Zes redenen om naar Sanibel Island te gaan, één van de mooiste eilanden van Florida

Sanibel Island: nooit van gehoord? Wel, voor onze Floridareis, ik ook niet. Het paradijselijk eilandje aan de zuidwestkust van Florida was voor mij een nobele onbekende. Maar het biedt echt alles wat je nodig hebt om heerlijk te relaxen. Zeker na een stresserend bezoek in Orlando bijvoorbeeld ;)… Zes redenen om naar dit tropische vakantieplekje te gaan.

Een paar cijfers nog: Sanibel Island is een halvemaanvormig eiland met een oppervlakte van 86 km², een lengte van ong. 19 km en een hoogte van … 1m boven de zeespiegel. Er wonen 6.000 mensen. Het is er in de winter gemiddeld 16 graden Celsius en in de zomer circa 32 graden. Huizen mogen er niet hoger zijn dan de palmbomen. Tweederde van het eiland is beschermd natuurgebied. Dat maakt het natuurlijk een fijne uitrust-plek. Enkele redenen om ernaartoe te gaan:

1. Geen autostrades, veel groen

Wij kwamen er ’s nachts aan en hadden de grootste moeite om ons in het donker te oriënteren. Laat staan het hotel te vinden. Straatnamen: zo goed als onbestaande. Wegverlichting: niet aanwezig. Toch wel een tijdje rondgesjokt alvorens we tussen bomen en struikgewas het smalle asfaltbaantje naar het hotel ontdekten.

De volgende ochtend zagen we pas op welke heerlijke plek we terechtgekomen waren. De foto’s spreken voor zich. Je neemt de beperkte wegeninfrastructuur voor lief als je ziet hoe paradijselijk de stranden zijn!

NB. We verbleven hier maar even, maar omdat er eerder weinig (maar wel mooie) overnachtingsmogelijkheden zijn, was dit toch goed voelbaar in onze portemonnee! De wet van vraag en aanbod….

Sanibel Island

Sanibel Island
weelderige tropische planten bij het hotel
Sanibel Island
Hier willen we wel een balletje gooien!
Sanibel Island
Ik ken slechtere plekjes…

Even praktisch:één brug, één hoofdweg, …één avondspits

Er is één brug die Sanibel met het vasteland verbindt. En één 19km lange baan die over Sanibel naar het kleinere broertje, Captiva, loopt… Te mijden dus ’s avonds rond 17u, als bezoekers of inwoners het eiland willen verlaten, want dan is het bumperrijden. Niet echt natuur-vriendelijk. Op andere momenten biedt de brug echter ronduit prachtige vergezichten. Vrede en rust overal om je heen. Onvergetelijk!

Sanibel Island
Droomvergezichten bij valavond
Sanibel Island
een klein voorsmaakje voor de Overseas Highway

Sanibel Island

Helemaal zen

2.Fietsparadijs

Sanibel is ideaal om te fietsen. Hiervoor is er wèl voldoende infrastructuur voorzien! Je fietst vaak langs aparte asfaltpaadjes – wel bloedheet op de middag. Maar evengoed moet je soms langs de hoofdweg rijden of over stoffig schelpengruis vooruit trachten te komen.  De fietsen hebben er vaak extra-dikke banden. Omdat het eiland zo plat is als een pannenkoek, zijn hellingen onbestaande. Heerlijk!

Sanibel Island
Leuke paadjes tussen het groen

Sanibel Island

Sanibel Island

3. Fauna all over the place

Als je het eiland oprijdt, is het onmiddellijk duidelijk dat Sanibel natuurgebied is: het J.N. Ding Darling National Wildlife reservaat alleen al neemt met z’n 2430 ha een heel stuk van het eiland in. Het vormt een ondoordringbare muur van weelderig groeiende bomen en struiken.

En waar je ook bent: dieren en mensen leven op dit eiland vlak naast elkaar. In het water en op het land. Zo zwommen we naast vissende pelikanen!

NB. Dit houdt ook in dat de trage weggebruiker (dier of mens :))op de eerste plaats komt. Er zijn super-hoge boetes voor wie geen voorrang verleent aan fietsers, voetgangers of …

Sanibel Island
Even checken of er iets gevist wordt…

Sanibel Island

Sanibel Island
Samen pootjebaden.
Sanibel Island
of naast foeragerende jonge pelikanen zwemmen …
Sanibel Island
Alle macht aan de zwakke weggebruiker
Sanibel Island
voorrang voor traag verkeer
Sanibel Island
Een nest van een visarend langs de weg – visarenden komen elk jaar naar hetzelfde nest terug.
Sanibel Island
In de tuin van ons hotel… ook dit is verblijven in een natuurgebied!

4.Witte stranden, knalblauwe zee en de ‘Sanibel Stoop’

Parelwitte stranden bezaaid met prachtige schelpen en de azuurblauwe zee vormen de belangrijkste trekpleister van Sanibel. De voorovergebogen houding van schelpenzoekende bezoekers is zo typisch dat er hier zelfs van de ‘Sanibel Stoop’ wordt gesproken! 🙂

Sanibel Island
op weg naar Lighthouse Beach
Sanibel Island
droomstranden
Sanibel Island
bijzondere schelpen in alle maten en kleuren

5.Luxe en comfort

Wat me ook bijblijft, zijn de luxe-villa’s die hier verscholen staan tussen het groen. Deze uitzonderlijke plek wordt vooral opgezocht door rijke (en vaak blanke) Amerikanen. Dat maakt het plaatje direct wat minder idyllisch. Je wordt hier onmiddellijk geconfronteerd met de sociale verschillen.

Sanibel Island
American dream?

Sanibel Island

Sanibel Island
hutje aan de zee

6. Ultiem relaxen

Dit woord geeft het best weer waarvoor Sanibel Island staat. Door het uitbundige tropische groen, het beperkte verkeer, de met planten en bloemen omzoomde woningen, het eindeloze blauw van de Golf van Mexico en de zalige zandstranden is dit een heel fijne plek om een paar dagen uit te rusten en te ontspannen. Dolce far niente en de blik op oneindig. En af en toe eens een kilometertje fietsen, wat kanovaren of een ‘Sanibel Stoop’-ke … Kan deugd doen :)!

 

Lees ook:

5x het mooiste blauw voor de vakantieplekken met het mooiste blauwe water

-over onze andere belevenissen in de Sunshine State, check onze reisroute in Florida.

-Verken de prachtige natuur in Corkscrew Swamp of lees over onze ontmoeting met lamantijnen 

-Of verneem 8 leuke tips voor Miami.

Sanibel IslandSanibel Island

Sanibel Island

Sanibel Island

 

6 thoughts on “Zes redenen om naar Sanibel Island te gaan, één van de mooiste eilanden van Florida

Altijd fijn om je reactie te lezen: