Proeven van Balls & Glory (Leuven)

Een vrijdagavond in hartje Leuven. Een hongerige vrijdagavond in hartje Leuven.

En dan zien we dit :

Leuven Balls & Glory

Tiensestraat 31. Balls & Glory. Al veel over gehoord. Op Instagram enkele fotootjes zien voorbijvliegen. Maar – shame on me – in al die jaren er nog nooit geweest. Tijd om één en ander in te halen en het populaire ballenconcept te proeven. Zeker nu er zich duidelijk een klein hongertje aandient.

Het concept : snel-gezond-lekker-origineel

Eenvoudig, origineel en lekker eten, op een trendy manier gebracht. Dat is de idee achter Balls & Glory. Een moderne variatie op de handgerolde gehaktballen met ‘stoemp’ uit grootmoeders keuken. Een opgepimpt recept, want de B&G-gehaktballen krijgen een originele vulling mee. Denk aan het vogelnestje-concept. Maar hier bestaat de vulling uit een variatie van groenten, kruiden en saus.

De eerste Balls & Glory-bal werd bedacht en gerold door Wim Ballieu. Het begon in 2012 met een pop-uprestaurant in Gent, maar ondertussen zijn er vestigingen in Antwerpen, Brussel en Leuven. Balls & Glory blijkt dus al een kleine keten te zijn. In 2013 werden ze uitgeroepen tot Beste Foodconcept van Europa.

Balls & Glory Leuven

De gezellige tafeltjes op straat en het leuke interieur lokken me al onmiddellijk naar binnen.

Leuven Balls & Glory
uitnodigende tafeltjes buiten – dekentjes, water en fruit : check!

Het pand in Leuven is smal en diep maar door een lichtstraat achteraan valt er voldoende licht naar binnen. De locatie oogt ‘urban’ en industrieel door de gestripte muren, de graffiti-decoratie, de lichtarmaturen, de zichtbare structuurelementen van het gebouw en de materiaalkeuze voor het meubilair. De combinatie met warme houtaccenten zorgt voor een prettige, gezellige sfeer. En de leuke plantenhoek maakt er een urban jungle van. Dit is een plek waar je je onmiddellijk thuis voelt!

Het (gratis) frisse water en fruit op tafel versterken dit nog : instant welkom-gevoel!

Leuven Balls & Glory
Oog voor detail!

Leuven Balls & Glory

Leuven Balls & Glory
trendy inrichting
Leuven Balls & Glory
samen delen aan een lange tafel
Leuven Balls&Glory
groen en gezond?
Leuven Balls & Glory
urban style

De bestelling geef je door bij de toog, als je binnengaat. Het is even uitdokteren wat er kan gecombineerd worden met wat. Maar net als bij pokébowls in de Naamsestraat, is het vrij eenvoudig. Je kiest in drie stappen:

  1. gehakbal: varkensvlees, kip of veggie
  2. combinatie: met stoemp of sla
  3. drankje: homemade limonade, ice-tea, streekbieren (of gewoon het gratis water op tafel)

Ik ben niet echt een gehaktbal-fan, maar de veggie-versie van de dag is gevuld met risotto en daar heb ik ook niet direct zin in. Dus het wordt een ‘lente’-bal met sterk gekruid varkensgehakt en een vulling van asperges en ei. Gecombineerd met sla natuurlijk.  Aan de andere kant van de tafel : kippengehakt met een vulling van champignons en truffel. In combinatie met stoemp. Terwijl we wachten, geniet ik van de heerlijke huisbereide limonade. En al snel wordt onze bestelling gebracht.

Leuven Balls & Glory
gevulde gehaktbal en homemade ‘stoemp’
Leuven Balls & Glory
couscous, radijsjes, aubergine met de lentebal
Leuven Balls & Glory
teleurstelling: waar zijn die asperges?

De gehaktballen zijn reusachtig!

De stoemp is erg lekker, en het slaatje dat ik op mijn bord krijg, mag er ook zijn. Maar die gehaktbal … nee, daar doe je mij geen plezier mee. Ik heb er prompt spijt van dat ik dit gekozen heb. Het vlees is enorm zout en de vulling … tja… dat is eerder een ondefinieerbaar papje. Fijngemixte asperges met ei? Ik proef in elk geval niets. En appetijtelijk ziet het er ook niet uit. Volgende keer toch maar eens die veggie-rijstbal riskeren? Gelukkig maakt het originele slaatje veel goed.

Aan de andere kant van de tafel is het oordeel over de gehaktbal gematigd: OK maar niets bijzonders. De beschrijving van de vulling riep ook hier te hoge verwachtingen op. Bij B&G kom je voor een stevige portie gehakt. Niet voor verfijnd vlees. De ‘vulling’ maakt het concept origineel, maar is niet echt om over naar huis te schrijven.

Anderzijds: voor 14,5 euro mag je ook niet te kieskeurig zijn. Ik kan me voorstellen dat dit bij studenten wel een populaire formule is.

Alhoewel de appels binnen handbereik liggen, nemen we nog een lekker dessertje en een overheerlijke cappuccino en laten het niet aan ons hart komen. Ondertussen loopt het restaurant vol met jonge gezinnen en studenten. De kinderen smullen van de appels, de sfeer is ontspannen.

Conclusie over Balls&Glory:

Snel? Zeker.

Gezond? Hmm – wat de slaatjes, het fruit op tafel en de zelfgemaakte drankjes betreft wel.

Origineel? Absoluut!

Lekker? Vooral voor fervente vleeseters die snel een stevige hap willen verorberen. Zelf hou ik meer van gewone grootmoeders-balletjes met krieken of tomatensaus.

Dus geen eenstemmig gejuich voor wat er geserveerd wordt, wel voor de verfijnde vormgeving, het originele, leuke concept en de gezellige inrichting!

Tot volgende week!

Leuven Balls & Glory
Super-cappuccino !

Leuven Balls & Glory

0 thoughts on “Proeven van Balls & Glory (Leuven)

  1. Wij zijn naar de concurrent gegaan: wurst! Beetje te veel hype rond volgens mij. Wel mooi, minimalistische zaak. Maar 12 euro voor een luxe-braadworst …. Nuja, je weet wat je koopt op voorhand natuurlijk.

    1. Vormgeving en marketing gaan met de hoofdrol lopen in beide zaken, denk ik. En met één ‘haute dog’ is je maag niet gevuld?…Ook al zijn het houten bestek en de bordjes nog zo mooi!

  2. Een gehaktbal met goeie stoemp vind ik wel lekkere kost wanneer het buiten frisjes is, in de zomer ben ik minder fan. Wel al lang geleden dat ik er nog eens langsging in Gent (zoveel andere dingen om uit te proberen en vooral te weinig tijd momenteel)

  3. Ik ben sowieso geen fan van gehaktballen en ook niet van stoemp, tenzij ik die zelf heb gemaakt. Stoemp van een ander… daar bedank ik voor omdat nooit goed zichtbaar is wat er door die stoemp werd gedraaid en daar gaat mijn maag dan van draaien.

Altijd fijn om je reactie te lezen: