Uit-tip: rondwandelen in de schilderijen van Monet

De waterlelies van Claude Monet, wie kent ze niet? Ik bewonderde de schilderijenreeks in Parijs, en the real thing – inclusief Japanse brug- in de tuin van de meester zelf in Giverny. Maar in Brussel kan je nu rondwandelen in de schilderijen van Monet. In de Hortagalerij liet ik me met twee vriendinnen onderdompelen in de wondere wereld van de beroemde impressionist. Een feest voor het oog!

Locatie van de expo

De tentoonstelling is super-gemakkelijk te bereiken: gewoon de trein naar Brussel-Centraal en dan ben je er ! Normaal gezien ga ik van het centraal station naar de Grote Markt via de trap van de Hortagalerij, maar die is nu afgesloten. Want in die reusachtige hal is de expo gesitueerd. Dus: pijlen volgen in Brussel-Centraal en dan kom je er vanzelf. Wij hadden vooraf online al tickets geboekt. Om er zeker van te zijn dat we op het gewenste uur binnen konden.

rondwandelen-in-de-schilderijen-van-monet
Bij de ingang van de Hortagalerij. (Foto: I. Meulemans)

Kunst en technologie

Voor 1 euro deponeerden we onze jassen in de vestaire. Het nummertje dat we in ruil kregen was wel erg klein. Je kan het vervolg al raden…

Maar zorgeloos schoven we aan bij de ingang van de expo. Via een gordijnflap kwamen we in de reusachtige hoofdhal terecht. En waren overweldigd. Door de kleurrijke reusachtige360°- projecties op alle muren, de vloer,… Door de muziek en dynamiek die ons omringde.

Het was wel even wennen aan het halfduister. Overal zaten of wandelden mensen. Middenin een weelde van licht, kleur en beweging. Prachtig!

rondwandelen-in-de-schilderijen-van-monet

rondwandelen-in-de-schilderijen-van-monet

Waar het beste kijkplekje te vinden?

Zowel voor als achter als links en rechts van ons werden andere beelden geprojecteerd. Uiteindelijk persten we ons samen op één van de drukbezette bankjes om vandaar gefascineerd toe te kijken. Vele toeschouwers zaten gewoon op matten op de grond.

Daarna wandelden we gewoon rond in de zaal.

Rondwandelen in de schilderijen van Monet

Het was alsof we op ontdekkingsreis waren in de wereld van Monet. Tijdens het klank-en-lichtspel (beetje oneerbiedige benaming, ik weet het) wandel je langs de plekken die Monet vereeuwigde in zijn schilderijen. In een explosie van licht en kleur. Uitstekend gecast voor het impressionisme. De zuilen in de zaal verstoorden soms het beeld, maar pasten op andere momenten dan weer perfect bij de schilderijen.

Het verbaasde me hoeveel werken Monet schilderde! Er waren een heleboel schilderijen die ik zelfs niet kende (niet dat ik nu de grote Monet-specialist ben :)). 

Reizen met Monet

Ik herkende de windmolens van Zaandam, de tulpen van Amsterdam, de kathedraal van Rouen, de gondels van Venetië, de Houses of Parliament in Londen, de hooioppers, de waterlelies, en ga zo maar door. In totaal is de expo gebaseerd op wel 300 schilderijen!

Ondertussen zwommen de vissen onder onze voeten door, klaproosblaadjes dwarrelden over ons neer, en de muziek die Belgisch componist Michelino Bisceglia speciaal voor de expo schreef, begeleidde ons op onze virtuele reis…

rondwandelen-in-de-schilderijen-van-monet
London calling!
rondwandelen-in-de-schilderijen-van-monet
de kleurenweelde van Giverny

VR-ervaring

Als je de hoofdzaal verlaat, is er ook nog een 10-minuten-durende virtual reality tour. Signalisatie en organisatie waren wat onduidelijk- wij moesten 2 euro extra betalen en schoven drie kwartier aan. Maar kregen gelukkig het amateuristisch opgehangen signalisatiebord niet op ons hoofd zoals de mevrouw voor ons. En wees gerust: de mevrouw hield er niets aan over.

De 3D-ervaring is een leuke en ontspannende gadget. Al moet je niet te snel ronddraaien op je draaistoel als je (virtueel) achterom wil kijken. Of had het te maken met mijn gevoeligheid voor reisziekte? Ik zou het zeker terug opnieuw doen.

Conclusie: voor en tegen

Wandelen tussen en in de schilderijen was een super-fijne ervaring. Wij bleven een hele tijd in de hoofdzaal om te genieten van het betoverende kleurenspel. De totaalbeleving bezorgde ons een fantastisch vakantiegevoel. Vanuit andere hoeken en op andere hoogtes in de zaal ontdekten we bovendien steeds weer details of schilderijen die we nog niet gezien hadden.

Maar er waren ook minpuntjes. Een gedetailleerd beeld van de schildertechnieken van Monet krijg je door de videoprojecties natuurlijk niet. Voor de penseelvoering moet je het echte werk zien. Inhoudelijk is er weinig diepgaande info over Monet. Enkele tekstborden geven wat uitleg over zijn leven, over licht en kleur in het impressionisme, over impressionisme en fotografie. En gelukkig is er ook een tijdlijn. Maar wie de helling in de grote zaal niet op loopt, ontdekt deze info niet. En een toegangsticket van 14 euro is niet goedkoop. Organisatorisch gezien kon er verder nog het één en ander verbeteren, zeker bij het VR-deel.

Maar wie ooit droomde om binnen te stappen in een schilderij en op te gaan in de wereld van Monet, kan hier zijn hartje ophalen! Dit is een heerlijk uitje. Zeker voor vriendinnen-Monet-fans.

En met onze jassen kwam het ook helemaal goed :).

 

Fijne eindejaarsdagen voor jou en je familie!

N.B. Extra-tip: Logeren bij Monet?

Ben je nog op zoek naar een idyllische overnachtingsplek in Frankrijk? En ben je een echte Monet-bewonderaar? Ik ontdekte toevallig dat je tegenwoordig via Airbnb het Maison Bleue, het huis van de beroemde Franse schilder, kan boeken! Claude Monet’s stulpje ligt in Giverny, vlakbij Parijs en was van 1883 tot 1926 zijn thuisbasis. Het huis biedt plaats aan zes personen en kost 300 euro per nacht. Tijdig reserveren is nodig, want de interesse is groot!

Praktische info over de Expo Monet: de expo loopt nog tot april 2020

Ook leuk om te lezen:

12 thoughts on “Uit-tip: rondwandelen in de schilderijen van Monet

 1. Nadat hij twee schilderijen van Monet cadeau had gekregen, werd Monet door de bevriende Franse premier Georges Clemenceau aangemoedigd om een ambitieus werk te maken, waarin zijn geliefde motief van waterlelies de hoofdrol kon spelen. Acht monumentale rond gebogen muurpanelen zouden de beschouwer geheel moeten omgeven met atmosferische waterpartijen. Het resultaat wordt ook wel ‘De Sixtijnse Kapel van het impressionisme’ genoemd. Sinds 1927, het jaar na de dood van de grote meester, is de monumentale wandschildering te bewonderen in het toen net geopende Musée de l’Orangerie in de Tuilerieën in Parijs. Zie ook https://www.poster-en-kunstdrukken.nl/schilderijen/estilos-de-arte-impressionisme.html

 2. ’t is echt wel een trend aan het worden heb ik de indruk, vorig jaar Van Gogh dacht ik en nu ook Breughel als ik me niet vergis. Lijkt me wel eens een leuke ervaring al zou ik misschien wel wat last hebben van de chaos (en wil ik nog liever zijn tuinen eens in het echt bezoeken) 🙂

  1. Die kans zit er wel in want je weet in het begin niet waar eerst kijken :). Van Gogh heb ik niet gezien vorig jaar, maar hoorde dat dit heel chaotisch was. En Breughel loopt nog tot eind januari – zou inhoudelijk goed onderbouwd zijn. Ik denk dat we steeds meer van die beeld-onderdompelingen gaan krijgen. Is natuurlijk spectaculair en toegankelijk voor heel veel mensen.
   De tuin vond ik heel mooi. Maar er waren ook heel veel toeristen. (Waaronder wij dus :)). Groetjes!

 3. Naar het fomu ga ik inderdaad ook binnenkort. Breughel heb ik ook al veel van gehoord maar is denk ik geen Museumpas. Keith Haring heb ik gedaan, was boeiend maar niet geweldig. Ik wil nog naar Crossroads ook mss (in Brussel over de Vikingen).

   1. Crossroads staat hier ook nog op het wensenlijstje, krijgt wel goede reviews (ik hoop alleen dat we het ingepast krijgen).

 4. Oeh interesting! Maar waarschijnlijk geen Museumpastoegang. Pittige prijs ook wel, en jammer dat het nog wat chaotisch was. Hier wel een fan van Monet en impressionisme. Er lopen momenteel zoveel interessante tentoonstellingen, niet normaal.

  1. Die impressionisten 😍!
   Idd, heel wat te ontdekken. Ging je al naar Stephan Vanfleteren? En ik hoorde net dat Behind Breughel heel erg de moeite is. En dan Keith Haring. En Boltanski in Parijs. Om van Londen nog te zwijgen 😅.

  1. Overweldigende visuele indrukken! Een sterke zintuiglijke ervaring! Fijn als smaakmakertje.
   Geniet van fijne eindejaarsdagen en een inspirerende start van 2020!

Altijd fijn om je reactie te lezen: