Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen

 Fijne lunch- of brunchadresjes? Die zijn er genoeg in Mechelen! Zo opende recent de gerenoveerde monumentale historische vleeshal in het hart van de stad. Die is nu een hippe food court. En in de schaduw van de Sint-Romboutstoren ontdekte ik een geheime kaas- en wijnbar, The Cellar. Tijd dus voor een update van mijn lijst van originele en lekkere eetplekjes in Mechelen!
originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen
de Vleeshalle , Mechelen

Lekkere hapjes kiezen in de VLEESHALLE

Beeld je in: een imposante markthal uit 1881. Met een industriële stalen dakstructuur. En een betonnen runderkop boven de ingang. Kan je een mooiere plek vinden om een versmarkt en eetstandjes in onder te brengen? Bij het binnenkomen eist het prachtige gewelf boven mijn hoofd meteen alle aandacht op. Indrukwekkend! Pas daarna neem ik het kleurige spektakel van de uiteenlopende eetplekjes in me op. Naast de smaakmakers beneden, zijn er hogerop co-working spaces en pop-up ruimtes voor jonge ondernemingen. Centraal pronkt de grote bar.

Gevarieerd aanbod en self-service

Ik geniet van een gezonde pokébowl, maar het aanbod is heel divers: Thaise lenterolletjes, Mexicaanse chili en fajitas, de onvermijdelijke hamburgers, naast vegan gebak, roomijs, vers brood… Je ploft je neer in lounge-zeteltjes, aan een lange tafels of bij de centrale bar. Afruimen doe je zelf. Want er is gekozen voor echt servies om de afvalberg te verkleinen.

Vleeshalle, Huidevetterstraat 7 Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen
Prachtig toch, die oude ingang

Brunchen bij FOOM

Eén van de populaire originele en lekkere eetplekjes om op zondagmiddag te brunchen is Foom in hartje Mechelen. De toog staat vol zelfgemaakte heerlijkheden. Het eenvoudig warm-houten interieur verwelkomt ons hartelijk. De American pancakes geuren verrukkelijk. En dan zwijg ik nog van de variaties op het Engelse ontbijt…

Foom is een heel fijn adresje, en dat merk je. Het is er soms druk. Dus: op tijd gaan of reserveren. Wij stonden er al tweemaal vergeefs aan de deur. Weg, droom van stapels Amerikaanse pannenkoeken met blauwe bessen…!

Foom, Sint-Kathelijnestraat 2 Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen

Food sharing bij NOEN

In een rustige straat verschuilt zich dit eenvoudige rijhuisje, met terrasje op de stoep. Erg gezellig ingericht, met zelfgemaakte meubeltjes. Ik dronk er de beste huisbereide frambozenlimonade ooit! Fans schuiven er in de zomer aan voor het verse ijs. En wij genoten van de originele Noen-schotel om te delen. Bekroond brunchadresje, merkte ik later. Dat verraste me geenszins!

Noen, Leermarkt 24 Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen
de Noenschotel om te delen: lekkerrrr!

Aperitieven of koffie slurpen in BAR KLAK

Geen lunchadresje, maar wel een eigenzinnig plekje waar je je dorst kan laven. En een kleinigheidje kan eten. Want zeg nu zelf: dat trappenklimmen in de Sint-Romboutstoren, dat vraagt toch om een energieshot? Dan is Bar Klak de redding.  Uitstekend gelegen om uit te puffen. Met een cocktail of cappucino én met uitzicht op de Grote Markt. Mensen kijken. Rust en toch animatie :).

Bar Klak, Schoenmarkt 5-6 Mechelen

originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen

Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen

Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen
chillen bij Bar Klak

Verfijnd lunchen of dineren bij COSMA Foodhouse

Erg mooi ingericht restaurant met vooraan een winkel vol Italiaanse heerlijkheden en achteraan een terras. Origineel concept : fingerfoodbordjes die je ook als maaltijd kan kiezen. Ofwel dineren op zijn Italiaans: een ‘secondo piatto’  (vis of vlees). Met daarnaast nog een keur aan side dishes. Wel een hogere prijsklasse: je betaalt voor vlees of vis alleen al evenveel als elders voor een volledig hoofdgerecht. Maar beslist één van de originele en lekkere eetplekjes in Mechelen!

Smakelijke porties op het bord

De gegrilde gambas en de entrecote Black Angus waren heel smakelijk. En de porties royaal. De presentatie en afwerking konden beter. Heel vriendelijke bediening en een bijzonder originele wijnkaart. Wij dronken als aperitief een fijne Lambrusco (rode, mousserende wijn) zoals we die ooit in Piemonte proefden. Nog nergens in België op de kaart gezien (maar dat kan ook aan ons liggen).

Cosma, Befferstraat 24 Mechelen

Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen
trendy winkel gecombineerd met restaurant
originele-en-lekkere-eetplekjes-in-Mechelen
knappe inrichting – van de winkel naar het restaurant
Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen
Stevig dessertje – maar dat is nooit een probleem!

Proeven in het geheim bij The Cellar

In de verborgen 16de-eeuwse kelders van Taste M. in hartje Mechelen rijpt de kaas van kaasmeester Harry Schockaert. Sinds kort is er een kaas-en wijnbar, naar het concept van de Amerikaanse speakeasy. Met een groepje bloggers mocht ik er op bezoek. Onder de oude tongewelven geniet je in loungezeteltjes of rond de toog van een perfecte combinatie van Belgische en Noord-Franse kazen en zorgvuldig geselecteerde wijnen. Heel origineel decor. Iets voor fijnproevers – die geen last hebben van claustrofobie, welteverstaan.

The Cellar, Sint-Romboutskerkhof 2 Mechelen

Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen

Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen

Bier en whisky degusteren of lunchen in Het Anker

Een klassieker in Mechelen, maar altijd even lekker en fris: brouwerij Het Anker, vlakbij het historische begijnhof en op wandelafstand van het prachtige Predikheren, de nieuwe bibliotheeksite in Mechelen! Gewoon gezellig om hier een gezond slaatje of een traditionele vol-au-vent of balletjes-in-tomatensaus te eten. Met vrienden of familie. Supervriendelijke bediening en waar voor je geld!

Brouwerij Het Anker Guido Gezellelaan 49 Mechelen

Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen
Yammie!
Mechelen citytrip
Gouden Carolus: een begrip

Tot daar mijn voorlopige lijstje van originele en lekkere eetplekjes in Mechelen. Welke zijn jouw  favorieten? Of nog andere tips?

Ook leuk om te lezen:

20 thoughts on “Originele en lekkere eetplekjes in Mechelen

 1. Dat ziet er allemaal heerlijk uit en klinkt geweldig. Ik krijg er spontaan trek van. Vooral die foodhall spreekt me heel erg aan!

 2. Je had me al bij de Vleeshalle… Ik vind dat altijd zo leuk, al die verschillende eetplekjes bij elkaar. Je hebt een mooie verzameling adressen met ons gedeeld, ideaal als je een bezoek aan Mechelen gaat plannen.

  1. Ik vind het ook altijd prettig om verschillende mogelijke keuzes te hebben, zo’n foodhall is daar perfect voor natuurlijk. In Arnhem hadden we er al mee kennisgemaakt, maar deze nieuwe in Mechelen is ook niet mis :)!

 3. Mechelen zit vól leuke eetplekken! Ik vind Klak er heel tof uit zien in dat knusse hoekje.

 4. Hey, wat grappig! Ik was ook bij Foom tijdens mijn trip naar Mechelen vorig jaar. Ik vond Foom erg leuk. De rest ziet er ook leuk uit.

  1. Ligt ook centraal, vlakbij de Sint-Romboutskathedraal. En alleen al dat lettertype op het raam nodigt je uit naar binnen :)!

  1. En er misschien ook een fijne expo meepikken? Er was er nu eentje van Koen Van den Broeck. Of iets in het Hof van Busleyden. Ik zag ook nog een interessante kunstgalerij met moderne kunst op de vest: galerij Transit. In een art deco pand: vooral in de traphal het glasraam checken, verder is het natuurlijk niet oorspronkelijk meer.

 5. Mechelen ben ik nu al een aantal keer geweest en elke keer ben ik gaan lunchen op een fijne plek. Weet er van eentje de naam niet meer maar die zat een beetje verborgen en hun terras was aan het water. Weinig mensen en zo’n fijne plek.

 6. Eentje om bij te houden wanneer we eens een weekendje Mechelen plannen 🙂
  Ik ging met een aantal collega’s al eens lunchen in de Vleeshalle, het werkoverleg nadien in de zeteltjes was iets minder efficiënt (beetje teveel lawaai) maar wel gezellig 😉

  1. 😊 Voor mij was het een eerste kennismaking met de Vleeshalle. Prachtig gebouw! En lekker eten. Hadden jullie een ruimte boven?

 7. In Mechelen zijn inderdaad veel fijne plekjes om iets te eten. Het worden er ook altijd maar meer. De Vleeshalle is echt super gezellig en veel keuze 😃

 8. het water komt al in je mond, bij de beschrijving en de foto’s, welk adres eerst kiezen ?? het wordt moeilijk

  1. Zeker😄! Ik had in de Vleeshalle alleen al wat last van keuze-stress 😄! Heel veel nieuwe leuke adresjes in Mechelen!

Comments are closed.