Rinus Van de Velde en Henry van de Velde in Tweebronnen te Leuven

…deep down you are larger than life.”

Zo eindigt de hommage aan Henry van de Velde (1863-1957) in het  kunstwerk van Rinus Van de Velde ,ter gelegenheid van 15 jaar Tweebronnen in Leuven.  De stad en de bibliotheek vroegen tekentalent Rinus van de Velde om een werk te maken ter ere van zijn naamgenoot  Henry van de Velde, de wereldberoemde Belgische architect die het Tweebronnengebouw in 1936 ontwierp. De Bib Leuven en het Stadsarchief verhuisden in 2000 naar deze voormalige ‘Technische School’ in modernistische stijl.

voorgevel Diestsestraat - rinus Van de velde en Henry van de velde Tweebronnen
voorgevel Tweebronnengebouw Diestsestraat

Tweebronnen in Leuven

2015 was een feestelijk jaar voor het Tweebronnengebouw in Leuven. Het voormalige Rijksinstituut voor Technisch onderwijs (RITO) werd door Henry van de Velde in de late jaren 1930 gebouwd in opdracht van de stad Leuven. Het was zijn laatste werk in België. De Bib Leuven en het Stadsarchief openden in het vernieuwde gebouw hun deuren in juni 2000. Ook Stad &Architectuur, Kunst in Huis en het cultuurcentrum 30CC vonden er later een plekje. Leuven vierde in 2015 150 jaar openbare bibliotheek, 175 jaar Stadsarchief en 15 jaar Tweebronnen.

Het Tweebronnengebouw was supermodern in de jaren veertig van de vorige eeuw toen het gebouwd werd. En iedereen kan ook nu nog  het prachtige lijnenspel, de heerlijk lichte binnenruimtes en het ritmische raamwerk bewonderen.

Rosas danst Rosas

Ook Anne Teresa De Keersmaeker is fan van het gebouw (en van Van de Velde) . Ze liet er het fantastische  Rosas danst Rosas filmen in de jaren 90, op een moment dat het gebouw leegstond omdat de school naar een andere campus verhuisd was . In 2013′ inspireerde’ deze verfilming zelfs Beyoncé, die één van haar songchoreografieën én de setting van de clip hierop baseerde. Over plagiaat gesproken! Check in dit filmpje de overeenkomsten:

 

Een Rinus Van de Velde in Tweebronnen

Rinus Van de Velde, geboren en getogen Leuvenaar, ging in op de vraag om voor deze feestelijke verjaardag een permanent kunstwerk te maken voor Tweebronnen. Luc Verpoest, notoir van de Velde-kenner en pleitbezorger van het Tweebronnengebouw, documenteerde Rinus, zodat hij op zijn gebruikelijke manier het onderwerp kon ensceneren, fotograferen en tekenen.

tweebronnen_lucverpoest
Luc Verpoest, immer enthousiaste fan en vat-vol-kennis

Eerst werd het gebouw verkend om een geschikte plek te zoeken voor een monumentale tekening.  De collega’s van museum M -Leuven adviseerden. Ondertussen werd de stadsspaarpot  aan een onderzoek onderworpen ; ). En er moest ook gepland worden: door Rinus’ deelname aan Beaufort 2015, de Biënnale van Venetië en zijn overzichtstentoonstelling bij Tim Van Laere was het een kwestie van goed timen!

rinus Van de velde en Henry van de velde Tweebronnen
de vide boven het van de Velde café werd uitgekozen

Iedereen was supernieuwsgierig naar het resultaat! Het werk arriveerde in drie delen, goed beschermd door bolletjesplastiek – er is in de bib nu genoeg bolletjesplastiek om jàren bolletjes plat te drukken ; ).

De installatie had heel wat voeten in de aarde – of beter: op de stelling en in de lucht.

Maar op 9 oktober 2015 was het zover: vernissage!

tweebronnen_rinusvernissage

 

 

rinus Van de velde en Henry van de velde Tweebronnen

Het verhaal achter de tekening

Op de reusachtige houtskooltekening zie je Rinus als Henry van de Velde, voorover gebogen over de architectuurplannen. Hij werkt in een zolderkamer die volgepropt is met allerlei (symbolische) objecten. Je herkent onmiddellijk een maquette van de Boekentoren (Gent). Op de linkerkant neemt Leuvens schrijftalent Frederik Willem Daem de rol van Vincent van Gogh voor zijn rekening. Tekenaar speelt architect, schrijver speelt schilder. Kunst en toegepaste kunst zijn verenigd, zoals het werk van Rinus van de Velde nu verbonden is met het Tweebronnengebouw van van de Velde.

Rinus beeldt hier een ’turning point’ uit in Henry van de Veldes leven: toen deze laatste in Amsterdam bij Theo van Gogh de werken van Vincent van Gogh zag, was hij zo onder de indruk dat hij besliste om te stoppen met schilderen en zich op de architectuur toe te leggen. Dankzij van Gogh is de kleine van de Velde (hij droeg zelfs schoenen met verhoogde zolen om groter te lijken) een groot architect geworden.

Boodschap van Rinus aan Henry van de Velde

En hoe mooi is dan de tekst van Koen Sels op het kunstwerk:

You will never be like Vincent, so throw away those paintings, stop faking the madness and be his counter-image: an obsessive compulsive who works steadily day and night. Wear those shoes without shame because deep down you are larger than life.

Prachtig werk van de twee V/van de Veldes! En een extra-trekpleister voor Leuven!

rinus Van de velde en Henry van de velde Tweebronnen
Frederik Willem Daem en Rinus Van de Velde

Praktische info voor wie deze verborgen parel van Rinus en Henry van de Velde in Tweebronnen te Leuven wil bezoeken: de site is elke dag open van 8.30 tot 18.30uur en op zaterdag van 8.30 tot 17.30uur.

Ook leuk om te lezen:

0 thoughts on “Rinus Van de Velde en Henry van de Velde in Tweebronnen te Leuven

  1. Ik wist helemaal niet dat Rosas danst Rosas daar gefilmd was, ondanks mijn regelmatige bezoekjes daar! Ik ga dat nu opnieuw kijken om het te checken 😉
    En ik herken zowaar mijn prof architectuurgeschiedenis 🙂 (Zeker ook het boek van Frederik Willem Daen aanschaffen trouwens.)

Altijd fijn om je reactie te lezen: