En hoe was het in Palermo (Sicilië)?

Falcone en Borsellino, Corrado Cattani, La Piovra en de Cosa nostra… dat alles spookte door mijn hoofd toen we afreisden naar Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Onze reis begon al onder een slecht gesternte: na een halfuur vliegen besloot de piloot om rechtsomkeer te maken naar Brussel. De aanleiding daarvoor was een epileptische aanval van de passagier achter mij.

Paniek aan boord

De meereizende familie huilde hysterisch, het boordpersoneel was in paniek en het zag er allemaal erg eng uit. Onmiddellijk voel je hoe machteloos je bent in zo’n situatie. Gelukkig ging de aanval na een (schijnbaar eindeloze) tijd voorbij en toen we landden in Brussel stonden de ziekenwagens klaar op het tarmac. De patiënt werd weggedragen op een draagberrie, zijn familie vergezelde hem. En wij kwamen er met de schrik vanaf.

Nieuwe start in Zaventem

Daarna werd het wachten tot er een ‘slot’ vrij kwam zodat we (voor de tweede maal) konden vertrekken.

Zaterdagavond on the road in Sicilië

En zo kwam het dat we, veel later dan voorzien, via een donkere bochtige kustweg naar Santa Flavia reden, een kuststadje ten oosten van Palermo. Daar hadden we een huisje gehuurd op een rustig, achterin gelegen domein.

Alleen was het domein zo goed als niet te vinden. De weg was niet verlicht, op de schaarse inrijpoorten stonden geen huisnummers en bovendien was het zaterdagavond. Lees: de hele Siciliaanse jeugd vlamde als gek over de zigzaggende kustweg richting Palermo. Terwijl 2 trage Belgen in een Italiaanse huurauto om de paar 100 meter stopten om een naam of huisnummer te zoeken…:)

sicilie_palermo2

Nadat we bijna een Siciliaanse vespa (mèt chauffeur) naar de verdoemenis hadden geholpen door in het donker achteruit te rijden, vonden we uiteindelijk toch onze tijdelijke thuishaven. Op het domein in kwestie was een trouwfeest aan de gang. Niemand had eigenlijk tijd om ons naar het huurhuisje te begeleiden. Eten om middernacht was niet voorzien – of althans voor ons toch niet meer ;). Maar wij waren al gelukkig dat we gewoon een slaapplek hadden gevonden.

En ’s ochtends zag het er allemaal zo veel beter uit.

Sicilie--santa-flavia075

sicilië002_santaflavia
Agriturismo Villa Cefalà in Santa Flavia
sicilië006_santaflavia
rust na een slopende start van onze Siciliaanse vakantie 😉
sicilië012_palermo
ieder zijn prioriteiten 🙂

Tot we ons realiseerden dat het zondag was: geen winkels open, geen eten. Langs de gekende bochtige weg vonden we uiteindelijk een klein, haveloos pand dat een mini-kruidenierszaak bleek te herbergen. Waar het heerlijkste verse brood, de smakelijkste prosciutto ooit en de lekkerste Siciliaanse kaas ter wereld te vinden waren.  Moet ik nog meer zeggen? 😉

Ons besluit was ondertussen snel gemaakt: Palermo zouden we per trein bezoeken – geen denken aan dat we met de auto de thuishaven van de Siciliaanse maffia zouden binnenrijden.

sicilië157acr_palermo

De eerste globale indruk van Palermo?  Een beetje een sombere stad, met veel anonieme nieuwbouwappartementen, heel wat oude glorie, verval en vuilnis, zoals in zovele grootsteden.

Sicilie--Palermo072

Bloedheet op de pleinen, donker en schaduwrijk in de smalle straten. We zagen niet zo veel groen. Wat me vooral bijblijft, zijn de lege plekken van nog niet heropgebouwde huizen, en de skeletten van onafgewerkte hoogbouw. Restanten van de corruptie en de maffiabemoeienissen in de bouwsector.

sicilie_palermo5

Maar daarnaast heb je natuurlijk heel wat mooie plekjes die een bezoek echt waard zijn, zoals de prachtige Arabisch-Normandische kathedraal, die zowel aan de binnen- als aan de buitenkant haar grandeur tentoon spreidt.

sicilië040_palermo sicilië055_palermo

Als je ’s ochtends vroeg de stad bezoekt, moet je zeker ook één van de bruisende markten meepikken. Altijd de moeite om de luidruchtige discussies te aanhoren en het rijke aanbod te bewonderen!

Zeker een aanrader is het Palazzo Reale (=Palazzo dei Normani).  Vooral de gouden mozaïeken en het Arabische houtsnijwerk van de Capella Palatina en de Appartimenti Reali zouden dé bezienswaardigheden van Palermo zijn – volgens de boekjes en naar we vernamen. Toen wij er aankwamen, bleek het paleis echter plots vroeger te sluiten…Maar geen nood, door de hitte wilden we niets liever dan rusten, drinken, schaduw zoeken. En het menselijk theater bekijken in het kleine park, waar sommigen letterlijk een ‘vaste’ stek bleken te hebben.

sicilië068_palermo

sicilië070_palermo
gereserveerde zitjes 😉

In Palermo zijn er bovendien paleizen en kerken te over. Alleen al in het centrum vind je 158 kerken en 400 palazzi! Even binnengluren door een oude poort en je waant je in een andere wereld!

sicilië039_palermo

En ook al tref je soms vreemde combinaties aan, er zit een zekere schoonheid in de chaos (of was het ‘method in the madness’?).

sicilië072_palermo

sicilië163_palermo

Als je richting zee wandelt, ontdek je in de kleine Giardino Garibaldi enkele bijzondere en reusachtige ficussen.

sicilië164_palermo

Het plein ernaast wordt omzoomd door eeuwenoude paleizen. En het ademt rust. Een voorbode van het zicht op de zee bij de Porta Felice. Rust,ruimte en koelte na de drukte van het centrum.

sicilië167_palermo

In de wijk er vlakbij is de kaalslag van  tweede wereldoorlog nog niet helemaal verwerkt. Maar nabij de zee is een leuke promenade aangelegd op de plek van het vroegere lunapark.

Nog een laatste tip: ga zeker naar de Catacombe dei Cappuccini. Dit is de meest bizarre en macabere plek van de stad. In de Kapucijnerabdij liggen zo’n 8.000 gemummificeerde lichamen en skeletten van Palermitanen uit de 17de tot de 20ste eeuw. In 1533 begonnen de monniken met het balsemen van de lichamen van overledenen. Deze traditie werd tot zo’n 100 jaar geleden voortgezet. De laatste ‘gelukkige’ was Rosalia, geboren in 1918 en overleden in 1920. Haar lichaam is nog zo intact, dat het lijkt of ze gisteren is gestorven. Erg bevreemdend, maar het is ook boeiend om in deze reusachtige catacomben rond te lopen. Toen wij er buitenkwamen, ging er een huwelijk door in de kapel van de abdij. Leven en dood vlak naast elkaar.

Palermo was voor mij een bevreemdende stad. Mooi en lelijk tegelijkertijd. Met beslist iets onvatbaars en ondoorgrondelijks. Om uren in rond te dwalen en te verdwalen.

En hoe fijn was het om daarna wat afstand te nemen en na de stedelijke drukte ’thuis’ te komen op ons Siciliaans terras. Een eenvoudige maaltijd, een koel glas, een goed gesprek … En het gesjirp van de laatste krekels als slotakkoord. Op een zomeravond nabij Palermo.

Meer belevenissen in Sicilië? Lees Naar de top van de Etna , Chillen in Trapani, Tempels spotten in Agrigento en … Het mooiste blauw in sant’Agata!

sicilië092_palermo

sicilië037_palermo

 

11 thoughts on “En hoe was het in Palermo (Sicilië)?

  1. Mmmm, dat eten… ziet er superlekker uit! Gelukkig ben je met de trein in Palermo geraakt, want dat is ook weleens chaos daar. :-)) Ik vind Palermo een prachtige stad, ondanks de toch wel negatieve kanten. Zoals je zegt lelijk en mooi tegelijk, een beetje ’the beauty and the beast’. Echt fijn om je verslag over Palermo te hebben gelezen. 😉

  2. Oh zalig… dat wordt onze volgende reis als we naar Sicilië gaan… het is er toch prachtig hé!
    Wauw wat een gigantische ficus, wij zagen er ook eentje in Siracusa.

    1. Ja,het is er fantastisch. Ik las dat je ook in Taormina bent geweest! Siracusa hebben wij nog niet gedaan, stond wel op het lijstje. Wel Agrigento. Ook heel mooi, dat tempelcomplex.Nog iets overhouden voor de volgende keer, hè?!

  3. Sicilië heeft altijd in mijn top 5 gestaan – nu krijgt het een stipnotering erbij ;-).
    De enige plaats waar ik een vulkaan hevig zag spuwen (wat een spektakel) en waar ik zag dat de zon soms moet onderdoen voor andere natuurelementen, zoals voor de dikke lavawolken. Mooi en lelijk tegelijk!

Altijd fijn om je reactie te lezen: