de oude industrie aan de Leuvense Vaart maakt plaats voor iets heel anders. Langzaam maar zeker komen Leuvenaars er terug een beetje thuis…En wie weet, misschien jij ook binnenkort?

leuven_vaartkom-60leuven_vaartkom-72

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

17 thoughts on “Noordoever en Coupe Matadi, leuke eetplekjes aan de Vaartkom in Leuven

 1. Die buurt is echt wel aan het evolueren he? Noordoever staat al een tijdje op mijn lijstje, en naar het grand café in De Hoorn ben ik ook best benieuwd. Dringend nog eens naar daar afzakken!

  1. Absoluut! Ja, De Hoorn is ook mooi qua interieur. En dan is er nog Zappaz in de Balk van Beel, andere prijscategorie maar ook een verkenning waard! Misschien komen we elkaar nog wel tegen daar ?!

 2. Noordoever, woon er op een 10 minuutjes fietsen van 😉 Is inderdaad best wel prijzig, maar ook best wel lekker. Het enige dat mij nogal stoorde was de akoestiek. Als heavy migrainelijder was het echt afzien na een lunch van een uur en half daar.
  De boot heb ik nog niet gedaan, Husband en de koters wel 😀 Lucky bastards 😀 En die is ook volgens hen inderdaad super! 😉

   1. Ik ben overtuigd Wannderful! Dank je wel voor de informatie!

   1. Utopia-expo is absoluut de moeite! Zelfs zonder het gehypte portret van Erasmus uit de collectie van de Queen ;). Nog tot 17/01/2017. Maar ijsjes zijn er dan nog niet :).

Altijd fijn om je reactie te lezen: