Palazzo Parisio – het mini-Versailles van Malta

De historische  hoofdstad Valletta, de betoverende middeleeuwse M ‘Dina, de majestueuze Rotunda … zoals velen had ik  vooraf al de lijst van niet te missen bezienswaardigheden in Malta doorgenomen. En toegegeven:  het zijn klassiekers, maar ze zijn dubbel-en-dik een bezoek – en de entreeprijs-  waard. Maar echt van mijn sokken werd ik geblazen door de pracht en praal van het 18de eeuwse Palazzo Parisio, het mini-Versailles van Malta.

Verscholen achter een vrij onopvallende muur in het centrum van Naxxar – een  nagenoeg onbekend dorp in het hart van het eiland Malta – bevindt zich dit betoverend paleis met een interieur waar niet is gekeken op een kristallen luchter, wat goudverguldsel of een fresco meer op minder. En de tuin? Die is opgenomen in de befaamde lijst van  ”Grandi Giardini Italiani’.  Ook mooi meegenomen: hier zie je zelden andere bezoekers. Een palazzo als een verborgen juweeltje.

Palazzo Parisio Versailles

Hoe palazzo? Waar palazzo?

Het heeft ons wel wat moeite gekost om het Palazzo te bezoeken. De eerste keer arriveerden we in Naxxar op een sluitingsdag. De tweede keer waren er wegenwerken in de buurt waardoor er 1) een omleiding was en 2) we de aansluiting met de volgende bus op onze overstapplaats misten. Normaal gezien geraak je hier vlotjes met het openbaar vervoer, maar die dag was er niets normaal. Eenmaal aangekomen in hartje Naxxar bewonderden we uitgebreid de kerk. Maar waar was het palazzo?

Dankzij het bordje en het borstbeeld voor de onopvallende, lange gevel, kwamen we goed terecht. Eindelijk.

NB. Om het nog ingewikkelder te maken: in Valletta is er ook een Palazzo Parisio en daarnaast is er ook nog een Villa Parisio. Daarover heb ik het dus NIET, voor alle duidelijkheid.

Aristocratisch optrekje

Al in de imposante inkomhal – compleet met marmeren statietrap –  is het duidelijk dat dit niet het eerste het beste notabelenhuis van Naxxar, of zelfs van heel Malta, is. Oorspronkelijk  gaf de grootmeester van de religieuze ridderorde van St Jan, Manoel de Vilhena himself, de opdracht voor de bouw van een jachthuis in Naxxar (1733). Na zijn dood bleef het eigendom van de orde. Het werd de zomerresidentie van de adellijke Italiaanse religieuze ridderfamilie Parisio. Later ging Paolo Parisio Muscati er zelfs permanent wonen – wat gepaard ging met wat verbouwingen, natuurlijk. Toen viel Napoleon  Malta binnen en hij trok met de grove borstel door de eigendommen van de katholieke adel. Zijn soldaten logeerden mogelijk zelfs even in het palazzo in Naxxar. Maar aan alles komt een einde en toen Napoleons heerschappij uit was, kwam het stadspaleis terug in aristocratische handen.

Palazzo Parisio Versailles

Palazzo Parisio Versailles

Palazzo Parisio Versailles

De Scicluna’s

Begin 20ste eeuw kocht de familie Scicluna het stadspaleis. De belangrijkste bewoner werd de gefortuneerde bankier en markies Giuseppe Scicluna,  want hij liet in het begin van de 20ste eeuw het palazzo opkalefateren en maakte er de weelderige schatkamer van die het nu is.  Qua stijl combineert het stadspaleis een mix van 18de eeuwse Siciliaanse barok (binnen) met art nouveau voor- en achtergevels buiten.

Ciskbankier en -bier

Een leuk verband is er ook tussen de eigenaars van Palazzo Parisio, de Scicluna’s,  en het populaire Maltese pilsbier Cisk. Meer bepaald diezelfde bedrijvige Giuseppe Scicluna richtte als eerste in Malta een privébank op. In een tijd waarin de gewone man zijn zuurverdiende centjes in een sok onder zijn matras verborg of in zijn kleren liet naaien, lanceerde hij de cheques. Niet iedereen was happig op dat papieren geld en bovendien was het woord ook moeilijk om uit te spreken voor halfgeletterde spaarders. Zij verbasterden ‘cheques’ al snel tot ‘cisk’. En Giuseppe Scicluna zelf kreeg al snel de bijnaam ‘Iċ-Ċisk ‘ (‘The Cisk’),  omdat hij altijd met cheques betaalde.

Toen Scicluna’s bank in 1929 de activiteiten van één van haar klanten -met een tijdelijke exclusieve licentie voor de productie van pilsbier- overnam, lanceerde zij prompt het Ciskbier. The Malta Export Brewery ontstond en tot de dag van vandaag is Cisk Lager het belangrijkste biermerk van Malta. Proeven, die boel!

Palazzo Parisio en Palazzo Scicluna

Palazzo Parisio werd – niet verwonderlijk – ook ‘Palazzo Scicluna’ genoemd. Vandaag is het palazzo nog altijd eigendom van de Scicluna familie en barones Christiane Ramsay Scicluna en haar dochter Justine verwelkomen nu bezoekers van over de hele wereld in hun stadspaleis. Het palazzo is gerestaureerd en ook de tuin (waarvan een deel ondertussen is verkocht en grenst aan afschuwelijke snelbouwwoningen) is toegankelijk voor het publiek. Even meewandelen?

Weelderig interieur

Langs de indrukwekkende  marmeren trap schrijden we naar boven, naar het ‘schoon verdiep’ – de ‘bel étage’ die we herkennen, niet alleen van het Antwerpse stadhuis, maar ook van de palladiaanse villa’s langs het Brentakanaal. Eén blik op de uitzinnig gedecoreerde plafonds vol fresco’s  en stucwerk maakt ons al duizelig.

Palazzo Parisio Versailles

Verguldsel, spiegels en kristal

Boven komen we in het ‘Grote Salon’, met weelderige decoraties, stucwerk en een prachtige kristallen kroonluchter. Luxe en grandeur all over the place,  en daarbij nog een reusachtig balkon dat uitgeeft op de Italiaanse tuin. We wandelen langs eetkamers  met artistiek verantwoord gedekte tafels, schitterende serviezen, zilveren bestek en kristallen glazen,  en dwalen verder door een bibliotheek,  een intieme slaapkamer met exquise gestoffeerde  stoelen, bankjes en chaise longues voor ‘my lady’. In de salons zijn er wandtapijten, handbeschilderde muren, schilderijen en fresco’s, …En overal hebben we het hele stadspaleis voor ons alleen!

Palazzo Parisio Versailles

Palazzo Parisio Versailles

Palazzo Parisio Versailles

Mini-Versailles?

Absoluut hoogtepunt van ons bezoek is de magnifieke balzaal. een betoverende miniversie van de Spiegelzaal in Versailles, zo lijkt het wel. In zijn barokke gouden schittering uniek op Malta!

Van de vloer tot het plafond is het één overdaad van verguldsel,  spiegels, moulures, cherubijnen. Om van de verfijnde deurklinken en deurpanelen nog te zwijgen – niet direct iets voor bij ons thuis, maar hier doet het decor me wel helemaal wegdromen naar tijden waarin elegante dames in ruisende jurken ten dans geleid werden door galante heren met gepoederde pruiken.

Palazzo Parisio Versailles
De spiegelzaal met prachtige vloeren. Een (letterlijk ) schitterende ruimte die de elegantie van het paleis weerspiegelt.

Palazzo Parisio Versailles

Luxe

In wat een weelde de bankiersfamilie leefde, wordt ook duidelijk als we door de andere kamers kuieren, zoals de ‘Ladies Music Room’ en de biljartzaal. Natuurlijk was deze residentie ook bedoeld als visitekaartje van bankier Scicluna en moest ze via alle pracht en praal bijdragen aan zijn imago.

Verhoogde zitbanken tegen de muur zorgen ervoor dat de toeschouwers niets moeten missen van het spannende spel op het groene laken.

Het paleis is natuurlijk qua oppervlakte niet te vergelijken met het Versailles van Lodewijk XIV, daarvoor is het veel te klein, maar het waanzinnige interieur spreekt enorm tot de verbeelding.  Afhankelijk van het moment kan je meer of minder kamers bezoeken. De villa wordt immers regelmatig verhuurd voor events en als trouwlocatie. Zo moesten wij tegen 18u opkrassen omdat er een receptie doorging. Het palazzo fungeerde ook als filmdecor voor Cutthroat Island (1995) and The Count of Monte Cristo (2002)  en als achtergrond voor de videoclip van Olivia Lewis’ Eurosonglied ‘Vertigo’ in 2007.

Tuin

En dan is er nog de monumentale ommuurde Italiaanse tuin natuurlijk. Compleet met orangerie(18de eeuw) en ‘grotto'(16de eeuw), ooit het ‘je-van-het’ voor de betere tuin. Eigenlijk kon de villa prat gaan op drie tuinen: 2 geometrische Italiaanse tuinen die dan overgingen in een Engels landschapspark. Maar de centrale ligging van al dat groen in het hart van een uitbreidend stadje was te aanlokkelijk voor bouwpromotoren… Nu zijn ze er nog twee tuinen. Eén vlakbij het huis, met geometrische gazonstroken rond een fontein, waar aan de ene kant de bougainvillea weelderig over de muren klimt en waar aan de andere kant de  orangerie ook een grotto met klaterend water (en irrigatiesysteem) verbergt . Bevreemdend en ook origineel is de dakstructuur van die orangerie. Die lijkt wel van hout maar is in kalksteen gesculpteerd. Het glas is wel 4 mm dik!
De planten dateren uit recentere periodes. Ik moest terugdenken aan ons bezoek aan de charmante orangerie van Huis Beaucarne bij Oudenaarde – daar was het gebouw in veel slechtere staat, maar je had nog een aantal eeuwenoude druivenranken.
Palazzo Parisio Versailles
Palazzo Parisio Versailles

Exotische planten en citrusvruchten

Na deze eerste tuin strekt zich een uitgestrekt dambord uit van lanen langs plantenborders met doorkijkjes en strategische geplaatste beelden. De citrusvruchten hangen tijdens ons bezoek in maart al verleidelijk te blinken. Om me heen spot ik een aantal mediterrane planten zoals de jacaranda en de hibiscus, maar ook vreemdsoortige exotische planten duiken op langs ons wandelpad.  In de zomer moet de lucht hier zwaar zijn van de geuren van rozen, bougainvillea en jasmijn!

Na een wandeling in de prachtige tuin, kan je, naar goede Engelse traditie,  een echte aristocratische high tea bestellen in het exclusieve restaurant Luna. Reken op al even aristocratische prijzen… maar voor minder ga je toch niet in een adellijke residentie?

Ook nog doen in de buurt

Als je je dag optimaal wil vullen, is een bezoek aan het palazzo in Naxxar zeker te combineren met een snelle blik op  de Mosta Dome (of  Rotunda) slechts 3 kilometer verderop.  Dat is een van de grootste ronde kerken van Europa en dus een must see als je op Malta bent. Ook M’Dina en Rabat zijn niet veraf, maar daarvoor trek je toch  best minstens een halve dag uit. Als je niet van hot naar her wil rennen, hou je dit bezoek voor een andere keer. . Alles is trouwens dichtbij op een klein eiland van 28 km lang en 12km breed.

Ook leuk om te lezen:

6 thoughts on “Palazzo Parisio – het mini-Versailles van Malta

  1. Voor deze moet ik duidelijk nog eens terug naar Malta. Wij bezochten wel het paleis in Valletta niet ver van de grote kerk daar en dat vond ik ook echt de moeite dus ik kan me voorstellen dat dit ook een pareltje is.

Altijd fijn om je reactie te lezen: