Rust en stilte vinden tijdens je citytrip?

Op citytrip in een nieuwe stad. Altijd leuk! Maar vaak zijn citytrips ook intens en overdonderend. En je bent zelden de enige bezoeker bij een bezienswaardigheid :)… Dan snak je wel eens naar een luw plekje in de stad. Waar vind je rust en stilte tijdens je citytrip in populaire Europese steden? Ik vroeg het mijn collega’s-reisbloggers.  Ontdek hier 10 heerlijke stilteplekken of kleine oases van rust middenin de stad. Om te koesteren…

1. Het park van Casa de Serralves in Porto – Portugal

Porto is een geweldige stad. Heel gezellig en bovendien nog prachtig gelegen ook. Als je het oude centrum aan de Douro ten overvloede verkend hebt en je na een porto-proeverij wel even wat rust kan gebruiken, dan is het park van Casa de Serralves de plek die ik je absoluut aanraad. Het domein (aan de westkant van Porto) is ongeveer 18 ha groot.  Ik was verrast door de prachtige tuin bij het art-deco landhuis. Hij is ontworpen door de Franse architect Jacques Gréber en werd bekroond met de “Henry Ford Prize for the Preservation of the Environment”.
Vogels kwinkeleren hier vrolijk en de wind ruist door het bladerdak. Laat de stad achter je en rust uit bij de prachtige waterpartijen, lees een leuk boek in de rozentuin of sluit je ogen in de schaduw van een torenhoge eucalyptusboom… Er is zelfs een theehuis onder de bogen van blauwe wisteria-ranken.
rust en stilte citytrip Porto_ stilteplek
park met allures bij Casa de Serralves

2. Rust en stilte op de hellingen van de Citadel in Luik – België

Luik is een oude industriestad in België die de laatste jaren hoog scoort als citytripbestemming. Ik ontsnapte er tijdens ons bezoek aan de stedelijke drukte door de hoogte in te trekken. Meer bepaald: de hellingen van de oude citadel op te zoeken. Via een goed verstopte doorsteek tussen een paar huizen beklim je de heuvel. Langs de oude vestingmuren volg je een met groen omzoomd pad.Tussen het gebladerte en de daken door zie je de hele stad aan je voeten liggen! De heerlijke Terrasses des Minimes zijn de ideale plek voor een romantische picknick of een gezellige babbel-met-uitzicht. Of …gewoon wat stil genieten.

Ontdek de charmante Coteaux de la Citadelle in Luik

rust en stilte tijdens je citytrip
romantisch pad met uitzicht, ideaal voor wat rust en stilte tijdens je citytrip

3. Ontspannen in een rivierbedding: Valencia – Spanje

Valencia is een Spaanse stad-op-mensenmaat. Ideaal voor een citytrip. Je treft er uitzonderlijke architectuur en een pittoresk historisch centrum (bezoek er zeker de art nouveau-markhal!) . Maar heel biezonder vond ik het Turiapark. Dit is in feite de oude bedding van de rivier de Turia die bij Valencia in zee uitmondt. Omwille van de steeds weerkerende overstromingen werd de rivier gewoon even omgelegd!  De oude bedding werd omgetoverd tot een reusachtig park. Middenin het park rijzen de futuristische gebouwen van de Ciudad de las artes y las ciencias. Maar die verdwijnen in het niets tegenover de uitgestrektheid van deze groene long. Ze loopt immers helemaal door tot aan de zee. Plaats zat om op adem te komen.
Check meer beelden van het Turiapark in Valencia.
Turiapark, Valencia
Mediteren in de ex-rivierbedding van de Turia

4. Het eilandje Vinga net voor de kust bij Göteborg – Zweden

Tijdens een stedentrip aan de westkust van Zweden kun je de heerlijkste uitstapjes maken naar een van de vele kleine eilandjes die er zijn. Zo maakte ik de vroege avondtocht naar het eilandje Vinga net voor de kust bij Goteborg. Even uit de drukke stad en een stuk langs de kust varen. Ik vond het heerlijk om de zeewind in mijn haren te voelen en de leuke gekleurde huisjes aan de kust te bewonderen. Het eiland is klein en zeer geschikt voor een korte wandeling. Er wonen alleen seizoenswerkers die het eiland voor het toerisme netjes en mooi houden. Op gezette tijden kun je in de vuurtoren naar boven voor een mooi uitzicht. Als je langer dan een uur op het eiland blijft, je zwemkleding en wat te eten en drinken meeneemt kun je natuurlijk heerlijk een duik nemen in de zee!

Ontdek hoe mooi dit plekje in Göteborg is op de site van Jacomijn van Zinvol reizen.

rust en stilte in Goteborg_ciitytrip_jacomijn
Ideale plek voor rust en stilte tijdens je citytrip Göteborg (foto: Jacomijn, Zinvol reizen)

5. Uitrusten in het Retiro Park in Madrid -Spanje

Madrid is een heerlijke stad. Zet mij met tapas in de zon en je hoort me niet klagen. Maar toch, Spanjaarden kunnen soms best temperamentvol zijn. Vaak is dat leuk en op sommige momenten net wat minder.

Gelukkig heeft Madrid ook plekjes waar je je heerlijk even terug kan trekken. Waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Een van die plekjes is het Retiro Park.

Het Retiro Park is een groot stadspark aan de rand van het centrum van Madrid. Je kunt hier met een bootje over het meer varen, je kunt hier wandelen en zelfs fietsen. Midden in het park ligt het Palacio de Cristal, een Jugendstil paleis van staal en glas. In dit paleis worden wisselende exposities gehouden.

Dwaal mee met Jenny van Ik reis door het Retiro van Madrid.

rust en stilte Madrid_Spanje_jenny_smit
Rust in het Retiro in Madrid (foto: Jenny Smit, Ik reis)

6. Fijne stilteplekken in Delft – Nederland

Ivonne Calis van Myfootprints.nl bekent: ”Delft heeft mijn hart gestolen. Het centrum van deze gezellige studentenstad leeft volop. Niet alleen zijn er de studenten maar ook een grote groep buitenlandse bezoekers weet de stad te vinden. In de tijd dat wij er woonden zocht ik op een zonnige dag graag een rustig plekje op om wat te lezen en in de zon te zitten.

Het gras vlak onder de historische Oostpoort is echt een fijne plek. Een boekje mee, wat te knabbelen en een beetje staren over het water. Heel anders is het in de knusse tuin van het museum Prinsenhof. Je hebt bijna niet in de gaten dat je vlak langs de drukke ringweg en het centraal station bent. Even helemaal tot rust komen en genieten van de mooie omgeving.”

Wil je nog meer leuke tips lezen voor Delft en de omgeving van de stad? Klik door naar https://www.myfootprints.nl/citytrip/citytrip-delft-tips-van-een-insider/, de blog van Ivonne.

rust en stilte in Delft_citytip_Yvonne
Is dit geen plekje voor rust en stilte tijdens je citytrip Delft? (foto: Ivonne Calis – Myfootprints.nl)

7. Het Tibereiland in Rome – Italië

Toen ik eind februari in Rome was, viel me op hoe ontzéttend druk het was. En het was pas februari! In geen enkele andere stad had ik de laatste tijd zóveel toeristen bij elkaar gezien. Rome was nog steeds even mooi hoor, dat zal nooit veranderen, maar wil je de drukte even ontlopen dan is het handig te weten waar je naartoe kunt. Nou, naar het eilandje in de Tiber bijvoorbeeld: Tiber- eiland.

Samen met mijn dochter wandelde ik er vanaf Circus Maximus naartoe. Aan de overkant van de Tiber vind je de leuke wijk Trastevere en terug naar het centrum kun je mooi door de Joodse wijk wandelen. Maar sla het eiland zelf dus niet over. Je kunt er even langs het water wandelen, in het zonnetje zitten op de kade en genieten van een momentje rust in de stad, zonder verkeersgeluiden, en met heel wat minder toeristen.

Ontdek meer over het Tibereiland en de andere highlights van Rome op Follow my Footprints van Denise Miltenburg.

Rome_tibereiland_denise_miltenburg
Rome, het Tibereiland (foto: Denise Miltenburg, Follow my Footprints)

8. Oase van rust: Casa Fabiola in Sevilla – Spanje

De sfeervolle wijk Santa Cruz in Sevilla is bepaald geen geheime parel. Sterker nog, vooral rond de kathedraal is het meestal een drukte van belang en ook het bekende Casa de Pilatos ziet vele bezoekers. Verlaat je die straatjes in de buurt van de highlights, dan wordt het al gauw een stuk rustiger. Het is hier heerlijk dwalen door kleine steegjes en langs schilderachtige pleintjes. Een onbekend plekje en daarmee een oase van rust is het Casa Fabiola. Dit schitterende, klassieke Sevilliaanse Paleisje heeft slechts een handvol bezoekers. Grote kans dat je er buiten het hoogseizoen zelfs helemaal alleen bent. In dit weelderige gebouw kan je genieten van kleurrijke azulejos aan de muren, de cassetteplafonds van de rijkversierde eetkamer en de kunstverzameling van Mariano Bellver, die tentoongesteld is.

Lees ook deze tips voor Sevilla, van Yvonne van der Laan-photography and travel.

Sevilla_stilteplek_yvonne_vanderlaan
Casa Fabiola, stilteplek in Sevilla (foto: Yvonne van der Laan -photography and travel)

9. Stilte bij St. Dunstan-in-the-East in Londen – UK

Londen is een superdynamische stad met een hele creatieve vibe. Maar wat een drukte! Soms is het echt drummen. En dan zwijg ik nog over de uitlaatgassen… Gelukkig heb je er een heleboel prachtige parken: Green Park, St.-James’s Park en dan natuurlijk het uitgestrekte Victoria Park en Hyde Park. Als ik in het zakelijk hart van Londen, the City ben, trek ik echter altijd even naar de ruïne van St.Dunstan-in-the-East. Verstopt tussen het steeds hoger groeiende woud van skyscrapers, is dit bescheiden plekje een kleine oase van rust in een stad die leeft op een hectisch ritme. Rust en stilte tijdens je cityrip Londen: het IS mogelijk :)!

Meer  stilteplekken in Londen .

rust en stilte tijdens je citytrip
London_ St Dunstan in the Fields

10. De Joodse Meisjesschool in Berlijn – Duitsland

‘Mitte’ is het stadsdeel in Berlijn waar je de belangrijkste bezienswaardigheden vindt. Het kan er dus best druk wezen. Want de gemiddelde toerist doorkruist toch minstens dit stukje Berlijn.

Er is echter nog een verborgen parel waar je je kan laven aan rust en …kunst. Een beetje weggestopt, zodat er weinig bezoekers komen. Aan de buitenkant: een eerder onopvallend gebouw. Binnen herinneren strak gedecoreerde vloeren, muren en deuren nog steeds aan de vroegere functie ervan. Het is de Joodse Meisjesschool. Ik liep er al mijmerend door de gangen. En bewonderde in alle rust de sobere moderne kunstwerken die een aantal galerijen hier presenteren. Wil je je ook culinair helemaal ontspannen, laat je dan uitgebreid verwennen in het sterrenrestaurant Pauly Saal. 🙂

Lees ook andere tips voor Berlijn 

rust en stilte tijdens je citytrip
rijke decoratie in de voormalige Joodse meisjesschool (Berlijn)

Hoe hectisch een stad bezoeken soms ook mag zijn, er zijn dus altijd wel wat plekken te vinden om rust en stilte te vinden tijdens je citytrip. Enjoy!

Ook leuk om te lezen:

10 thoughts on “Rust en stilte vinden tijdens je citytrip?

    1. Als we op citytrip zijn, heb ik er zelf soms nood aan om even op adem te kunnen komen – dus laten we die tips maar delen,hè! Fijne avond nog, Toos!

  1. Casa Fabiola heb ik precies helemaal gemist in Sevilla 🙂 St Dunstans in Londen is by far mijn favoriete stilteplek in die drukke stad, samen met Postman’s Park.

    1. O, fijn om te lezen! Zelf ook aan den lijve ondervonden – wij gaan regelmatig naar Londen en daar heb je echt nood aan stilteplekken ! 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: