Op zoek naar trulli in Alberobello, Puglia

Trulli? …Trollen? Kabouters? Hobbits? The Shire? Het schoot allemaal door mijn hoofd toen ik het woord voor het eerst hoorde. Dat vroeg om meer uitleg. En om een real time exploratiereisje natuurlijk ;)! Op zoek naar trulli in Alberobello in Puglia!

trulli in alberobello

Stenen kabouterhuisjes met puntdak

De merkwaardige trulli zijn typerend voor Puglia, Zuid-Italië. Je vindt ze in de streek ten zuiden van Bari . Het vruchtbare kalkplateau van de Valle d’Itria is er getooid met groene wijngaarden en uitgestrekte olijfboomgaarden. Tot zover het oog reikt: lichtgolvend en pittoresk boerenland, met rode, ommuurde akkers en witstenen dorpjes. De streek van Cisternino, Martina Franca, Locorotondo, Alberobello is het sprookjesland van de trulli, de mysterieuze huisjes met conische daken.

trulli in alberobello trulli in alberobello

Typisch voor de trullo is het dak. Dat is vaak versierd met primitieve, christelijke of magische symbolen. Niemand weet wat de precieze betekenis hiervan is. De huisjes zijn gebouwd uit losse kalkstenen die kunstig gestapeld zijn. Want er wordt geen cement gebruikt. Spannend om zoiets te bouwen, lijkt me!

Geschiedenis

De trulli zijn rond 1500 ontstaan. Er wordt gezegd dat de bewoners de huisjes bouwden zonder cement. Zo konden ze dan ook snel weer afgebroken worden. Dat was handig, omdat er dan minder belasting betaald hoefde te worden. Nu zijn de meeste trulli opgeknapt en extra verstevigd, zoals je op de foto’s ziet. Maar in het golvende landschap tussen twee stadjes door ontdek je vaak nog ruwe, authentieke trulli die zich tegen de weg lijken aan te schurken. En de los gestapelde muurtjes rond de akkers doen soms denken aan de stapelmuurtjes in de glooiende groene Britse valleien.

Slapen in een trullo

Als je wil logeren in zo’n trullo (al dan niet authentiek), dan is er keuze te over. Leek me eerst wel leuk, maar toen ik las dat de meeste trulli geen ramen hebben en soms erg vochtig zijn, zijn we toch maar van dat idee afgestapt.

Als Noorderlingen begrepen we pas ter plekke dat zo’n koel donker huisje ideaal is tijdens de lange en vooral bloedhete (!) zuiderse zomer!

trulli in alberobello

trulli in alberobello

Op zoek naar trulli in…Alberobello

Zoals de ware trullofanaat, bezochten we Alberobello, de onbetwiste trullihoofdstad. Ze werd in 1996 door de UNESCO erkend als cultureel werelderfgoed. Ik keek ervan op dat echt bijna het hele centrum uit trulli bestaat!

trulli in alberobello

De naam Alberobello komt van het Latijnse sylva arboris belli. Dat verwijst naar de uitstrekte eikenbossen die de plaats ooit omgaven. Het centrum is gebouwd op twee heuvels: op de oostelijke ligt de nieuwe stad (Aia Piccola), op de westelijke de oude (Rione Monti).In de Rione Monti alleen al zijn er zo’n 1000 trulli! Geen wonder dat deze wijk al in 1910 werd uitgeroepen tot nationaal Italiaans monument. Zoeken naar trulli is hier totaal niet aan de orde. De stad bestaat bijna uit niets anders. Indrukwekkend om te zien! Maar jammer genoeg: bijna elke trullo in het oude stadsdeel is ondertussen een winkeltje geworden…

trulli in alberobello

Speciale trulli

Toch is het bijzonder om de heuvel op te klimmen en de siamese trullo te bezoeken of de trullokerk helemaal bovenaan op de top. Het is wel puffen geblazen! (En neen,  dat heeft niet alleen met je conditie te maken;))

trulli in alberobello

puglia_alberobello042

Overal hangen er bordjes dat je (al dan niet tegen betaling) een trullo binnenin kan bezoeken of het uitzicht kan bewonderen. De geneugten van werelderfgoed. 😉

In het tweede stadsdeel (Aia Picola), op de heuvel tegenover de Rione Monte, krijg je een betere indruk van hoe mensen nu  nog echt leven in de trulli. Je ziet er nog oude trulli, klaar voor verbouwing. En daarnaast nieuwe, met modern wooncomfort.

En je hebt er natuurlijk een prachtig zicht op de monumentale wijk ertegenover. We bezochten er ook een curiosum, de Trullo Sovrano, de enige trullo met twee verdiepingen. De inrichting deed me een beetje aan de huisjes in Bokrijk denken ;).

En de basiliek

Vlakbij bewonderden we  nog de Basilica de San Cosmo e Damiano, maar daarna waren we absoluut toe aan een drankje.  En wat drinkt een Belg, te midden van de Italiaanse wijngaarden?

Vervolgens legden we ongeveer 100 meter af op de ondertussen bijna verlaten, door de middagzon uitbundig met warmte overgoten sfeervolle piazza. Om aan de andere kant van het plein, net zoals de plaatselijke bewoners en enkele verstandige toeristen, ons te wijden aan een paar heerlijke Italiaanse slaatjes en het nog heerlijkere dolce far niente. Wat kan je beter doen tijdens de moordende middagzon in één van de vele pittoreske stadjes van Italië? Ciao!

Meer over de lieflijkste stadjes van Puglia?

Of gewoon inspiratie nodig voor een roadtrip in Puglia?

puglia_alberobello045

trulli in alberobello

3 thoughts on “Op zoek naar trulli in Alberobello, Puglia

  1. Zo mooi! Zoiets geeft je een zomers gevoel hè. Ik word daar meteen vrolijk van. Mooie foto’s. Ik kan me wel voorstellen dat het warm is als je daar wandelt. Ik denk dat ik daar ooit een reportage over gezien heb op tv ook.

    1. Ja klopt! Wij zijn ook beginnen rondkijken nadat ik iets erover op tv gezien had. Misschien was het wel dezelfde reportage ;)? En zo zalig om leuke dingen te ontdekken en te genieten! Meteen al plannen maken voor een volgend uitstapje ;-)!

Altijd fijn om je reactie te lezen: