Romantisch logeren in Viano do Castelo, Portugal

Regelmatig denk ik met heimwee terug aan onze zomervakantie in Noord-Portugal. Zeker op momenten dat het hier koud, somber en mistig is. Want wat een prachtplek vonden we aan de kust! Het was er uniek – en romantisch –  logeren in Viano do Castelo. 🙂

romantisch logeren Viano do castelo

Room with a view

We ontdekten er een bijzonder logeeradresje. De naam? Quinta de Valverde, in het charmante stadje Viano do Castelo.  Het landgoed is prachtig gelegen op de hellingen boven het stadje. Vanop het domein heb je een ongelooflijk uitzicht op de monding van de Lima en de prachtige stranden van Praia do Cabedelo.

"romantisch logeren Viano do castelo

romantisch logeren Viano do castelo

Het weekendverblijf van ‘de familie’

Na enkele kilometers eindigt de weg bij een klein parkeerterreintje tussen de bomen. Tussen de struiken zien we het torentje van het het landhuis. Dat bepaalt al van ver het silhouet van Quinta de Valverde. De eigenaars van het domein brengen hier nog steeds hun weekends door. Elke vrijdag zie je dat het personeel alles in gereedheid brengt om ‘de familie’ te ontvangen. We wanen ons in het begin van de twintigste eeuw. Met nog een snuifje ‘upstairs/downstairs’.

Vakantie op het landgoed

Wij parkeren onze auto en wandelen voorbij het landhuis naar één van de bijgebouwen – met wijnkelder. Een vriendelijke dame ontvangt ons en toont ons ons eigen stekje, wat verderop.

"romantisch logeren Viano do castelo

We lopen voorbij enkele andere appartementjes en ontdekken dan ons eigen kleine maar gerieflijke huisje. Met terras en een ongelooflijk uitzicht.

In het oude jachthuis

Het interieur is wat oubollig, donker en stoffig. Het bed is ook ‘historisch’ denk ik. Het is zo hoog dat je er een opstapje voor nodig hebt. Echt! 🙂 Heel anders dan de strakke interieurs die we meestal kiezen. Ik zie een allegaartje van spullen die hier door de jaren heen zijn verzameld. Op zolders en in kelders. Maar het heeft ook wel iets. En alle modern comfort is aanwezig. Met een handige kleine keuken en een nette badkamer.

Aan alles merk je dat dit domein een lange geschiedenis heeft. Het is duidelijk dat het vooral diende als luxueus jachtverblijf. Of wat denken jullie? 🙂

Siertuin

De tuin tegen de helling is weelderig en zit vol over-charmante plekjes. In een afgesloten deel ervan zitten zelfs siervogels: pauwen, fazanten, zwanen, goudhaantjes… Duidelijk een restant uit een andere tijd. Jammer genoeg blijken de pauwen letterlijk vroege vogels te zijn. Oordopjes heb je absoluut nodig, als je een lichte slaper bent zoals ik!

Fris zwemmen

Het zwembad ligt verscholen tussen het groen. Smaakvol gekozen bloemen en struiken omgeven het. Maar het is er frisjes. In de namiddag valt er veel schaduw. En de zeewind durft er zich al eens flink te roeren. Niet ideaal van oriëntatie dus. Maar dat is een luxeprobleempje.

Ligging van dit romantische verblijf

De afstand tot het centrum van Viano do Castelo? Je kan in principe te voet naar de stad stappen. Reken 2 km tot aan de poort van het ommuurde domein en dan nog 1 km tot het echte centrum. Maar bijna iedereen rijdt met de auto…Een logeeradresje dus dat beslist bijzonder is, maar dat ook wel wat minpuntjes heeft. Hangt ervan af wat je verwachtingen zijn.

En het stadje Viano do Castelo? Kort nog een paar tips.

Wat valt er te beleven in Viano?

-De naam ‘middeleeuwse centrum’ vind ik beslist wat overroepen. Ook al zijn er wel wat mooie historische gebouwen. Maar je kan in Viano heeeeerlijk eten in de vele visrestaurantjes langs de kade! Of mee met de Portugezen uit de bol gaan als ze het EK winnen ;).

-Neem de ferry of de wagen naar het prachtige Praia de Caboledo aan de overkant van de rivier. Zwemmen is niet echt aan te raden, surfen des te meer. Of wandelen. Kijken. Genieten…

romantisch logeren Viano do castelo

portugal_vianadocastelo-quintavalverde-68

romantisch logeren Viano do castelo

-Boek een rit met het historisch kabeltrammetje. Het is één van de oudste van Portugal. Je bolt ermee naar de top van de heuvel waar de Templo do Sagrado Coração de Jesus de stad overheerst. Het uitzicht is indrukwekkend. Op de heuveltop bevindt zich ook de pousada van Viano do Castelo, in een vroeger klooster.

romantisch logeren Viano do castelo

"<yoastmark

-Viano do Castelo is ook een goede uitvalsbasis om andere stadjes langs de rivier te verkennen, zoals het gezellig Ponte de Lima. Of om de bossen in het noorden van Portugal te doorkruisen.

Het is hier in elk geval zo mooi dat je beslist wil terugkeren!

Lees ook andere tips voor Portugal en voor de plekken met het ‘mooiste blauw’

0 thoughts on “Romantisch logeren in Viano do Castelo, Portugal

  1. Wat ziet het er daar mooi uit! Nog nooit in Portugal geweest, gaan er graag eens heen.

Altijd fijn om je reactie te lezen: