Old Spitalfields Market (London Markets 4)

In de reeks ‘Londense markten’ springen we vandaag even binnen bij Old Spitalfields Market. Opnieuw gelegen in mijn favoriete Oost-London, tussen Shoreditch en the City, vlakbij de smeltkroes van Brick Lane, waarover ik het in een vorige post al had.

Liverpool Street Station ligt handig vlakbij, op enkele minuten lopen.  Omdat er hier zowel Underground als Overground treinen vertrekken, is het er meestal druk.  Voor ons is het echter een vertrouwd eindstation als we richting Shoreditch gaan om onze zoon te bezoeken.

london_liverpoolstreet

london_liverpoolstreet2
detail van de dakstructuur in Liverpool Street Station
london_liverpoolstreet3
Vlakbij Liverpool Street zie je de typische combinatie van oude en nieuwe architectuur.

Zo gauw je het station uit bent, kom je op het drukke Bishopsgate.

london_bishopsgate_gherkin

Een blik achterom naar de Gherkin, dan noordwaarts en afslaan naar rechts en je bent bij Old Spitalfields Market. Dit is weer een heel andere soort markt dan bijvoorbeeld Borough Market. En dan bedoel ik de koopwaar én de sfeer.

De locatie

Het sinds 2008 gerestaureerde overdekte marktgebouw zit wat verstopt tussen de winkeltjes die zich aan de buitenkant bevinden. Er zijn zeker wel acht verschillende ingangen naar de reusachtige overdekte markthal.

london_oldspitalfieldsmrket

Toen ik er de eerste keer kwam, waren de straten rond Spitalfields groezelig en de gebouwen verkommerd, maar ondertussen heeft de hele buurt op enkele jaren tijd een grote schoonmaakoperatie ondergaan. Je vindt nu een hele reeks nieuwe winkels van ketens zoals MAC, Gourmet Burger Kitchen, patisserie Valérie;… naast en in de markthal. Jammer genoeg is de markt ook heel wat afgelikter en meer ‘mainstream’ geworden. De winkels  en straten zien er afgeborsteld uit en in Fournier Street vind je nu zelfs hele dure designwinkels en designers terug. Opwaardering?

De buurt van Spitalfields en ook Shoreditch vallen ten prooi aan ‘gentrification’. En daar is af en toe hevig protest tegen van de oorspronkelijke bevolking. En zo zien wij al wel eens via de smartphone van de zoon dat vuilnis wordt in brand gestoken of een café wordt bestormd in zijn buurt…

london_spitalfields007

london_spitalfields006

De koopwaar

Zoals de naam ‘Spitalfields’ verraadt, stond er oorspronkelijk een hospitaal op deze plek. Vanaf de 17de eeuw werd er markt gehouden, met een aanbod van vooral zijde en stoffen. Joodse inwijkelingen verkochten er later ook bagels. Ook nu nog kan je in Londen de verrukkelijkste bagels eten!

En ook nu is Spitalfields nog steeds vooral een klerenmarkt.

london_spitalfields001

Twintig jaar geleden was er veel goedkoop tweedehands aanbod, en daarnaast waren er originele alternatieve zelfgemaakte creaties. Vandaag vind je er vooral- overprijsde- vintage en veel minder creatieve ontwerpen. Op sommige dagen zijn er ook cd’s en vinylplaten te koop. Maar mij lijkt het dat alles er steeds meer draait om de toeristen. Er zijn dus ook steeds meer prullaria en would-be kunst te vinden.

Maar voor wie van rommelmarkten houdt en één van de klassiekers wil doen: laat je vooral niet tegenhouden.

londonspitalfields018

londonspitalfields017

london-bisshop'sgate-(40web)

De markt is zeven dagen per week open en wordt gepromoot als ’the perfect shopping destination’.  In 2005 won Old Spitalfields Market de Time Out Award voor ‘Best London Market’. Maar dat is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden. Feit is wel dat je er zo veel uiteenlopende spulletjes aantreft, dat iedereen er wel iets naar zijn smaak vindt. En het is leuk om vanop de verdieping de mierennest aan je voeten te zien rondkrioelen. Of vanop een terrasje de marktgangers en verkopers gade te slaan.

En nog leuker is het om daarna een Borisbike te huren en naar één van de fijne ‘nieuwe’ Oost-Londense plekken te trekken zoals Islington, Hoxton, Hackney en Dalston. Of Victoria Park te gaan verkennen.

Benieuwd hoe lang het duurt voordat ook deze plekken weer te duur worden voor de oorspronkelijke doorsnee-Londenaar. 🙁

See you!

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook

0 thoughts on “Old Spitalfields Market (London Markets 4)

Altijd fijn om je reactie te lezen: