Sissinghurst in springtime

Kent, de tuin van Engeland, ligt voor Belgen binnen hand-, en zeker binnen tunnelbereik.  Ik had Sissinghurst, het mekka van de tuin- en literatuurliefhebber, al lang op mijn lijstje staan. Voluit heet het beroemde historische landgoed “Sissinghurst Castle Gardens“, het wordt sinds 1967 beheerd door de National Trust en je vindt het op een veertigtal kilometer van Canterbury, nabij Cranbrook, in het district Tunbridge Wells.

Op weg naar Sissinghurst

De Eurostar is snel geboekt, auto op de trein en hupsakee, voet aan wal in de U.K. Even wennen toch aan het linksrijden, vooral op die dekselse roundabouts . En ook wennen aan alle boodschappen op het asfalt : “Look RIGHT”,”Slow down NOW!”, “Stop NOW!”. : )

Afstappen in Rye

Een leuk stopplaatsje op weg naar Sissinghurst is het ex-smokkelaarsdorpje Rye. Lang geleden lag dit vestingstadje (één van de Cinque Ports) aan zee,  maar de baai is reeds lang dichtgeslibd en de zee ligt nu 3 km verderop.  De smalle straatjes en oude kromme huisjes zijn charmant. En toeristisch…

Boven op de heuvel bij de kerk vind je een typisch Engels,groen en rust uitstralend kerkhof. Even verderop ontdek ik het huis waar schrijver Henry James de eerste twintig jaren van de vorige eeuw woonde. Typisch Engels is ook de Mermaid Inn, nog volledig in vakwerk en nog steeds een “inn”. Een blik op de tarieven leert me onmiddellijk dat dit nu beslist een exclusief plekje is!

Beste seizoen?

Voor Sissinghurst reserveer je best vooraf online tickets. Zowel de tuinen als het landgoed met de toren waar schrijfster Vita Sackville West haar romans en gedichten neerpende, zijn echt de moeite. De beste periode om te gaan is juni. Toch als je zo veel mogelijk wil zien: de meeste vaste planten zijn dan boven de grond en de rozen en zomerbloemen bloeien volop. Maar ook in de lente is het genieten. Voorjaarsbloeiers, bollen en vroege vaste planten kleuren de ’tuin’ (eerder een park volgens mij). En ook in de herfst kan het landgoed je verrassen. Zoals bij elk goed uitgekiend tuinplan, is het ook hier in elk seizoen boeiend, kleurig en aangenaam om te vertoeven.

Op het internet vind je ondertussen echter oproepen om de tuin niet meer te bezoeken: tijdens de hoogdagen in de zomer zou er de één na de andere buslading (tuin)toeristen gedropt worden. Met dichtgeslibde wegen en overvolle paden tot gevolg. Kies dus best een minder populair moment.

Toren met uitzicht

Vanop de toren met de schrijfkamer van Vita heb je een prachtig zicht op het geheel. Het landgoed gaat terug op een versterkte burcht uit de middeleeuwen. De toren en de restanten van de slotgracht verwijzen hier nog naar. In 1930 kochten Victoria Sackville-West en haar man, de diplomaat Harold Nicolson, het domein. Je vindt er los verspreide gebouwen: het poortgebouw, de toren, the Priest’s House, the South Cottage, the Barn. Er wordt gezegd dat elk van de gezinsleden in een ander van de verspreid staande gebouwen woonde. Vita’s favoriete verblijfsplek was de statige toren. Naast de woonruimte in het poortgebouw richtte ze echter een reusachtige bibliotheek in, “The Long Library Hall”. Deze ademt de sfeer uit van het reusachtige kasteel van Knole, waar ze opgroeide.  Vita bezwoer haar kinderen om het domein nooit aan de National Trust over te laten…

 

Rondwandelen in de tuin

De tuin is ingedeeld volgens de oude muren die nog recht stonden toen Vita en Harold het landgoed kochten. Er werden een paar nieuwe muren geconstrueerd om het geheel af te maken. Typisch zijn de vele prachtige gangen en doorkijkjes waarin muren, stenen en groen een unieke eenheid vormen. Zo is er de ‘lime walk’, de ‘yew walk’ en de ‘moat walk’. Er is natuurlijk een rozentuin, een cottagetuin en een kruidentuin. Wereldberoemd is de witte tuin, waar wit alles overheerst.

Huwelijk van strak en speels

De aanleg van de tuin is geïnspireerd door Gertrude Jekyll. De verdienste van Sackville-West is dat ze een heel formeel tuinplan koppelt aan een weelderige, schijnbaar ongecontroleerde en natuurlijke beplanting. Of zoals ze zelf zegt: Profusion, even extravagance and exuberance, within the confines of the utmost linear severity. Volgens insiders zou het tuinontwerp het huwelijk van Vita Sackville-West en Harold Nicolson weerspiegelen in het samengaan van het losse romantische en het strakke afgelijnde ; ).

Gezond tuinieren

In 2008 startte de National Trust met het Sissinghurst Farm Project en de educatieve New Vegetable Garden. Je kan deze groentetuin ook bezoeken en hij krijgt een aparte tag op de blog van Sissinghurst Castle . In de bijgebouwen van de grote schuur met de typisch Kentse “oasts” zijn er tentoonstellingen. Maar het is het leukst om er in het zonnetje te genieten van een heerlijke afternoon tea.

Logeren in de buurt

Nog een logeertip nodig? Er zijn massa’s leuke adresjes in deze prachtige streek. Wij logeerden in B&B Wilderness van mrs Honychurch  in Headcorn. Er zijn slechts drie kamers in een bijgebouwtje in de tuin. Als je de kamer op de benedenverdieping hebt (de “orchard room”) kijk je uit op de grote boomgaard. Er is een ruime badkamer en een eigen ingang. Je bereikt b&b Wilderness via smalle wegen, maar het is er heerlijk rustig en je zit midden in het groen. Je krijgt er elke dag een zeer stevig Brits ontbijt voorgeschoteld, klaargemaakt door de potige Poolse huishoudhulp tegen wie je beslist geen “no, thank you” durft te zeggen. 😉

Andere pittoreske plekken

En je zit vlakbij de pittoreske dorpjes Staplehurst, Biddenden, Frittenden en Tenterden. Na één hoofdschotel in de lokale pub kan je geen poot meer verzetten: typisch Engelse menu’s, stevig voedsel met veel “gravy” en dit in reusachtige porties. Begrijpelijk dus dat een dessert in dit geval dus, tegen onze gewoonte in, totaal uitgesloten was.

Voor je de streek verlaat, moet je zeker nog even de weg nemen langs de bossen van het landgoed Sissinghurst.  In april-mei heb je er een onvergetelijk zicht op de duizenden bloeiende bluebells. Doen!

Ook leuk om te lezen:

One thought on “Sissinghurst in springtime

Altijd fijn om je reactie te lezen: