Op stap in Antwerpen: stijl en ambacht in het atelier van Klaar Devillé

A Thing of Beauty is a Joy Forever”,  zei Keats al.

En dat geldt voor een heleboel prachtige objecten die Belgische designers creëerden. Ook de ambachtelijk vervaardigde tassen van Klaar Devillé reken ik daarbij. Design én Belgisch. Een Leuvense dochter in A.

Klaar Devillé - Antwerpen

In Antwerpen heb ik zo mijn favoriete designadresjes : op ’t Zuid, in de Riem- en Kloosterstraat, op de Vrijdagmarkt,  de IJzerenwaag,..Tijdens mijn laatste citytrip ging ik ook een kijkje nemen bij Klaar Devillé in de Bredestraat. Vlakbij conceptstore St. Vincents.

Omdat ik een boontje heb voor de stijlvolle tassen van Klaar. Omdat ik respect heb voor het feit dat zij zelf haar tassen ontwerpt en met veel zorg en vakmanschap de materialen uitkiest en bewerkt. Omdat het altijd boeiend is om een ontwerper aan het werk te zien. Omdat ik als kind al dol was op de geur van leder. Omdat Atelier Devillé doodgewoon een fijne plek is om te bezoeken…

Klaar Devillé - Antwerpen

Klaar Devillé - Antwerpen

Hoewel ik onaangekondigd langskom, troont Klaar me onmiddellijk mee naar het atelier achter de winkel. Haar werkplek!

Achter de schermen

Klaar Devillé - Antwerpen
in het atelier van Klaar Devillé

De geur van leer, de tafels vol aantekeningen, machines, materialen, en de 1001 kleine accessoires die nodig zijn voor het vervaardigen van tassen… heerlijk!

kleurtjes voor de schouderriemen
concentratie en precisiewerk
met de hand – en de naaimachine – gemaakt
prachtige materialen

Snel werkt Klaar nog een steekje af aan de tas waarmee ze bezig is. Ondertussen vertelt ze honderduit. Over de beurzen in Milaan. Over het kalfsleer uit België en Duitsland. Over de nieuwe modellen die ze in haar hoofd heeft. Over de keuze van voeringstoffen en gespen…

Klaar Devillé - Antwerpen

Klaar Devillé - Antwerpen
Klaar Devillé: mode en ambacht als passie

En hoe blij ze is met de nieuwe plek die ze gevonden heeft in Antwerpen. Winkel en atelier in één.

Bijna 10 jaar ontwerpt ze nu al tassen. In 2004 maakte ze een carrièreswitch. De Slavische talen en haar job bij de Staatsveiligheid liet ze achter zich en ze keerde terug naar haar eerste liefde, de mode.  In Antwerpen studeerde Klaar modeontwerp en ze bekwaamde zich in de maroquinerie. En in 2010 ging ze met haar eerste collectie naar Parijs.

Eerst werkte ze in Leuven. Ik bezocht er haar atelier aan de Vaart. Daarna verhuisde ze haar zaak naar Antwerpen. In december 2016 opende ze de flagshipstore in de Bredestraat. Eerste happy birthday is dus net achter de rug!

In de winkel

Vooraan, in de winkel, bewonder ik daarna de laatste nieuwe modellen.

sober en functioneel
Klaar Devillé - Antwerpen
zacht kalfsleer
Klaar Devillé - Antwerpen
kwaliteit, luxe en stijl

Wat is er typisch aan de tassen van Klaar?

 •  ze zijn vervaardigd uit fijn kalfsleer, binnenin afgewerkt met varkenssuède
 •  ze zijn handgemaakt (Klaar was de eerste vrouw die het label ‘Handmade in Belgium’ mocht gebruiken.)
 •  ze zijn een kwaliteitsproduct
 • de afwerking is tot in de puntjes verzorgd
 •  ze zijn ambachtelijk Belgisch
 •  ze hebben een sobere, uitgepuurde belijning
 •  ze hebben een strak en tijdloos design
 •  elke tas heeft een naam, zoals de ‘Mathilde’, die Klaar cadeau deed aan onze koningin
Klaar Devillé - Antwerpen
Combinatie van parelmoer buffelkalf en antracietkleurig roggenleder voor koningin Mathilde (c) foto HLN

De tassen zijn niet goedkoop, maar als je ziet hoe alles met de hand vervaardigd en uitgewerkt wordt, besef je dat dit een eerlijke prijs is. Kwaliteit en vakmanschap betaal je.

Klaar is ondertussen ook een collectie voor mannen gestart en heeft nog plannen om die verder uit te werken. Want de vraag stijgt.

Klaar Devillé - Antwerpen
ook tassen voor mannen

De winkel heeft dezelfde pure uitstraling als het label. De tassen komen mooi tot hun recht in het ruime, sober ingerichte pand. Klaar vertelt hoe ze met een tikkeltje geluk, maar ook met een flinke dosis flair en overtuigingskracht, de eigenaars kon overtuigen om haar de ruimte te verhuren.  De eigenares was trouwens één van haar eerste kopers. Een fijne samenwerking dus.

 

Klaar Devillé - Antwerpen

Ook al zijn het best wel lange dagen. Want als ik vertrek loopt het tegen zeven uur. En dan heeft Klaar nog een rit van een uurtje naar huis voor de boeg. Maar dankzij de steun van haar man en kinderen kan deze creatieve ontwerpster haar droom waarmaken. En van haar passie – mode – haar beroep maken.

Dat mode vluchtig is, is daarbij geen enkel probleem. De creaties van Klaar zijn uitgepuurd en trendbestendig. “La mode change, le style reste” zei Coco Chanel ooit. Dat belooft voor de tassen van Klaar Devillé! Respect!

UPDATE oktober 2019: Klaar Devillé verhuisde en opende een nieuwe flagshipstore in de Volksstraat 20, bij het hippe Zuid van Antwerpen. Check hier de website van Klaar Devillé.

NB. Meer weten? Check dit filmpje van RingTV (12/05/2017) over het atelier van Klaar:  ACHTER DE SCHERMEN Klaar Devillé

0 thoughts on “Op stap in Antwerpen: stijl en ambacht in het atelier van Klaar Devillé

 1. Oeee dat zijn mooie tassen!
  Ik ben dol op handtassen (maar gebruik ze nooit 😀 ) Cameratassen daarentegen… daar ben ik ook dol op én die gebruik ik dagelijks.

 2. Ik vind dat wel knap, zo’n ambachtelijke handtassen. Alleen zijn ze te duur voor mijn portemonnee en de mannen hier zijn niet zo van cadeautjes … 😉

 3. Ik ben geen handtassenmadam maar deze vind ik echt mooi en het verhaal er achter nog mooier. Om te onthouden wanneer ik toch eens een mooi exemplaar voor mezelf zou kopen.

  1. Ja, de tassen zijn sober en stijlvol. Ieder zijn smaak natuurlijk. Maar hiervan hou ik het meest. Iets voor een bijzondere verjaardag. Of een extra-verwennerij. En altijd fijn om te weten wie de maker is!

Altijd fijn om je reactie te lezen: