Overweldigende eerste reisindrukken in Negombo, Sri Lanka

Even bekomen moeten we. Van de afschuwelijke terreuraanslagen in Sri Lanka waaraan we net ontsnapten. Hoe verschrikkelijk voor dit prachtige land en voor zijn warmhartige mensen die zo rekenen op het toerisme! Het land dat we net twee weken doorkruisten. Waar we zo veel indrukken opdeden.  Overweldigende ervaringen meemaakten. Biezondere mensen leerden kennen. Dus vandaag toch een blogbericht over onze eerste ochtend in Negombo. Want Sri Lanka is een parel die het verdient om in de schijnwerpers geplaatst te worden.

5u ’s ochtends, Colombo

Aankomst in Sri Lanka

We landen rond 5u in het pikkedonker. Maar als we de luchthaven verlaten – welkomstkrans om de hals- is alles vol licht. En kleur. Overal groen groen groen : palmen, bananenbomen, rubberbomen,…

Sri Lanka

Sri Lanka
Oef! We zijn er!

Warm warm warm

Maar wat het meest opvalt als we buiten komen: wat een moordende hitte! De thermometer in de auto zegt 35°C, maar het voelt als 40-45°C. Daar zit de hoge vochtigheidsgraad (80% ) natuurlijk voor iets tussen. Ik begrijp meteen wat romanschrijvers als Hella Haasse en Louis Couperus bedoelen met de verlammende tropische hitte die alles aanvreet!

Slalommen en inhalen

Na het groen en de hitte worden we verrast door nog iets anders: het verkeer. Wat een heksenketel is het hier! Auto’s, tuk-tuks, brommers, fietsers, voetgangers, bussen: alles en iedereen slalomt langs elkaar, je wordt aan twee kanten tegelijkertijd voorbijgestoken, plots staat er een troep koeien of geiten in het midden van de baan, er lopen, zitten of liggen meutes zwerfhonden op straat (ook ’s nachts!) en er wordt voortdurend gestopt en weer opgetrokken. Voor mij betekent dit: stantepede aan de Touristil ! En geen van ons beiden durft de reflexen van de chauffeur te volgen. De eerste uren bestuderen we tijdens de ritten heel erg geboeid het auto-interieur.

Er wordt normaal gezien links gereden-een Britse erfenis. Maar iedereen rijdt hier overal. Zodat we voortdurend tegenliggers vlak voor onze auto zien opdoemen. Rakelings scheren we langs bussen, mensen, dieren en er wordt getoeterd dat het een lieve lust is. Inhalen is hier de regel. Maar geen mens die zich druk maakt. En onze chauffeur kent de auto tot op de centimeter. Zelfs onze zijspiegels overleven het. Tot onze grote verbazing!

Sri Lanka
Normaal gezien is het LINKS rijden
Sri Lanka
Euh… kunnen wij er nog tussen?
verkeer Colombo
Ze rijden altijd hard en hebben altijd voorrang…
Sri Lanka
Oef – een verademing: op een mooi moment rijdt iedereen netjes achter elkaar ! (En zie je de sfeervolle luidspreker in de linkerbovenhoek?:) )

Omdat het Singalees nieuwjaar is, worden er voortdurend klappers afgestoken op straat. Een hele week. En alsof onze zintuigen nog niet voldoende op de proef gesteld worden, worden we overspoeld met allerlei (reclame)boodschappen uit luidsprekers die her en der in de stad opgesteld staan. Op de achtergrond horen we soms hindoegezangen of een enkele muezzin.

Kortom: we beseffen direct dat we in een ander werelddeel zitten.

7u ’s ochtends, city of Negombo

Ondertussen koelen we af dankzij de airco in de auto. De 21°C voelt zelfs te koud aan na een tijdje. Ik trek mijn truitje opnieuw aan.

De reis van de afgelopen nacht begint te wegen. We zijn afgepeigerd na twee vluchten: 6u voor Brussel- Abu Dhabi en na 3u wachten nog een ‘korte’ vlucht (4u ) van Abu Dhabi naar Colombo. Maar de chauffeur stelt voor om nog even sightseeing te doen in Negombo, het stadje (ong. 30 km noordelijker dan Colombo) waar we logeren. Want tot 8u is er een lokale ‘fish market’ en dat is een bezienswaardigheid. Loom laten we ons overtuigen – in de wetenschap dat we één keer in het hotel de eerste paar uren waarschijnlijk geen stap meer zullen verzetten.

Vissen vissen vissen

En inderdaad, de vismarkt is een belevenis. Met opnieuw een overweldigende dosis zintuiglijke indrukken.

Sri Lanka

vismarkt Negombo
Reusachtige geelvintonijnen worden door groothandelaars opgekocht.
Sri Lanka
Tonijnsteakje?

Als we uit de auto de hitte in stappen, walmt de weeë visgeur ons al tegemoet. Angstvallig gidst de chauffeur ons tussen auto’s, tuk-tuks en brommers richting overdekte vishal bij het water waar de tonijnen en mantaroggen ons opwachten. Gelukkig heb ik nog geen sandalen aan, want de vissen worden ter plekke in moten gehakt. Ik hou goed in de gaten waar ik  mijn voeten neerzet. ‘Ook een goeiemorgen!’, denk ik. 🙂

In de buurt van de hal is de straat afgezoomd met kraampjes waar andere vissers hun waar verkopen: kleinere vissen, krabben, kreeften,…Het wemelt er van de mensen die komen kijken, praten en kopen.

Sri Lanka
Uitkijken waar je loopt…

vissers in Negombo

We rijden verder en stoppen bij het strand waar duizenden vissen gewoon buiten liggen te drogen. Het zit er vol kraaien die zich komen tegoed doen aan de restjes. Gedroogde vis blijkt (zo merken we later) basisvoedsel te zijn voor veel Sri Lankanen. De geur beneemt ons bijna de adem en het geschreeuw van de kraaien achtervolgt ons.

Sri Lanka

Sri Lanka

vis drogen Negombo
De armtierige levensomstandigheden overvallen ons.

Smeltkroes van religies en culturen

We ontdekken verder het stadje (met ongeveer evenveel inwoners als Leuven) terwijl we langs lagunes en kanalen rijden. Die zijn nog door de Nederlandse kolonisten aangelegd. Sri Lanka was een belangrijke tussenstop voor de VOC. Schepen op weg naar Batavia meerden hier aan en namen proviand en handelswaren (o.a. kaneel) mee.

Sri Lanka

Sri Lanka

We merken ook hoe verschillende culturen hier samenleven. Schijnbaar vredig. Negombo telt heel veel christenen, in tegenstelling tot andere delen van Sri Lanka. De Portugezen bouwden hier (nog voor de Nederlanders kwamen) een vesting om hun kaneelhandel te beschermen en verspreidden hun geloof.  We ontdekken de christelijke kerken -waaronder die van San Sebastian, waar met Pasen zo veel mensen zullen omkomen bij de terreuraanslagen. Op dit moment wijst niets erop dat er hier zo’n tragedie zal gebeuren. Zelfs als ik nu terugblik, lijkt het moeilijk te geloven.

Daarnaast bewonderen we ook moskeeën, boeddhistische en hindoeïstische tempels.

Sri Lanka

Christelijk Negombo

Sri Lanka
San Sebastian, de christelijke kerk die nu jammer genoeg over de hele wereld gekend is.
hindoetempel Negombo
de kleurige hindoetempels

moskee in Negombo,Sri Lanka

9u30 Negombo beach

We drinken onderweg nog ergens een kop thee en dan gaat het richting hotel. We worden er met vers watermeloensap en een nat handdoekje om ons bezwete gezicht te deppen verwelkomd. De zware geur van jasmijn en frangipanibloemen hangt overal. Het is nog maar 9:30 u in de ochtend, maar het lijkt alsof we al een half leven achter de rug hebben :).

Op onze kamer draait de airco en buiten wacht het zwembad. En we beseffen maar al te goed hoe geprivilegieerd we zijn. En hoeveel er nog te ontdekken valt in dit prachtige land.

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

strand Negombo

Sri Lanka

Sri Lanka

30 thoughts on “Overweldigende eerste reisindrukken in Negombo, Sri Lanka

 1. Zoveel chaos, maar ik herken het van de wegen in Nepal… Zo chill als die chauffeurs door het verkeer laveerden 😀 Naar buiten kijken hielp wel tegen wagenziekte, hoewel ik voor de lange ritten toch ook een Touristilleke pakte. Op den duur viel ik zelfs in slaap, ondanks de putten in de weg!

 2. Wat een andere wereld joh, ziet er lekker kleurrijk uit! Sri Lanka staat nog niet op mijn wishlist, maar misschien over een aantal jaar wél! 🙂

 3. Vreselijk wat er allemaal gebeurd is. Sri Lanka stond ook op mijn wishlist om te bezoeken, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nu ook even wacht. Het moet eerst weer wat rustiger worden. Het lijkt me een prachtig land.

 4. Sri Lanka lijkt me zo mooi, het is zo heftig wat er net gebeurt is. De drukte en het verkeer blijft altijd enorm wennen in Azië, maar na een paar dagen is het alweer heel normaal.

 5. Ik vond het verkeer in Sri Lanka juist erg netjes en vond het bijna niets voorstellen vergeleken met andere Aziatische landen haha. Onze eerste ontmoeting met SL was ook Negombo. Heerlijk om even bij te komen inderdaad!

  1. Voor ons was het de eerste Aziëreis – ben al blij dat we dan met Sri Lanka begonnen zijn als ik jouw reactie lees :D! Was al behoorlijk wennen :)!

 6. Begrijp totaal niets van dit soort aanslagen. De mensen hebben al niet veel en dan jagen ze de toeristen ook nog eens het land uit. Erg jammer want zo te zien heeft het land heel veel te bieden al beseffen ze het zelf nog niet goed.

 7. Wat een weelde aan kleuren. De natuur lijkt me ook prachtig. Paradijselijk.
  Het moet best vermoeiend zijn in die drukte met die hitte. Daar moet je toch goed tegen kunnen. Daar zou ik niet tegen bestand zijn en al snel in kattenzwijm liggen…

  1. Inderdaad overdonderend, en dat warmte soms beklemmend kan zijn hadden we nog nooit zo ervaren. Je hebt echt even tijd nodig om eraan te wennen. Of misschien was dit voor ons zo omdat we nog nooit zo dicht tegen de evenaar hebben gezeten. Weer een nieuwe ervaring!

 8. Sri Lanka was voor mij jaren geleden het eerste Aziatische land dat ik bezocht. Jullie verslag doet helemaal recht aan het gevoel dat ik destijds ook had. Opvallend vond ik voor mijzelf ook hoe snel die chaos en dat kleuren en lawaaigeweld went.

  1. Ja, klopt helemaal. Het eerste moment dacht ik dat dit nooit zou wennen, maar verbazend hoe snel een mens zich aanpast, hè. Voor ons is Sri Lanka ook onze eerste kennnismaking met Azië. Waar ben je nog geweest in Azië?

Altijd fijn om je reactie te lezen: