Gault Millau achterna in Wijnbistro Convento (Leuven)

Een charmante historische woning in de Mechelsestraat in Leuven. Een opvallende gevel. En massa’s flessen wijn. Dit moet wijnbistro Convento zijn. De gezellig verlichte ramen lokken ons naar binnen. Zelfs zonder dat we afwisten van de recente vermelding in de Gault Millau en de Michelingids. Tijd voor een proevertje!

Leuven Convento restaurant

Leuven Convento restaurant
Keuze en gezelligheid troef!

Leuven Convento restaurant

De Entrée

Via de prachtige wijnwinkel wandelen we door naar het restaurant in het pand ernaast. Meer dan 200 verschillende soorten wijnen zijn in de winkel uitgestald en liggen te wachten op proevers en kopers. Elke maand staat er een selectie van 20 wijnen in de kijker. Die kan je per glas kopen en proeven. Ik denk dat je hier beslist wat uren ledig kan maken al smakend, keurend, genietend en keuvelend. Winetasting op zijn best!

De voorgeschiedenis

Stéphane Godfroid en zijn vrouw Katrien lanceerden in 2009 in de Mechelsestraat hun wijnbar (enoteca). En even verderop een traiteurzaak, Convento Food. Stéphane is eigenlijk journalist maar zijn passies voor wijn en antiek vloeiden samen in dit prachtige oude handelspand.

Twee ex-jobstudenten en gasten van de wijnbar namen in 2013 de traiteurzaak van hem over. En in 2017 werd het tijd voor het ‘echte’ werk: de wijnwinkel/bar breidde uit. Wijnbistro Convento was geboren.

Het interieur

Nadat ik mijn ogen goed de kost heb gegeven in de winkel, komen we in de gezellige wijnbistro. Het lijkt wel of we gewoon in de eetkamer van een oude herenhuis zitten. Donkerrood behang, koperen lampen, schilderijen, een oude schouw… ze zorgen voor warmte en huiselijkheid. Alleen het haardvuur ontbreekt nog. En alhoewel ik zelf meer van strak en modern hou, kan ik de smaakvolle interieurkeuzes helemaal appreciëren.

Stéphane komt zelf een praatje maken. Mijn zus en schoonbroer komen hier wel vaker om van een goed glas wijn en een babbel te genieten. En we luisteren met ons vieren met plezier naar het wijnadvies dat we bij het menu krijgen.

Leuven Convento restaurant

Leuven Convento restaurant

Wat staat er op het menu?

We kunnen kiezen tussen een drie-, vier- of vijfgangenmenu. Na wat twijfelen gaan we (bescheiden als we zijn 😉 ) voor de middelmaat en likkebaarden we als we lezen wat de pot schaft. Een toast van champignons met kruidenfocaccia en truffelmayonaise,  een voorgerecht met Sint-Jacobsnoot,  en dan is het kiezen tussen zeebaars en kalkoen. En zoals gewoonlijk kijk ik al uit naar het dessert! Er is opnieuw een beperkte keuze: kaas of pecannotentaart (recept van Tulips&Cake). En het is jullie wel duidelijk wat ik gekozen heb…

De gerechten zijn heel verzorgd opgediend en vooral de Sint-Jacobsnoot vind ik een topper. Ik begrijp wel waarom Gault Millau hier langskwam. Maar het fijnst is natuurlijk het persoonlijk wijnadvies dat je krijgt. Wij startten met een overheerlijke …Belgische mousserende wijn uit Westouter, Entre-Deux-Monts ‘Wiscoutre’ Brut. Een echte ontdekking! Daarna volgde er een witte Zuidafrikaanse wijn ‘Hemel en Aarde’. Kan niet anders dan zalig zijn, met zo’n naam! Tot slot proefden we nog twee soorten rode wijn: een Portugese en een Siciliaanse, totaal verschillend. Heel prettig om zo’n wijnreis door Europa te maken. Altijd genieten voor een reisblogger!

Convento wijnbistro Leuven

Leuven Convento restaurant

En daarna?

…bewonderden we nog het kunstig geschilderde schip op de schouw in het 17de eeuwse pand. De vele schitterende flessen. En het kleine, relativerende schilderijtje ‘Stilleven met Wild’.

Met de glimlach wandelden we buiten. Fijne kennismaking!

Leuven Convento restaurant

Stilleven met Wild

Leuven Convento restaurant

Convento Wijnbistro  Mechelsestraat 83-85-87 3000 Leuven

Meer restaurants in Leuven?

Wij gingen ook langs bij Zappaz, Taste, testten een tijdje geleden 2 nieuwe eetconcepten en lunchten heel gezond in Leuven

NB. Dit bericht is niet gesponsord, maar … dankjewel zus en schoonbroer voor dit verwennerijtje!

5 thoughts on “Gault Millau achterna in Wijnbistro Convento (Leuven)

    1. Het was inderdaad een leuke kennismaking. En heel lekkere wijnen! Als je zelf nog tips hebt voor fijne adresjes: laat maar komen ;)! Fijn weekend nog!

Altijd fijn om je reactie te lezen: