Plonzen in vakantiehuis De Pluyme

Mei. De perfecte maand voor een weekend ertussenuit. Nog op zoek naar een vakantiehuis? Dan maken we een snelle flashback naar ons familieweekend in de vorige bloemenmaand. We nemen een duik in het landelijke groen en de uitgestrekte akkers van het Brugse Ommeland in West-Vlaanderen. Daar vonden we in een bucolisch gehucht van Beernem een prachtig vakantiehuis met openluchtzwembad en drie slaapkamers voor 2 personen. Klaar voor wat ontspannen plonzen in Villa De Pluyme?

vakantiehuis De Pluyme

Ligging

Om eerlijk te zijn: we boekten deze fijne pleisterplek op het laatste nippertje.  Doel was om er samen even uit te zijn, in de natuur. Een comfortabele logeerplek was de eerste vereiste, met genoeg mogelijkheden indoor en outdoor – zeker met een baby van een jaar aan boord die nog best een slaapje overdag kon gebruiken. Maar daarnaast wilden we toch ook actief  kunnen zijn in de buurt. En iets bezoeken. De ligging in het landelijke gehucht Zeldonkhoek vlakbij het kanaal Gent-Brugge en de  Kijkuit Outdoorsportcentrum ( 5km), het provinciedomein Bulskampveld (5km), het historische Brugge  (15km) en Damme (15 km) leek ons ideaal.

Kanaal Gent-Brugge in Beernem – De Kijkuit outdoorsport

Vakantiehuis De Pluyme

Het huis zelf is een luxueuze verwenpartij. Verscholen tussen het groen slingert de oprit zich naar de moderne villa  achterin. Die lijkt een strakke, moderne verbouwing te zijn van een vroegere woning. Het vakantiehuis is omgeven door een uitgestrekt gazon en verbergt zich achter een diepe, wildere tuin aan de straatkant.  Voor de auto’s vinden we direct een plaatsje nadat we de poort geopend hebben met de vooraf gekregen inlogcode.

vakantiehuis De Pluyme

Interieur

Binnen is er een overvloed aan licht en ruimte. Een luxe! Bijna rondomrond zijn er grote ramen en de open keuken bevat alles voor een comfortabel en ontspannen verblijf met koelkast, microgolf en vaatwasser.

vakantiehuis De Pluyme

vakantiehuis De Pluyme

Voor de kleine man is de lange gang naar de bibliotheek ideaal om zijn eerste pasjes te oefenen. De afscheidingsmuur tussen woon- en slaapruimte blijkt een ingenieuze greeploze kastenwand te zijn en ergens in die wand zit ook de deur naar de nachtgang verborgen. Verrassend!

vakantiehuis De Pluyme

vakantiehuis De Pluyme

vakantiehuis De Pluyme

vakantiehuis De Pluyme

vakantiehuis De Pluyme

Op het einde van de gang, die zich samen met de woonruimte om het buitenzwembad plooit, vinden we nog een gezellige met multiplex beklede mezzanine : een kleine hideout om rust te vinden in een boek of met muziek.

vakantiehuis De Pluyme

In het slaapgedeelte achter de ‘geheime’ deur in de kastenwand ontdekken we een nachtgang waarop drie kamers uitkomen, elk met een tweepersoonsbed, een eigen badkamer en een klein terrasje. Superleuk!

Verwarmd zwembad en landelijke rust

De troef van het huis is natuurlijk het verwarmde zwembad. De eigenaars zorgden ervoor dat het water al enkele dagen is voorverwarmd. Dus ook al is het typisch Belgisch lenteweer, we wagen het erop. We verwijderen het scherm en – hoera!- het zonnetje komt erdoor, zodat iedereen voluit in het water plonst, zelfs de kleine man. Zalig! Het is het begin van een zonnig weekend waarin we optimaal genieten van het buiten zijn.

Buitenleven

Omdat de baby nog regelmatig zijn slaapje nodig heeft, wisselen we wandelingen in de idyllische buurt af met een paar uitstappen waarvoor we de auto nemen. Tussenin spelen we gezelschapsspelen op het gazon of gaan we op ontdekking in het stukje wilde tuin.

De mooie dagen houden aan en we ontbijten en avondmalen buiten. De eerste klaprozen wiegen op de akkers in de buurt. En we ademen diep de geur in van versgeploegde aarde tijdens onze avondwandeling.

Uitstappen in de buurt

Het weekend blijkt te kort te zijn. Want ik word nog getrakteerd op een fijne verrassing in hartje Brugge: een overheerlijke Engelse high tea, compleet met zalm- en komkommersandwiches, scones plus clotted cream en aardbeienjam, macarons en andere delicieuze zoetigheden. In het romantische decor van Hotel De Orangerie op een terras bij de reien laat ik het me zonder protest helemaal welgevallen.

En aangezien we dan toch in Brugge zijn, kunnen we de typische iconen niet overslaan en poseren we nog voor kiekjes bij het Belfort en de Rozenhoedkaai, terwijl onze jongste familie-aanwinst vooral gefascineerd is door de straatmuzikanten.

Provinciedomein Bulskampveld

Buiten deze mini-citytrip naar Brugge, plannen we nog een (elektrische) fietstocht naar Damme, maar de tijd vliegt, de baby slaapt lang, en daarom worden de plannen omgegooid en verkennen we met de buggy het bosrijke provinciedomein en landschapspark van Bulskampveld, aan de andere kant van het kanaal Gent-Brugge. Langs romantische paadjes wandelen we naar het gerenoveerde neogotische kasteel dat nu een natuur- en streekbezoekerscentrum is.

Achter het kasteel kuieren we verder langs in ere herstelde tuinpaden, lei- en fruitbomen en weelderig bloeiende kruiden.  De moes- en kruidentuin was begin 20ste eeuw het paradepaardje van barones de Béthune, de echtgenote van kasteelheer Raymond Lippens. Zij liet haar botanische dromen los op het kasteeldomein en liet een pareltje van een landschapspark na aan hun zoon Philippe Lippens (1910-1989) die de laatste bewoner van het kasteel werd. In de buurt van het voormalige koetshuis kunnen we niet weerstaan aan de verleiding van vers hoeve-ijs dat daar verkocht wordt. En we zijn niet de enigen . Lekkerrrrr!

Adresjes

Goed om weten: als je logeert in De Pluyme is een auto handig voor bevoorrading. Wij kregen van de eigenaars enkele fijne tips voor lokaal en lekker eten:

  • Bakkerij PAINTURE in Oedelem is een absolute aanrader. Alleen al om te kijken naar het uitgebreid aanbod van versgebakken brood, huisgemaakt gebak, chocomousse, schuimpjes en nog veel meer is dit een topadres.
  • Op de markt van Oedelem is er ook SMAAK, een lekkere traiteur.
  • We maakten het ons gemakkelijk wat koken betreft door frietjes te scoren in de Kijkuit, en afhaalmaaltijden te bestellen in ‘Onze Keuken‘ in Beernem.  Ideaal voor een zorgeloos vakantieweekend!

Praktische info: 

De Pluyme Veldstraat 2 8730 Beernem. Meer info en contact.

Ook leuk om te lezen:

Altijd fijn om je reactie te lezen: