Shopping- en designadresjes in de Dansaertwijk (Brussel)

Het is een zonnige herfstdag. En Brussel lonkt met de design-themamaand. Twee vriendinnen staan al te popelen om de shopping en designadresjes in Brussel te verkennen. Dus we ondernemen een mini-citytrip naar de Dansaertwijk in de benedenstad. In een mum van tijd sprokkelen we een rist leuke mode- en designhotspots bij elkaar. Onze portemonnee is niet altijd dik genoeg maar … ideeën opdoen en windowshopping is ook leuk! Shoppinginspiratie nodig?

Dansaertwijk

Het fijne is dat deze adresjes allemaal vrij dicht bij elkaar liggen. Als je van bij de Beurs in hartje Brussel naar het gezellige Sint-Katelijneplein (Place Ste Cathérine) wandelt, vandaar de Vlaamsesteenweg volgt en terugkeert via de Dansaertstraat, dan heb je al heel wat gezien. Nog even de route:

En hier komen dan de adresjes!

Designadresjes

Vetro is een kleine stijlvolle shop met een keur aan originele gebruiksvoorwerpen, vazen, stoffen en meubilair. De inrichting is sober, vrolijk en strak. En je vindt er naast prachtig Fins design, originele kaartjes van Scouts Editions en – wat mij het meest opviel – de indrukwekkende stoffenprints van supertalent Kim Vande Pitte. Een ontdekking!

shopping- en designadresjes Brussel

shopping- en designadresjes Brussel

shopping- en designadresjes Brussel
duizelingwekkend textieldesign van Kim Vande Pitte

Even verderop in de Vlaamsesteenweg spot je Ernest Concept Store met o.a. kleurige sjaals, fijne juwelen, delicaat aardewerk en gestileerde lederen tassen. Voor tijdloze kwaliteitsaccessoires moet je hier zijn.

Hoe de winkel er kwam?Twee designers, Aurore Havenne (juweelontwerpster) en Michael Guérisse O’Leary (ontwerper van lederen accessoires) hebben deze boetiek annex atelier samen opgericht. Zo konden ze rechtstreeks in contact komen met hun klanten. En het verhaal vertellen van hun met zorg gecreëerde ontwerpen. Want ‘Ernest’ betekent : ‘ernstig, toegewijd’, benadrukken ze.

Urban Therapy

De etalage van Urban Therapy staat vol reusachtige bokalen met bonsaiboompjes. Een rustpunt in de stad. En we worden onthaald met heerlijke UrbanTherapy thee. Want UrbanTherapy wil meer zijn dan een winkel. Het is eigenlijk een pleisterplek en designcafé. Je kan er originele en grappige, duurzame cadeautjes kopen (van sokken over plantbare potloden tot landkaarten/skylines). Maar evengoed is er ruimte om piano te spelen, een workshop te volgen of te brunchen.

Open blik en levenswijsheid

De winkel ademt de open en geëngageerde blik van Brusselaars Anis Farvaque en Céline Leroy. Zij  hebben veel gereisd en laten je de wereld ontdekken in hun concept store. Met ontwerpen van Belgische en buitenlandse designers. En met een groot engagement voor een duurzaam leven. Je bent hier makkelijk een uurtje zoet!

Intens leven

Live life to the fullest and never ever look back, there is a reason for the future and a reason for the past. Be happy for what you have done, and be happy for what you have overcome, and most of all always be proud of what you have become.” (van de website van Urban Therapy)

Brussel Design

Brussel Design

  • Maricela del Rio

De vrolijke kleuren in de etalage en winkel van Maricela del Rio verraden dadelijk dat ze Mexicaanse is. Ik zie ook overal Frida Kahlo. Een inspiratiebron? Kleurige bloemen- en dierenmotieven slingeren zich stiekem tussen de talloze juwelen, sierobjecten en kleren.

Mexicaanse creativiteit

Maricela studeerde modeontwerp in Mexico en creëert nu sinds twee jaar in Brussel haar eigen juwelen. Fijne kettinkjes, oorbellen en armbandjes opgesmukt met natuurlijke stenen in alle prijsklassen. Haar winkel is tegelijkertijd ook haar atelier. Elk juweel begint met een tekening. En bij elke aankoop zorgt Maricela ook voor een prachtig handgeschilderd doosje of tasje. Want kunst en mode zijn voor haar nauw verbonden. Een plek vol kleine gelukjes!

Brussel Design

shopping- en designadresjes Brussel

shopping- en designadresjes Brussel

Bij Showroom 144 ontdek je vooral designmeubelen. Frank Pay, decorateur, geeft er kleur- en interieuradvies en verkoopt zowel vintage als nieuwe designmeubelen, accessoires en verlichting. Je kan er ook je vintage meubel laten restaureren. Er is vooral Nederlandse, Deense en Italiaanse vintage.

Op het moment dat we er zijn is er een gastexpo van Sakari Hartikainen, een Finse designer. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat een tijdloze, strakke meubels ontwerpt die man! Zorgvuldig uitgebalanceerd en zo mooi in hun eenvoud. Fijne kennismaking!

shopping- en designadresjes Brussel
Tafeltje van Sakari Hartikainen – simpel en puur
shopping- en designadresjes Brussel
architecturale mini-maquettes aan de muur in Showroom 144

Mode en shopping

Wie meer geïnteresseerd is in mode, laat de Vlaamsesteenweg achter zich en slaat via de Leon Lepagestraat af richting Graanmarkt en Dansaertstraat.  Daar vind je een heleboel grote namen uit de Belgische en internationale modewereld.

De boetiek valt aan de buitenkant al op door de zilverkleurige cirkels op de witte muur. En één blik op de etalage maakt duidelijk dat we hier met buitengewone ontwerpen te maken hebben. John Galliano is op dit moment creatief directeur van dit Franse modehuis. Maar iedereen weet dat de Belgische designer Martin Margiela het modehuis oprichtte (#trots).

shopping- en designadresjes Brussel

Erg draagbare mode is er te bewonderen in het sfeervolle pand van Just in Case.

Vicky Vinck en Katrien Strijbol zijn de designers van het label. De collectie is romantisch, vrouwelijk, elegant en luxueus. Originele kleurcombinaties en mooie stoffen!

Design Brussel
prachtig pand van Just in Case
  • Vêtue

Bij Vêtue kan je van designerkwaliteit proeven zonder je hele maandloon eraan te spenderen. Kleren van goede kwaliteit breng je binnen en die worden dan verkocht.

De zaakvoerster ontvangt je zeer hartelijk, bijna onmiddellijk staan we al merkkledij van grote namen te passen: Isabel Marant, Balenciaga ,Yohji Yamamoto. Leuk! Maar ook jonge ontwerpers en kunstenaars krijgen een kans. Ze tonen tijdens tijdelijke pop-ups in Vêtue hun werk aan het publiek.

shopping- en designadresjes Brussel
Even een rok van Dries Van Noten passen?

shopping- en designadresjes Brussel

  • A Suivre

A Suivre is een multimerkenwinkel met een goed doordacht aanbod voor vrouwen tussen 35 en 55 die het druk hebben. Tien jaar geleden gaven de zussen Nele en Veerle Van Doorslaer hun job als vastgoedmakelaar en advocate op om hun droom, een eigen winkel, waar te maken. Ondertussen hebben ze al een 8-tal vestigingen van A Suivre in steden verspreid over het ganse land. En onlangs lanceerden ze hun eigen kledinglijn: de Collectors Club. Erg mooie stuks!

shopping- en designadresjes Brussel
humor en mode: fijne tekening van de winkel
Design Brussel
spelen met logo en letters – grafisch design voor A Suivre
  • Stijl Men en Stijl Women

Tot slot nog een icoon waar niemand omheen kan: Stijl. Deze luxe-multimerkenboetiek vestigde zich al in de Dansaertstraat toen die nog vuil en verloederd was. Ondertussen zijn er al meerdere vestigingen (Stijl Designers Women, Stijl Designers Men,…). De winkel straalt klasse uit. En de prijzen ook :). Maar kwaliteit en originaliteit moet je betalen.

Designercollectie

Stijl heeft een geweldig aanbod van de mooiste Belgische ontwerpen, naast collecties van internationale grote namen. Wij zagen geweldige ecoline-effect-T-shirts voor mannen en Jan Fabre-achtige balpenprints voor dames, van Dries Van Noten. Verder nog gerende kuitlange rokken van Sophie d’Hoore, onnavolgbare tricottruien van Rick Owens, stijlvolle zijden rokken van Tim Van Steenbergen en een schitterende appelblauwzeegroene trui van Ann Demeulemeester. Het neusje van de zalm.

shopping- en designadresjes Brussel
Stijl in de Dansaertstraat
shopping- en designadresjes Brussel
T-shirts van Dries Van Noten

Design Brussel

shopping- en designadresjes Brussel
Stijl: ook de moeite waard omwille van het interieur – Shopping- en designadresjes, inderdaad!

En …uitrusten

Na het verkennen van al die leuke shopping- en designadresjes in Brussel smeken de voetjes om wat rust. Die vind je onder de platanen op één van de fijne terrasjes op het Sint-Katelijneplein. In de herfstzon.

Koesteren maar, die mooie dagen! Met of zonder design :).

design brussel

op de terugweg, bij de Beurs

NB. Dit lijstje is een persoonlijke selectie op basis van ons tochtje door de wijk – zonder sponsoring :).

Ook leuk om te lezen:

10 thoughts on “Shopping- en designadresjes in de Dansaertwijk (Brussel)

    1. Dat begrijp ik maar al te goed! Het leek wel of ik ergens in Frankrijk in een stadje zat, genietend van een dagje vakantie. Het Katelijneplein blijf ik onthouden!

Altijd fijn om je reactie te lezen: