Nothing to confess: slapen in Breda

Nothing to confess? Toch wel. Deze leuke overnachtingstip voor Breda moet ik je zeker nog opbiechten. Vlakbij de Grote Kerk en middenin hartje Breda steelt de statige gevel van een gerenoveerd klooster annex weeshuis onmiddellijk je hart. ‘Liefdegesticht’ staat er, enigszins raadselachtig. Welkom in Breda nodigde me uit om in het bijzondere Hotel Nassau Breda te logeren en zo van dichtbij kennis te maken met deze luxueuze en originele overnachtingsplek. Met open mond dwaalde ik door de kloostergangen vol geschiedenis. En eerlijk: ik sliep er hemels en zoet als een engeltje.

Imposante voorgevel

Met mijn trolley achter me aan kuier ik van het station naar het centrum van Breda. Een late haan kraait in het prachtige stadspark Valkenberg en langs weelderig bloeiende plantsoenen bereik ik het gezellige stadscentrum. In de Nieuwstraat ontdek ik al snel de imposante gevel van het voormalige klooster van de Franciscanessen. Niet zo verrassend, want… die neemt bijna de hele straat in beslag – met een beetje overdrijving dan toch. Opvallend is het stukje roze gevel van het ‘Liefdegesticht’: het weeshuis voor arme katholieke wezen.  Het vormt samen met 4 andere historische huizen (rijksmonumenten) met hun uiteenlopende gevels het front van Hotel Nassau Breda. De verschillende herenhuizen en de kapel werden door de katholieke zusters franciscanessen in de 19de eeuw één voor één opgekocht en  allemaal met elkaar verbonden.  Van begin 19de eeuw tot in eind 20ste eeuw (1991) woonden er zusters in de Nieuwstraat.  Daarna diende het complex een tijdje als studentenhuisvesting en vanaf 2003 stond het leeg. Tot in 2013, toen werd het gerestaureerd en in  mei 2016 opende hotel Nassau Breda er de eerste kamers. Helemaal in het kloosterthema.

Slapen in Breda
Liefdegesticht? Zeg maar gewoon ‘weeshuis’. Dit charmante deel van het kloosterpand is nu het restaurant van Hotel Breda Nassau

Het interieur

Nieuwsgierig schrijd ik de sjieke inkomhal – herenhuisstijl – binnen. De donkere interieurtinten contrasteren met de hemelhoge lichtstraat boven de receptie maar het geheel doet warm en stijlvol aan. Naast een reusachtig boeket bloemen vind ik wat fris water met een vruchtensmaakje. En ondertussen geef ik mijn ogen goed de kost!

slapen in bredaslapen in bredaslapen in breda

Humor en speelse contrasten

Het hele hotel straalt enerzijds de rijkdom en luxe van een herenhuis/stadspaleis uit maar anderzijds ook de rechtlijnige soberheid  en devotie van een kloosterpand. Hier en daar zijn nog restanten van het oorspronkelijk gebouw zichtbaar. En overal ontdek ik kleine (of grote) verwijzingen naar de historische functie van deze plek.  Flashy levensgrote foto’s roepen herinneringen op aan de nonnen – of zijn het adellijke dames ? – ik twijfel er in elk geval aan of ze wel zo braaf zijn als van hen verwacht wordt.  De plavuizen op de vloer, de heiligenbeelden in de gang,  de biechtstoel in de lobby die tegelijkertijd ook photobooth is …er is hier zoveel om te ontdekken.  En dan die kleine knipoogjes zoals bij de toiletten of op de handgrepen van de klapdeuren …Er krult spontaan een glimlach om mijn lippen.  Zo leuk gevonden! Smaakvol, stijlvol en goed gedoseerd.  Ik duik al direct de photobooth in om wat herinneringen vast te leggen!

slapen in breda

slapen in breda

bij de deurgreep
consequente vormgeving :), ook aan de toiletten

De kamers

Ook in de kamer vind ik dezelfde mengeling van strakke belijning en guitige humor terug. Het supercomfortabele reuzen-bed is gepositioneerd onder ‘gotische’ bogen en de kamer straalt rust uit door de sobere zachte tinten. Een sexy non met gesteven kap houdt de wacht bij mijn bed. Of ze me aanzet tot bidden? Too much information ;)!

Fijn is in elk geval het zoete welkom dat ik krijg.  Als mijn dromen hier even zoet zijn als het gebakje waarmee ik verrast word, dan komt het hier dik in orde! Glimlachend check ik nog het ‘Feed your Sins’- roomservice menu, maar ik laat me niet verleiden en kruip braafjes onder de lakens.

slapen in breda
flashy foto van een sexy non

slapen in breda

slapen in breda
Consequent doorgetrokken tongue-in-cheek stijl voor het roomservice-menu de infoblaadjes in de kamer

Ik ben slechts één van de vele gasten, want het complex telt meer dan 90 kamers. Ze hebben allemaal WIFI en alle moderne faciliteiten. Goedkoop is een kamer hier zeker niet, maar je krijgt wel waar voor je geld en …die centrale ligging alleen al!

Ontbijten in de kapel

Na een heerlijke nacht zwerf ik door de klooster-  sorry: hotelgangen naar de verdieping voor het ontbijt.  De ruimte is opnieuw een genot voor het oog: het koor van de kapel is onze ‘breakfastroom’.  En ontdek ik daar  een verwijzing naar de gesteven kappen van de 19de eeuwse franciscanessen? Stylish! Net als  het ontbijtbuffet zelf trouwens: super-de-luxe ! Ik leg de camera opzij en geniet !

slapen in breda

slapen in breda
Lampen- of nonnenkappen?
slapen in breda
gotische ramen en knusse lampen

Vanuit de ontbijtruimte werp ik nog een snelle blik naar beneden: de kapel zelf.  Die vormt nu het decor voor feesten, congressen en lezingen.  In het aangrenzende Liefdegesticht – het vroegere weeshuis dus- kan je vandaag op-en-top dineren.  Genieten van wat het aardse leven te bieden heeft à la carte of via het ‘Zeven zonden menu’. Cool!

slapen in breda

Tot slot

Verblijven in dit hotel? Dat is op ontdekking gaan en feest vieren met al je zintuigen.  Voor wie  -zoals ik – interesse heeft in erfgoed, interieur en grafische vormgeving: dubbelcheck!  En dat Hotel Nassau Breda perfect gelegen is in één van de oudste straten van de stadskern, op een kwartiertje stappen van het station, is ook mooi meegenomen.  Zondaar of heilige? Iedereen vindt hier wel zijn gading ;).  I confess.

Nothing to confess

Praktische info: Hotel Nassau Breda Nieuwstraat 23  |  4811 WV Breda  |  Netherlands +31 (0) 76 888 4921  |  welcome@hotelnassaubreda.nl 

Zeker doen in Breda

  • De Grote Kerk bezoeken (check de prachtige muurschilderingen en beklim de toren tot bij de beiaard!)
  • via een street art fietstoer van Blind Walls Gallery Breda ontdekken
  • Een stadswandeling maken langs het begijnhof,  het Spaans kwartier, het Kasteel van Breda,  het stadspark
  • Bootje varen  op de singel,
  • kennismaken met het circulaire en duurzame Breda bij Brack en  STEK

 

Ook leuk om te lezen:

6 thoughts on “Nothing to confess: slapen in Breda

    1. Voor de franciscanessen waren vier van de stadswoningen adellijke hofhuizen. De nonnen kochten ze op en installeerden er een zeepziederij en andere praktische installaties. En ze voegden de kapel toe, vanzelfsprekend. Altijd fijn die panden met een verhaal !

Altijd fijn om je reactie te lezen: