Architectuuricoon in Reykjavik: de oogstrelende Harpa Concert Hall

Wie IJsland zegt, zegt Reykjavik. 99% kans dat de internationale luchthaven daar immers je eerste kennismaking met Ijsland wordt. Samen met een dreigende wolkenhemel en kille mist. Op zo’n moment fleurt een bezoek aan de mooiste architectuurparel in Reykjavik je dag helemaal op. Bewonder mee de ‘harp’ aan het water, Harpa Concert Hall.

Reykjavik_Harpa Concert Hall
Harpa vanop zee

Waar ligt Harpa?

Ga resoluut naar het oude stadscentrum van Reykjavik en wandel richting haven. Op de grens tussen land en water tref je deze markante cultuur- en conferentieplek aan.

Wanneer is Harpa Concert Hall gebouwd?

Harpa ging open in 2011, op de Dag van de Muziek. De bouw startte al in 2007 en het eerste plan was om een soort WTCenter voor Reykjavik op te trekken. Maar in 2008 stortte de Ijslandse economie in… Uiteindelijk besloot de staat om het project verder te financieren. Het was duidelijk dat ook het belastinggeld van de 122.000 inwoners van Reykjavik naar de bouwput zou vloeien. De afwerking van Harpa slorpte zo veel geld op dat dit gedurende jaren het enige grote architectuurproject in IJsland was. Niet iedereen was daar even blij mee!

Ik ben onmiddellijk onder de indruk van het opvallende ontwerp van Henning Larsen Architects en de beroemde Deens-IJslandse lichtkunstenaar Olafur Eliasson. Ooit wil ik nog zijn Rainbow Panorama in het Aarhus Art Museum (Denemarken) bezoeken!

Reykjavik_Harpa Concert Hall
Harpa aan de landzijde

reykjavik-harpa-concert-hall

Hoe ziet Harpa eruit?

Je zag het al aan mijn foto’s: wat een fascinerende buitenkant heeft dit futuristisch pareltje van glas en staal. Vooral de geometrische vormen van de glaspanelen vallen op. En het spel met de kleurvlakken. De 6-hoekige onregelmatige vorm van het glas verwijst naar de basisstructuur van HET typisch IJslandse vulkanisch gesteente: basalt. Als we daarna Ijsland verkennen, blijf ik de typische 6-hoekige basaltkolommen onderweg associëren met de ‘honingraten’ van Harpa.

IJsland-basaltrotsen
de typische structuur van de gestolde lava in de basaltrotsen – overal in Ijsland

Reykjavik_Harpa

Reykjavik_Harpa

Op verkenning

Maar buiten fascinerend is Harpa ook open en uitnodigend. Door al dat glas vang ik glimpen op van het interieur. Ik kan niet anders dan naar binnen gaan.

Kristallen inkomhal

En in de hal : helemaal -wauw- overdonderd! Wat een indrukwekkende hoogte! Wat een spel van licht, vormen en kleuren!

Kristallen schitteren aan het hemelshoge plafond en langs alle kanten sprankelt het licht naar binnen.

reykjavik-harpa-concert-hall

reykjavik-harpa-concert-hall

We klimmen snel naar omhoog, met comfortabele roltrappen. Op elke verdieping is het uitzicht weer anders. Zowel naar buiten als naar binnen.

Hoe gigantisch is dit gebouw – de bezoekers lijken wel kleine poppetjes. Ook in die zin is deze muziektempel een perfecte weerspiegeling van hoe je je als mens vaak voelt in confrontatie met de machtige Ijslandse natuur: piepklein en nietig.

Concert Hall

Ik lees dat de klank in de concertruimtes fantastisch is. We slaagden er echter niet in om dit ook uit te testen. De grote concertzaal Eldborg telt nochtans 1800 zitplaatsen. Hoofdgebruiker van het gebouw is het IJslands Symfonieorkest. Maar ook Björk trad hier al op.

Als je Ijsland bezoekt, check dan of je een concertje in dit architecturaal kunstwerk kan meepikken. Lijkt me een leuke bonus!

reykjavik-harpa-concert-hall

Reykjavik_Harpa Concert Hall

reykjavik-harpa-concert-hall
lijnenspel van trappen en gangen

Hall with a view

Onderweg naar boven spotten we op elke tussenverdieping een bar. Helemaal bovenaan ontdek je een (sjiek) restaurant. Wat een uitzicht heb je hier op de stad! Al moet ik toegeven dat je, wat dat betreft, tijdens je tocht naar omhoog ook meer dan aan je trekken komt. Het spel van licht, weerkaatsing en schaduw, doet de rest. En dat zelfs op een druilerige dag!

Terwijl we ons nog vergapen aan het gebouw, dalen we terug af naar beneden. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er winkeltjes met design en typisch IJslandse producten. Aan de achterkant kraagt het gebouw over het water.

We zien hoe reuzenschepen zich statig verplaatsen in de haven. Ik voel me als een kind in een speelgoedwinkel.

Reykjavik_Harpa
de havenschepen glijden voorbij

En dan is er tijd voor koffie. Tussen de sanseveria’s. In de bar op de benedenverdieping.

Om te bekomen van al dat moois.

Harpa Concert Hall in Reykjavik: een absolute aanrader !

reykjavik-harpa-concert-hall

Weetjes

– IJsland en muziek. Er zijn elke dag 3,2 IJslandse optredens in de rest van de wereld – indrukwekkend als je bedenkt dat er hier maar 325.000 mensen wonen.

-Ongeveer 60% van de IJslandse bevolking gaat jaarlijks naar de Harpa Concert Hall.

-Harpa betekent ‘harp’. Logische naamkeuze dus. Tenslotte is dit ook een concerthal. Maar ‘harpa’ is ook een oude Ijslandse tijdsaanduiding. Het woord verwijst naar de eerste dag van de zomermaand en staat dus voor bloei en heropleving. In die zin betekent ‘harpa’ ook ‘hoop’. En dat symboliseert deze conferentie- en cultuurhal zeker. Na de economische crisis die Ijsland doormaakte. Ondertussen is Harpa Concert Hall één van de belangrijkste iconen van Reykjavik geworden.

-In 2013 won Harpa de Mies van der Rohe-prijs voor eigentijdse architectuur van de Europese Unie.

Meer over de Harpa Concert Hall in Reykjavik : Austurbakki 2, 101 Reykjavík, Iceland – Tel: (+354) 528 5000 – Tickets: (+354) 528 5050

Lees ook:

33 thoughts on “Architectuuricoon in Reykjavik: de oogstrelende Harpa Concert Hall

 1. Tijdens onze reis door IJsland hebben we deze concerthal niet bekeken. Jammer, zo te lezen. Misschien een volgende keer, want het zier er mooi uit.

  1. Logisch, naar IJsland ga je in de eerste plaats voor de natuur,hè.
   Ik kreeg in Harpa bijna een stijve nek van voortdurend omhoog te kijken ;)! Prachtige architectuur!

  1. De natuur is (natuurlijk😊) HET aantrekkingspunt van IJsland! Een onuitputtelijke bron van schoonheid. En ook de inspiratie voor dit prachtige bouwwerk!

 2. Wat een gaaf gebouw! Als ik deze blog vorig jaar gelezen zou hebben, zou ik de Harp zeker bezocht hebben. Helaas wist ik het niet. Maar goed, ik heb weer andere toffe dingen gedaan 🙂

 3. Wat een bijzonder gebouw! Leuk ook dat er goed naar de natuur in Ijsland is gekeken om dit gebouw vorm te geven…je ziet inderdaad duidelijke overeenkomsten met de gestolde lava basalt rotsen.

 4. Ik heb de concert hal alleen van buiten gezien helaas. Lijkt me onwijs mooi om er binnen te kijken! Wie weet als we nog eens terug komen in IJsland 😉

  1. Fantastische natuur en toch ook een aantal biezondere architectuurprojecten in Reykjavik. Je hoort/leest het al: ik ben helemaal ervoor gewonnen 😄!

 5. Leuk om ook eens iets anders van IJsland te zien dan de schitterende natuur alleen. En mooi dat ze die basaltrotsen in de architectuur terug laten komen.

  1. De natuur wint het natuurlijk van de cultuur in IJsland, maar dit gebouw is toch ook echt een mustsee als je een architectuur- of muziekliefhebber bent.

Altijd fijn om je reactie te lezen: