Restaurant Spaans Dak: gastronomisch genieten

Winter, dat is: korte en donkere dagen, regen, kou… Het ideale moment voor een knusse avond bij de haard of een gezellig etentje met vrienden buitenshuis.  Verfijnd, origineel en smakelijk tafelen in een gezellige omgeving, daarvoor gingen we naar … het Spaans Dak in Oud-Heverlee, vlakbij Leuven. Een van de betere plekken voor een avond uit eten,  als het eens wat meer mag zijn. In winter én zomer. Of het ons beviel? Dat lees je hier!

restaurant-spaans-dak

Historische plek

De naam van het restaurant bij de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee is merkwaardig en intrigeert. Hij zou verwijzen naar één van de historische eigenaars van het pand: Keizer Karel, de Spaanse koning. In zijn tijd was deze plek aan de rand van Meerdaalwoud dus al bewoond. Rond 1400 stond er hier zelfs al een landhuis met kapel, het slot van de heerlijkheid Steenbergen. Het was eeuwenlang het landgoed van de familie van Wesel, een Leuvense familie van dokters en apothekers waartoe ook Andreas Vesalius (hofapotheker van Keizer Karel) behoorde. Volgens de overlevering kwam Vesalius bij het molenhuis van de heerlijkheid lijken van Leuvense gehangenen dissecteren. Of het waar is? Niemand die het weet.

Zo’n 300 jaar later kochten de hertogen van Arenberg het buitengoed: ze konden nog wel een jachthuis in het uitgestrekte Meerdaalwoud gebruiken. En ze lieten ook de 5 zoetwatervijvers aanleggen. Met adellijk monopolie op het visrecht, vanzelfsprekend.

restaurant-spaans-dak

Spaans Dak met typerend torentje

Door de eeuwen heen werd het Spaans Dak heel vaak verbouwd, maar nog steeds trekt het opvallende 16de eeuwse torentje met trapgevel de aandacht. In de kelder van het centrale gebouw zouden er bovendien nog  restanten van de 14de eeuwse kapel terug te vinden zijn.  Binnen in het restaurant is er van dit alles niet veel meer te merken, het interieur is comfortabel hedendaags.

restaurant-spaans-dak

Rand van Meerdaalwoud

De ligging van het Spaans Dak is in één woord prachtig: een beetje verscholen tussen het riet van de Zoet Water-vijvers duikt het bijzondere landhuis op. Een toplocatie! En mooi meegenomen: je kan ervoor kiezen om vooraf een kleine wandeling langs de historische kapel OLV-van-Steenbergen en de Minnebron te maken. Of een grotere tocht door de dreven van Meerdaalwoud of Heverleebos uitstippelen. Leuk voor een combinatie van natuur én lekker eten.

En ook al behoort het Spaans Dak tot de categorie restaurants van een hogere prijsklasse, je wordt er hier niet op aangekeken als je informeel gekleed bent. Onder de bezoekers zijn er trouwens ook best veel jonge mensen.

Van bij het Spaans Dak kijk je uit over de Molenvijver en de Huisvijver, de twee eerste vijvers van het Zoet Water / de Zoete Waters

Genieten in het Spaans Dak

Bij het restaurant aan de Zoet Water-vijvers is er ruime parkeergelegenheid. Eenmaal binnen volgt er een hartelijk welkom, de jassen verdwijnen naar de vestiaire en we krijgen een plaatsje aan een gezellige tafel bij een kleurrijke flessenwand. We genieten van het moderne interieur met originele accenten.

restaurant-spaans-dak

Op het menu

Verrassend is dat chef Michel Uyttendaele daarna zelf de bestelling komt opnemen. Persoonlijk en gemoedelijk. We hebben wat speciale wensen omwille van allergieën, maar dat is allemaal geen probleem, Uyttendaele stelt alternatieven voor en noteert onze keuzes voor het driegangen verrassingsmenu (50 euro, met aangepaste wijnen +20 euro).  Voor de grotere eters is er ook nog een fijnproeversmenu van vijf gangen (72 euro, met aangepaste wijnen: +28 euro).

Bij het aperitief worden we al dadelijk verwend met enkele overheerlijke amuses. De toon is gezet en we starten in een opperbest humeur.

restaurant-spaans-dak

Het Spaans Dak is een familierestaurant. Vader Michel reeg al 30 jaren van ervaring  aaneen,  zonen Jonathan en Kristof zorgen voor de continuïteit, respectievelijk in de keuken en als sommelier. Daarnaast  is er nog een team van medewerkers en stagiair(e)s die de familie Uyttendaele helpen om de restaurantervaring van hun gasten op-en-top te maken. Chapeau!

Dat we hier te maken hebben met ervaren koks met oog voor detail merken we als we op ons bord een schilderachtig en tot in de puntjes afgewerkt voorgerecht krijgen met gerookte paling op carpaccio van rode biet afgewerkt met champignons, bloemkool en feta.  Heerlijk!

restaurant-spaans-dak

Daarna volgt in vrij snel tempo de perfect gegaarde koolvis in een origineel smakenfestijn van peer met yuzu en wintergroenten.  Omdat we nog met de auto moeten rijden, geven we aan dat we het willen houden bij één glas wijn i.p.v. de aangepaste wijnen te kiezen bij voor- en hoofdgerecht.  Heel fijn vinden we het als we van elke wijn een half glas kunnen bestellen, zodat we toch nog van allebei kunnen proeven – snoepers blijven snoepers natuurlijk. Na het hoofdgerecht verwachten we het dessert, maar dan blijkt dat er nog een leuk extraatje op ons wacht: een fris shotje van rode vruchten, gepresenteerd in een proefbuis.

restaurant-spaans-dak

De zoetjes

Daarna kijken we weer onze ogen uit als het dessert geserveerd wordt: wat een inventieve combinatie van frisse en zoete smaken ( chocolade,kastanje, praliné en mandarijn). Mooi én lekker!

De gerechten en de sfeer bevallen ons zo goed dat we nog koffie en thee na nemen en ook nu volgt er weer een kleine verwenpartij met huisbereide zoete extra’s: Turks fruit, verse pralines en nougat… Hier wil je toch niet meer weg?

Enthousiast sluiten we uiteindelijk ons bezoekje af (als allerlaatste gasten). De fantastisch ogende en heerlijk smakende gerechten, de aangename omgeving, goede prijs-kwaliteitverhouding, vlotte service en vriendelijke bediening hebben ons helemaal overtuigd. Hier komen we zeker terug!

NB. In de zomer geniet je vanuit de nieuwe aanbouw van de gastronomische heerlijkheden maar ook van een lieflijk uitzicht op  de vijvers. Ook een aanrader!

Alle praktische info vind je op de website van het Spaans Dak

thee met honing om af te sluiten

Ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Restaurant Spaans Dak: gastronomisch genieten

Altijd fijn om je reactie te lezen: