Weer een nieuwe pop-up in Leuven! In een verborgen historisch pand nog wel. Ik had geen idee dat er zo’n fijn plekje achter de sombere strakke gevel van het klooster van de Broeders van Liefde verscholen zat. Een ontdekking. Om van te genieten op een zomeravond. Of -namiddag.
Inhoud
Waar ligt pop-up café Bar Bleu?
Op een minder voor de handliggende, zelfs wat ‘geheime’ plek in Leuven. Vlakbij de ‘Blauwe Hoek’, het kruispunt van de Brusselsestraat met de Ridder- en Goudsbloemstraat. Even verder dan het kruispunt spot ik aan mijn linkerkant de lange, gesloten gevel van het voormalige klooster van de Broeders van Liefde (Brusselsestraat 141). Dankzij het pop-up café is het pand nu tijdelijk toegankelijk voor iedereen. Voor wat een verrassing zorgt de gezellige binnentuin! En de mooie, kleine kapel!
Op verkenning
In tegenstelling tot de grijze gevel, verwelkomt de inkomhal ons hartelijk met kleurige muurschilderingen van Bisser en bloemenweelde van Ginger&Ginger boven ons hoofd. Het groen van de besloten kloostertuin lokt ons verder. Vol verbazing merk ik de rondbogen op van de kloostergang, het gezellige binnenplein met groen, palettenmeubeltjes en lampionnetjes. Onder de bogen bespeur ik de ingang naar een kapel. Kinderen rennen rond, vrienden praten bij in ligstoelen, zon en schaduw spelen hun zomers spel.
Omdat er in de tuin niet direct een plekje vrij is, verkennen we de site. De kapel aan de overkant van de binnentuin trekt direct onze aandacht.
Binnen in de kapel
De geometrische figuren van de cementtegeltjes, de gestileerde bloemenmotieven op de muren, de glasramen, het achtergebleven wijwatervat… ze stralen ontzettend veel sfeer uit. Wat een charmante plek is deze kapel! En een nog heel tastbare verwijzing naar de vroegere functie van het gebouw. Het voormalige klooster werd in 1862 gesticht door de Zusters der Armen.
De volgende maanden is de kapel van dit klooster een prachtige binnenruimte voor pop-up café Bar Bleu. En ik hoor van de uitbaters dat je tijdens de sluitingsdagen (maandag tot woensdag) deze plek kan huren voor vergaderingen of kleinschalige culturele events. Het duurt even voor ik de vele boeiende details van het kapelinterieur bezichtigd heb.
Het pop-up café
Maar eigenlijk kwamen we hier ook om iets te drinken. We manoeuvreren tussen de keuvelende gasten op de binnenkoer door. Naar de toog. Naar binnen. Daar bespeuren we een bonte wemeling van stoelen en tafeltjes. Die komen van het Spit. En ook hier weer muurschilderingen van Leuvens talent (Hans Geyens). Plekshop zorgde mee voor de decoratie.
We kopen drank- en eetbonnetjes bij twee vrolijke meisjes van Footstrap Events. Aan de toog twijfelen we even tussen een mojito of de Ritchie retrolimonade uit Heverlee. Maar het wordt het typische Leuvense gerstenat. Altijd goed bij dorstig weer.
Voor kleine keuken en borrelhapjes zorgt superchef Jeroen van De Optimist. Over hun eetconcept schreef ik vroeger al. Fantastisch lekker. We bestellen een klein bordje huisbereide nachos. Het is even wachten. Maar des te lekkerder smaken daarna de nog warme hapjes. We eten alles tot de laatste kruimel op. Of toch bijna … Na wat tranende ogen blijven de schijfjes Mexicaanse groene peper eenzaam op het bordje achter.
Historische plek: verleden en toekomst
Vroeger was dit dus een klooster. Het bestaat eigenlijk uit drie grote 18de-eeuwse herenwoningen die in de 19de eeuw samengevoegd zijn. Dat gebeurde door de Zusters der Armen. Zij bezaten eerst alleen het middelste pand en zorgden er voor ouderen. Zij bouwden ook de kapel en de kloostergebouwen die dwars op de straatgevel staan. Vanaf 1925 namen de Broeders van Liefde het zorgcentrum en klooster over. Ze richtten er ook een bezigheidscentrum in. En er kwamen studenten wonen. Dat is nu nog duidelijk merkbaar :(.
Wat brengt de toekomst?
Het klooster is bouwkundig erfgoed, maar jammer genoeg wordt een groot deel ervan in 2020 afgebroken. Er komt een appartementencomplex. De projectontwikkelaar zocht naar een tijdelijke invulling voor de site. Daar zorgen Stéphanie Jaeger en Andreas De Boever nu dus voor met hun Bar Bleu. Zij baten tot eind oktober samen met lokale ondernemers het pop-up café uit. Een unieke gelegenheid om een verborgen stukje Leuven te leren kennen! En blauwe gedachten, die verdwijnen helemaal in de binnentuin van Bar Bleu… (De naam verwijst trouwens naar de nabije Blauwe Hoek.)
Bar Bleu is open op donderdag en vrijdag tussen 17 uur en middernacht, op zaterdag van 14 uur tot middernacht en op zondag van 14 tot 22 uur.
Meer lezen over Leuven?
Ik heb er al zoveel over gehoord, en hoop er binnenkort ook eens te raken effectief!
Oei, effe vergist van artikel. Bar Bleu is ideaal voor een warme zomeravond! Je zit middenin de stad, maar het losjes en nonchalant aangeklede binnentuintje is erg rustig en gezellig. En de hapjes zijn smakelijk. Om van de rosé nog te zwijgen :))!
Ow, rosé! <3
🙂 En lekkere!
Ik was er vorige week ook voor het eerst en het is er inderdaad heerlijk vertoeven, ik ben benieuwd wat ze ervan gaan maken en ben net als jij wat bevreesd daarover.
Zo gezellig en informeel en sfeervol! Afwachten en hopen dat er niet te veel ‘opgekuist’ wordt!
Dat ziet er inderdaad heel plezant uit. Spijtig dat het moet verdwijnen.
Ik hoop dat er respectvol wordt mee omgegaan en dat de sfeer van de site samen met een aantal kenmerkende elementen toch bewaard blijft…
En dan gaat een mens helemaal op in de historiek van een pareltje erfgoed, krijg je te horen dat een deel ervan verdwijnt. Wat intriest is dit toch.
Echt zonde. Maar misschien verandert er nog iets, nu de plek zo in de (publieke) kijker loopt?
Wauw. Echt wel mooie locatie.
Ja, ik had totaal geen idee dat er achter die saaie gevels nog zo’n sfeervolle binnenplaats was. En die kapel, daar zou je ook nog iets heel mooi van kunnen maken!
Het is zo’n hoek van Leuven waar wij eigenlijk zelden kwamen. Laat staan dat ik wist dat er een klooster was.
Heerlijke plek om te onthaasten!
Ja heerlijk 👌!
Een deel ervan afbreken voor een appartement? Het zou niet mogen… dit is een oud juweeltje. Zo jammer.
Ja, zonde hè. Ik hoorde dat de kapel wel zou bewaard blijven. Hopelijk de structuur met de binnentuin ook. En de 18de-eeuwse voorgevels. Het pand is nu in elk geval eigendom van een projectontwikkelaar. Hopelijk gaat die met respect om met het erfgoed. Duimen maar!
👍
Misschien zou het anders wel totaal vervallen zijn? Soms is het kiezen tussen cholera en de pest.
Helaas wel…
😟