Ontdek Philadelphia

Philadelphia, de 6de grootste stad van de VS. Op een uurtje treinen van New York. De stad waar de Amerikaanse onafhankelijkheid werd getekend in 1776. Waar maffiabendes elkaar uitmoordden in de jaren 1980-1990. Waar Rocky trainde op de trappen voor het Philadelphia Museum of Art. En waar onze oudste zoon woont :)… Wat kan je er doen? Hoe breng je er een leuke tijd door? Tips tips tips voor een citytrip!

Philadelphia
gebed van William Penn voor Philly

You will consider Philadelphia, from its centrical situation, the extent of its commerce, the number of its artificers, manufactures and other circumstances, to be to the United States what the heart is to the human body in circulating the blood.” zo schreef Robert Moris al in de 18de eeuw.

Philadelphia is dus een stad met naam. Een naam als een klok. De Liberty Bell huist er naast de Independence Hall in het oude stadscentrum. Verplichte kost voor elk Amerikaans schoolkind. Want hier vind je het begin van de VS. Hier ondertekenden 13 staten de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1776.  En werd Engeland buiten spel gezet. Philadelphia was zelfs een tijdje hoofdstad van de States.

Wat overblijft van dit roemrijk historisch centrum (het Independence National Historical Park) mag je dus niet links laten liggen. Ook al ogen de enkele straten met het restje historische huizen nietig en anachronistisch naast de moderne wolkenkrabbers.

In het Liberty Bell Center kwam ook Barack Obama langs.

Philadelphia

Let Freedom Ring

Pas toen ik de quote van Obama bij de Liberty Bell zag, besefte ik dat het beroemde ‘Let Freedom ring’ in de speech van Martin Luther King, verwees naar het luiden van deze historische klok. Buiten een symbool van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, is ze immers ook een symbool voor vrijheid in het algemeen. Volgens de overlevering werd de klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philadelphia samen te roepen voor het voorlezen van de Declaration of Independence. Jammer genoeg is ze ondertussen gebarsten. Of is dit ook symbolisch?

Het wordt je wel snel duidelijk dat in de praktijk  ‘Liberty’ niet voor iedereen gold in 1776. Zelfs Thomas Jefferson, die mee de verklaring opstelde, hield er een hele huishouding slaven op na. Zij zouden pas na zijn dood de vrijheid krijgen. Om nog over de vrijheid en rechten van de Indianen te zwijgen. Bitter geurtje dus, rond die verklaring van ‘Liberty and Freedom’ en ‘All men are created equal…’

 • Wandel door de stad en check architectuur en stadsplanning

Philadelphia werd in 1681 gesticht door William Penn, leider van de quakers. Hij koos hiervoor de plek waar de Schuylkill en de Delaware rivier samenkomen, vlakbij de monding van de Delaware. De Engelse koning had Penn het grondgebied van de huidige staten Pennsylvania (= ‘land van de wouden van Penn’) en Delaware gegeven. Mogelijk om van het vervelende groepje religieuze fanatiekelingen in Europa verlost te zijn.

Penn noemde de stad die hij stichtte Philadelphia (philos, “liefde” of “vriendschap” en adelphos, “broer”: broederliefde), een verwijzing naar de Bijbelse plaats Filadelfia in het boek Openbaring van Johannes. Niet verwonderlijk, want zijn godsdienstige overtuiging was de reden voor het vertrek uit Europa.

Hij liet de stad ontwerpen met een dambordpatroon. Heel anders dan het organisch gegroeide spinnenweb van onze Europese steden!


Als je de Benjamin Franklin Parkway afwandelt, kijk je recht op het opvallende stadhuis van Philadelphia. Het is het hoogste gemetselde bouwwerk ter wereld, met zijn 167 m hoogte. Bij de opening in 1901 was het zelfs het hoogste gebouw ter wereld. Maar dat duurde maar tot 1908 :). Bovenaan kijkt stichter William Penn uit over zijn stad en staat.

Philadelphia
De Benjamin Franklin Parkway leidt rechtstreeks naar de City Hall.
Amerikaanse Champs Elysées

De Benjamin Franklin Parkway is zelf ook wat aandacht waard. In het begin van de 20ste eeuw werd hij aangelegd om de stad te verfraaien. Door een Frans landschapsarchitect. Als tegenhanger van de Champs Elysées in Parijs. Hij verbindt de City Hall met het Philadelphia Museum of Art hoog op de heuvel. Langs de weg vind je stukjes park, fonteinen en sculpturen. Door de vlaggen krijgt de laan naar het centrum onmiddellijk een internationaal tintje. En natuurlijk check je dan of je eigen vlag erbij is.

Philadelphia
Op de toren van het Stadhuis: een 11m hoge William Penn die zijn naam gaf aan de staat Pennsylvania. En Philadelphia stichtte.

Ken je de Philadelphia Rows?  In de 19e eeuw was Philadelphia de eerste stad in de VS die rijtjeshuizen introduceerde. Zo kwam het dat de term overal in Amerika gebruikt werd voor een rij geschakelde gelijkaardige huizen.

Philadelphia
Philadelphia rows

Philadelphia is erg groot, maar wij logeerden vlakbij de Fairmountheuvel met het Museum of Art. Van daaruit zie je de nieuwe en moderne wolkenkrabbers bijna dagelijks groeien. New York is duidelijk niet veraf. Altijd leuk voor wat skyline-kiekjes.

Philadelphia
de Philly Skyline gezien van de South Tower Block

Philadelphia is ook de bakermat van de eerste Amerikaanse wolkenkrabber in Internationale Stijl, de huidige PSFS Building. Vond ik eerlijk gezegd maar niets. Ook al kan ik genieten van ontwerpen van Le Corbusier, Mies van der Rohe, Oscar Niemeyer, Alvar Aalto,… Die ook worden geassocieerd met deze stroming. Typisch zijn de eenvoudige, functionele ontwerpen, de gesculptuurde vormen en het gebruik van industriële materialen zoals staal en glas.

Nee, laat die eerste wolkenkrabber voor wat hij is. Kuier door de stad en bewonder de Art deco-buildings  en -elementen die bewaard bleven:

Heb je ondertussen honger en dorst gekregen?

 • Drink een cappuccino in het prachtige Art Deco Pennsylvania Station–30th Street

Het station dateert van 1933 en diende als decor voor films als Trading Places, Witness, Unbreakable, The Visit… of zelfs voor videogames en series. Het werd zo ontworpen dat de treinen onder het station doorreden. Om de reizigers te vrijwaren van het roet van de stoomlocomotieven.

Philadelphia
een indrukwekkende hal
 • Ga voor een smakelijke snelle hap naar Reading Terminal Market

Er zijn massa’s stalletjes met streetfood en drankjes op de benedenverdieping. Maar verken ook de rest van het gebouw. Onderweg verraadt een mozaïek de oorspronkelijke functie van dit gebouw, de Reading Railroad Terminal.

Philadelphia
Reading Railroad Terminal

Het voormalige station functioneert nu ook als congrescentrum, het Pennsylvania Convention Center. Probeer zeker om een glimp op te vangen van de ballrooms of de Grand Hall. Wat voel je je nietig in die reusachtige ruimte! Moet geweldig zijn om hier een happening mee te maken. Wat een grandeur. Fijne ‘recyclage’ van een treinstation. Bijzonder is ook dat er twee straten onder het station doorlopen.

philadelphia
Grand Hall (foto van de website)
 •  Snuister rond in de shops tussen Walnut en Chestnut Street

Deze gevangenis uit 1829 was één van de meest vooruitstrevende en duurste gevangenissen ooit. Het werd een model voor gevangenissen overal ter wereld. Zelfs de structuur van ons Belgische Leuven-Centraal is hierop gebaseerd.

In 1971 sloot de gevangenis. Sinds enkele jaren kan je deze ex-jail bezoeken Het gedeeltelijk vervallen/gedeeltelijk gerestaureerd bouwwerk is fascinerend. Ik schrijf er nog een apart bericht over later.

 • Geniet van kunst en cultuur in musea of … op straat

Musea te over in Philadelphia. Prachtig gelegen op Fairmount Mountain is het Philadelphia Museum of Art . Check op de site op welke momenten er gratis toegang is. Dat scheelt in de portemonnee! Op loopafstand vind je ook het Rodinmuseum.

Philadelphia
Philadelphia Museum of Art

Daarnaast heeft Philadelphia zo’n 2700 muurschilderingen en graffiti. Daarmee is het de stad met het grootste aantal graffiti ter wereld. In de wijk Germantown maken graffiti deel uit van een straatwerkersproject.

 • Oefen ondertussen je conditie op de trappen van het museum (de Rocky Steps)

Zoals Rocky ooit deed.

Sylvester Stallone liet vlakbij de trappen in 1982 voor de film Rocky III een standbeeld van de held plaatsen. Na de filmopnames kreeg de stad het standbeeld cadeau. Volgens de directeur citymarketing van Philadelphia heeft Stallone meer voor het imago van de stad gedaan dan wie dan ook sinds Benjamin Franklin…

 • Doe een work-out, ga roeien, fietsen, lopen of wandelen langs de Schuylkill rivier

Volg het kilometerslange pad naast de rivier. Geniet samen met de Philadelphians van de natuur en zet je beste beentje voor. Joggend, wandelend, fietsend. In het weekend is het hier soms erg druk. Zeker in april-mei, tijdens de bloei van de kerselaars. Of als er een roeiwedstrijd is.

Philadelphia

Voor wie het rustiger aan wil doen: geniet vanop de heuvel bij het museum van het heerlijke uitzicht op de ‘Waterworks’.  Of wandel langs de (nog steeds wat elitaire) Boathouse Row. Alleen leden van de universitaire roeiclubs hebben toegang tot de boothuizen. Je ziet ze ook duchtig oefenen.

 • Supporter voor de juiste ploeg bij een potje American football

Elke zondagavond op TV. Of ga voor the real thing en koop tickets voor … de Eagles natuurlijk.

Philadelphia
de arend, symbool van Philadelphia

Zie je het wat kleinschaliger? Kuier dan naar een sportveldje in de buurt en moedig de sportlui-in-de-dop aan tijdens hun weekendtraining!

Philadelphia
baseballtraining: jong geleerd …
 • Maak kennis met één van de ‘hidden’ restaurants

Heb je iets te vieren? Onze zonen trakteerden ons  voor onze huwelijksverjaardag op een verrassingsetentje in de Harp & Crown. Op straatniveau een gewoon (maar knap ingericht) restaurant. Dan daal je de trap af. Na 2 schijnbaar eindeloos lange gangen: een ‘hidden’ cocktailbar, bowlingbaan en gezellige (maar donkere) loungeplek onder de grond. Je proeft er allerlei fijne tapas die gedeeld worden: Amish Chicken, Burrata, Cannelloni van steak, erwtencrostini, sint-jakobsvruchten met bloedappelsien, wasabi en venkel,…Biezondere ervaring!

En zo zijn er nog wel meer leuke tips voor Philly. Op het eerste zicht is het niet direct de meest aantrekkelijke stad, maar als je ze wat beter leert kennen, valt er toch heel wat te beleven. Alles hangt natuurlijk af van de plek waar je verblijft. Want Philadelphia is reusachtig. Maar dit stukje in centraal Philly is best te pruimen. Great work, William Penn!

We are sailing to Philadelphia!(*)

 

(*) In1681 was er een ‘kleine’ discussie over eigendomsgrenzen tussen William Penn en George Calvert, die allebei koloniale grond hadden gekregen van de Engelse koning. Twee Engelse landmeters zeilden naar Philadelphia om de Mason-Dixon grens voor altijd vast te leggen. Mark Knopfler (Dire Straits) liet zich inspireren door het straffe verhaal.

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

– een bezoek aan Eastern State Penitentiary, de oudste gevangenis van de VS

– adresjes om van te smullen in Philadelphia

-New York: good to know

Washington DC: de beroemdste herdenkingsmonumenten

-Het Capitool of het Witte Huis: wereldberoemd

0 thoughts on “Ontdek Philadelphia

  1. Er zijn veel leuke plekken, maar anderzijds is de stad ook zo groot dat je als ‘newbie’ niet goed weet hoe en waar te beginnen. Gelukkig hadden wij een ‘local’ om ons wat wegwijs te maken in dit deeltje van deze grootstad ?.

 1. Wat kan jij dat toch mooi vastleggen in woord en beeld. Overal waar je bent geweest, wil ik ook meteen naartoe. Ook dit keer zou ik zo mijn boeltje willen pakken en meteen vertrekken naar het charmante Philadelphia.

Altijd fijn om je reactie te lezen: