One World van Arne Quinze in Boom

Roemloze aftocht voor Arne Quinze (°1971) na het instorten van zijn structuur “The Passenger” voor Mons 2015. Maar ondertussen broedt hij alweer op een nieuw idee. En het moet gezegd: zijn warrige houtstructuren hebben iets. Sinds zijn installatie voor het Burning Man Festival in de Nevadawoestijn in 2006 is onze landgenoot Quinze wereldberoemd.

depastorale (8)
installaties van Arne Quinze in het nabijgelegen restaurant ‘De Pastorale’

Vaak bestaan zijn kunstwerken uit een massa houten palen of stokken, en lijken ze surreëel of enorm chaotisch. Maar “er is geen chaos, alleen structuur” zegt Quinze zelf hierover. Chaos is onlosmakelijk verbonden met het leven. Alles is een kwestie van ritme. Zelfs zonder een vaste structuur maakt elk ding deel uit van een organische ordening. Zei Shakespeare enkele eeuwen geleden al niet “Though this be madness, yet there is method in it”?  (Die gedachte overvalt me ook wel eens als ik naar mijn bureau kijk.  ; ) )

Een collega tipte mij een aantal weken geleden om eens naar de Rupelstreek te trekken. Sinds oktober 2014 kan je in het Provinciaal domein De Schorre in Boom het permanente publieke kunstwerk “One World” bewonderen.

Naar aanleiding van 10 jaar Tomorrowland ontwierp Arne Quinze in het Provinciaal domein de installatie ‘One World by People of Tomorrow’.  De kunstinstallatie is een lange brug. Ze symboliseert de verbinding tussen verschillende mensen. De houten planken van de brug staan vol met boodschappen, tekeningen, iconen. Iedereen kon een boodschap laten plaatsen.  Het resultaat is: 200.000 verschillende uitingen van creativiteit op een reusachtig canvas.

Centraal in de installatie staat een reusachtige sculptuur, die geïnspireerd is door de Nike van Samotraché. Zij staat voor de overwinning en de vrijheid.  De brug brengt uitingen uit alle landen samen. Net als Tomorrowland overbrugt ze verschillen en verenigt ze mensen. En ze verkondigt een boodschap van vrijheid.

De brug is 537 meter lang en de centrale figuur is 25 m hoog. Op YouTube vind je de ‘making of’ in 10 videofragmenten.

De installatie One World blijft permanent in De Schorre staan en vormt ook een prachtig nieuw wandel- en fietspad langs de vijvers doorheen het domein. Op dit moment wordt het domein, dat in een oude kleiput ligt, nog verder aangelegd. Het was er wat kaal (geen wonder, in februari). De aangevoerde grond moet nog zakken, maar de paden zijn al duidelijk uitgezet.

One World is een project van een enorme schaal en wil een uiting zijn van verbondenheid tussen alle mensen. Quinze hoopt dat iedereen in de wereld hier een deeltje van wil zijn.  Ik dacht even aan …John Lennon. Tot gauw! : )

boomdeschorre_arnequinze (41)

Ook leuk om te lezen:

Altijd fijn om je reactie te lezen: