Popstart: ruimte voor creatieve makers in Leuven

Don’t be satisfied with stories, how things have gone with others. Unfold your own myth.”
― Jalaluddin Rumi

Hun eigen mythe ontvouwen, dat doen de popstarters in de Diestsestraat in Leuven. Zonder te kijken naar wat anderen doen. Zonder loze woorden. Vooral met daden. Ze maken hun eigen dromen waar. En de stad Leuven biedt hen de mogelijkheid. Super-initiatief!

Startersproject

Welke creatieve ondernemer droomt er niet van om een eigen zaak te beginnen? Sinds korte tijd is Leuven hiervoor the place to be. Want er beweegt wat. Zeker voor ambachtelijke makers. Dankzij het Popstart-project. Creatieve starters kunnen tegen een redelijke prijs tijdelijk een handelspand huren. En op die manier hun producten tonen aan het publiek en uittesten of het wat wordt.

Daarnaast winnen eigenaars van leegstaande panden er ook aan: het pand wordt opgefrist, levert wat inkomsten op, trekt mogelijk nieuwe huurders aan en leegstandtax betalen hoeft niet meer. En voor het publiek is het leuk om nieuwe pop-ups te ontdekken. Zoals ik deed twee weken geleden.

Er gingen toen maar liefst twee zaken naast elkaar open. In het winkelwandelgebied van de Diestsestraat – dat wel wat oppimpen kan gebruiken. Een verslagje van een kort bezoek.

Gintermezzo en SMTHSmooth

In Diestsestraat nr. 206 ontdekte ik Gintermezzo en SMTHsmooth.

De opvallende houten kratten in de etalage lokken me direct naar binnen. Daar zie ik de schattige kleine flesjes gin van Gintermezzo. Ze lijken me ideaal om iemand mee te verrassen. En de cadeauboxen zijn erg mooi. Je kan ze zelfs laten personaliseren. Gin proeven kan natuurlijk ook altijd bij Kenneth Jonckers en Seppe Gouwkens. Of cocktails leren maken. Zelf ben ik niet zo’n gin-fan, maar de massa bezoekers in de pop-up bevestigt dat gin nog altijd… in is!

In hetzelfde pand worden ook de producten van Something Smooth (SMTHSmooth) verkocht. En dat zijn er heel uiteenlopende: vooral sweaters, maar ook petjes, houten zonnebrillen, smartphonehoesjes… Zelfs een bamboeportefeuille met gelaserde tekeningen.  Alles kan je laten personaliseren. De twee ondernemers achter dit merk, Kristof Van Thielen en Dimi Moreels, hebben al wat ervaring opgedaan. Ze zijn actief in 12 landen en hebben na 1 jaar al 7 verkooppunten. Chapeau!

Ik ontdek hier trouwens ook de eco-lampen en -meubels van het Eco Collectief.

gepersonaliseerd textiel en een kurken lamp van Eco-Collectief

Artisan Hub

De pop-up next-door, in de Dieststraat nr 208, promoot ambachtelijk vakmanschap. Zoals de naam al aankondigt. Artisan Hub: een kruispunt en ontmoetingsplek voor artisanale makers.

Dominique Stienlet  en Herman Van Looveren sloegen de handen in elkaar en verkopen in de winkel hun zelfgemaakte artisanale producten. Voor een eerlijke prijs. Waarbij het handwerk ook echt gewaardeerd wordt.

Herman Van Looveren en Dominique Stienlet

Het sfeervolle en kunstige aardewerk van Dominique Stienlet (Maanpot Keramiek) valt onmiddellijk op. Nochtans was Dominique niet altijd pottenbakker. Na een half leven gewerkt te hebben als IT-er,  maakte hij een carrièreswitch. Hij sloeg een compleet andere weg in. Dominique koos voor “iets uit de Aarde, iets om te koesteren”. En volgde zijn hart.

Herman Van Looveren (Crea-mani) is zijn partner-in-crime… of  in creativity.  Hij is ambachtelijk houtbewerker. Herman maakt traditionele meubelen volgens de oude pen-en-gattechniek. Onverwoestbaar.

Je vindt hier dus nog authentieke, zelfgemaakte producten.

Atelier en winkel

Daarnaast kan je deze ambachtslui ook echt aan het werk zien in de winkel. Ze hebben er ieder hun eigen plek. Want de winkel is ook deels hun atelier.  Er valt dus wel wat te beleven bij Artisan Hub.

Dominique en Herman hopen nog meer creatievelingen rond zich te verzamelen. In de toekomst willen ze, samen met andere geïnteresseerden, ook workshops aanbieden. En een collectief uitbouwen met hedendaagse ambachtsmensen.

Deze pop-up is voor hen een experiment. En hopelijk het begin van een inspirerend creatief verhaal. Ik duim alvast!  Want “Creativiteit is onuitputtelijk. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer je ervan krijgt.” (Maya Angelou)

3 thoughts on “Popstart: ruimte voor creatieve makers in Leuven

  1. Ik passeerde er enkele weken geleden en vroeg me al een beetje af wat er daar ging komen. Nu weet ik het, zie 😀
    Super tof initiatief! Ik breng zeker een bezoekje als ik nog eens ‘in ’t stad’ ben 😉

    1. Leuk! Ja, de idee alleen al dat er ruimte gemaakt wordt voor mensen die hun talenten willen tonen en ontwikkelen…! En een stukje winkelstraat dat daardoor terug wat begint te leven…vind ik ook super!

Altijd fijn om je reactie te lezen: