Prachtig Piemonte

Italië is één van onze favoriete vakantieplekjes. Dit jaar hielden we halt in een regio waar we gewoonlijk zomaar doorrijden. Piëmonte in Noord-Italië, tussen Milaan en Turijn, is nochtans een echte aanrader. Gelegen vlakbij Frankrijk, Zwitserland (en de Italiaanse meren) en dus niet eens zo ver. Wij logeerden in een agriturismo vlakbij het dorpje Santo Stefano Belbo, 25 km boven Alba. Het is de streek van de truffels, de noten (Nutella!), de kazen, de wijnen,… Kortom: iets voor de echte Belgische Bourgondiër ;-).  Heerlijk vertoeven is het in prachtig Piemonte!

prachtig piemonte
typisch Piëmontees landschap

Tenuta Fagnanetto

Dit is de plek waar we logeerden. De gerestaureerde boerderij is al 2 eeuwen het familielandgoed van de eigenaars. Het jonge gezin woont in een afgescheiden hoek van de tenuta. De historische woonst  is heringericht als bed&breakfast en veroverde al direct mijn hart.

tenuta fagnaneto

tenuta fagnaneto

tenuta fagnaneto

Historische suite

Wij logeerden in “La Loggia” , een juniorsuite met een fantastisch balkon – met uitzicht. Eigenlijk was het een appartement dat bestaat uit een ruime badkamer, een slaapkamer, een zitkamer en dan nog de loggia natuurlijk. De Tenuta combineert oud en nieuw: typisch authentiek meubilair, aangevuld met brocante, prachtige fresco’s op het plafond en tegelijkertijd modern comfort: 2 TV’s, minibar met huiswijnen, Wifi, moderne badkamer en een buitenzwembad.

tenuta fagnaneto

tenuta fagnaneto
handgeschilderde historische plafonds in onze suite

De hereboerderij kijkt uit over de omringende wijngaarden – dat betekent wel even klimmen vanaf het parkeerterrein. En ook in de Tenuta zijn er veel niveauverschillen. Goed voor onze conditie –  zeker als je een koffer bijhebt : ).

tenuta fagnaneto

Het is er heerlijk rustig toeven- als er tenminste geen West-Vlaamse familie onder je logeert die de boel bij elkaar schreeuwt. In totaal zijn er maar een beperkt aantal kamers (5), dus normaal gezien storen de gasten elkaar niet. 😉 Patrick en zijn vrouw zorgen persoonlijk voor het ontbijt en geven desgevraagd tips voor restaurants en uitstapjes in de buurt. Want ook al had ik tevoren nog nooit van Santo Stefano Belbo gehoord, het ligt wel vlakbij Alba en de wijnroutes van de Barolo.  De natuur is er prachtig, de steden zijn pittoresk en het eten is er overheerlijk.

Santo Stefano Belbo

is een klein stadje, gelegen in het dal tussen de wijngaarden. Cesare Pavese is zijn bekendste inwoner en de bibliotheek is naar hem genoemd.

Het bulkt er van de kleine, lekkere restaurantjes, maar als buitenstaander vind je ze nooit. Italianen eten ook meestal binnen, en niet zoals wij, op een buitenterras. Vaak stap je binnen in een (eerder verlopen) jaren 50-decor, maar je krijgt er super-eten en fantastische wijnen. Onze gastheer tipte ons de eerste avond met La Stazione. De Barbere d’ Asti die er werd geschonken, kochten we later als souvenir. Wat we op ons bord kregen, was fanTAStisch.

Piemonte: Barolo, Alba, Bra,…

Vooral de regio rond Alba biedt prachtige vergezichten. Het landschap en de omgeving roepen onmiddellijk de Vlaamse Renaissanceschilderijen op. Nadeel van die prachtige heuvels: neem geen passagiers mee die last hebben van wagenziekte. De wegen tussen de hooggelegen dorpjes kronkelen van de haarspeldbochten. : (

Piemonte is de regio waar de Slow Food-beweging haar wortels heeft. Vooral het stadje Bra gaat hier prat op. In 2004 opende Slow Food zelfs een University of Gastronomic Sciences in Pollenzo. Carlo Petrini is één van de leidende figuren in de promotie van lekkere en authentieke streekproducten en -gerechten. Het verwonderde ons dus totaal niet dat het castello van Costiglione het “Italian Culinary Institute for Foreigners” huisvest.

Steden, kerken, lekker eten en heerlijke wijn

Bezoek zeker het pittoreske Alba. Leuke straatjes, een prachtige bakstenen kathedraal, een stadscentrum op mensenmaat. En dan de romantische kastelen ten noorden en zuiden van het stadje! Ontdek het moderne, interactieve wijnmuseum van Barolo. Geniet van de vele fantastisch gelegen dorpjes en stadjes zoals San Rocco, Serralunga, Canelli, Casale Monferrato,… Zet de GPS uit en proef ‘slow’ van de huisbereide antipasti in Bra.

En als je naar huis rijdt, stop dan nog even in Casale Monferrato. Koop er op de markt  wat truffelolie, hazelnoten, vleeswaren, wijn en overheerlijke kazen te kopen. Of gewoon, eet op een plein een slaatje en observeer er de mensen. La vita é bella!

Lees ook:

5 thoughts on “Prachtig Piemonte

Altijd fijn om je reactie te lezen: