Hemels slapen in een kerk: Martin’s Patershof in Mechelen

Overnachten in een voormalige kerk, dat doe je niet elke dag. Of beter: niet elke nacht. Ik keek dus uit naar ons verblijf in Martin’s Patershof in Mechelen. Een buitengewone plek!

Hemels slapen in een kerk
unieke locatie voor een hotel

Ligging

Het ‘hof van de paters’ is gelegen in een onopvallende, rustige straat in hartje Mechelen. Vlakbij de kade van de Haverwerf met zijn prachtige oude huizen, de gerenoveerde Lamotsite en de restaurantjes van de charmante Vismarkt. Tien minuutjes wandelen en je staat zelfs onder de Sint-Romboutstoren. Een zucht van verlichting, want ik had mijn gemakkelijke schoenen thuis gelaten… En dat terwijl we alle hoeken van Mechelen wilden zien :).

Mechelen citytrip
’t Paradijsken, één van de pittoreske oude woningen bij de Haverwerf.
mechelen
het terras van Lamot

Minderbroederkerk

Supernieuwsgierig was ik naar het hotel. Aan de buitenkant lijkt het nog steeds een echte, gewijde kerk. Het beeld van Franciscus boven de ingang maakt duidelijk dat dit een minderbroederkerk was. De Franciscanerorde vestigde zich al in de 13de eeuw in Mechelen. Maar de huidige kerk in neogotische stijl is natuurlijk flink wat jonger. Sinds 2009 is het een origineel designhotel. De kerk was al van in 1999 ontwijd. Van 2006 tot 2009 togen architecten en interieurspecialisten aan de slag om de kerk om te toveren tot een biezonder boetiekhotel. Een spannende evenwichtsoefening, maar volgens mij erg geslaagd.

slapen in martin's patershof te mechelen
het timpaan boven de ingang verwijst naar de minderbroeders

slapen in martin's patershof te mechelen

Interieur

Binnen is het ingetogen donker en rustig, zoals je zou verwachten in een kerk. Sfeervolle verlichting, en een smaakvolle combinatie van modern en antiek meubilair zorgen ervoor dat we ons direct thuis voelen in de bijzondere lobby. En natuurlijk zit het vriendelijke onthaal daar ook voor iets tussen. We krijgen direct een stadplannetje en wat tips voor ons stadsbezoek. Maar eerst nog even rondkijken …

slapen in martin's patershof te mechelen
een knipoog naar de vroegere functie in de lobby
mechelen
mix van modern en klassiek, sober en decoratief

Kamers

Dan worden we naar de kamer begeleid. Het liftje brengt ons naar de tweede verdieping. Want er zijn enkele verdiepingen in het hoge schip geschoven. De inrichting van de hal boven is sober. In overeenstemming met de vroegere functie van het gebouw. Of zo voel ik het toch aan. Onderweg vang ik door een binnenraam een glimp op van de gelijkvloerse verdieping in het kerkschip. Daar zullen we de volgende dag ontbijten. Door het rozetraam valt ondertussen gefilterd zonlicht naar binnen.

Lees ook: -designhotel RoomMate Mario in Madrid  -drie heerlijke plekken om te overnachten in IJsland -luxe en design in Monverde Winery Hotel bij Porto -boetiekb&b in Lissabon Casa Amora royaal logeren in boetiekhotel Park Plaza Westminster Londen
op weg naar onze kamer

En dan: de kamer… Wat een verwenpartij! Weelderig ingericht en super-ruim! Twee chaises-longues staan uitnodigend te wachten nabij een prachtig glasraam. Een kleine attentie wenkt ons naar het bureautje. Op het kingsizebed liggen babyzachte badjassen en pantoffels te wachten – ik heb dus al meteen zin om het bubbelmassagebad uit te proberen. Maar eerst een verse espresso! En even op adem komen. Om dan verder de luxueuze juniorsuite te verkennen.

hotel Martin's Patershof

De stemmige booggewelven en uitgekiende verlichting zorgen voor een passende sfeer.  De buitenmuur van de kamer telt alleen maar glasramen. Erg mooi! Ook al is het even wennen omdat het licht getemperd is en je niet gewoon naar buiten kan kijken. Maar binnen is er des te meer te zien. De boogvorm is heel consequent doorgetrokken, bijvoorbeeld in het hoofdbord van het bed. Of in de rijkelijk gedrapeerde overgordijnen die het licht buiten houden terwijl je slaapt.

Alles is in rustige tinten gedecoreerd, waardoor mijn aandacht nog meer gaat naar de vrolijk gekleurde glasramen. Kleine zuiltjes en wanddecoraties verhogen de kerk-sfeer. De meubels zijn verder strak en sober, zodat het geheel niet te druk wordt. En gasten tot rust kunnen komen. Zelfs met de airco aan – terwijl we die meestal uitzetten omdat zo’n airco vaak lawaaierig is. Omdat het buiten 35 °C is, wordt dit comfortabele extraatje ook extra geapprecieerd!

 

slapen in martin's patershof te mechelen
een bed onder gotische bogen
slapen in martin's patershof te mechelen
oog voor detail in de inrichting
slapen in martin's patershof te mechelen
meer dan één extra-zitplekje in de juniorsuite

 

slapen in martin's patershof te mechelen
de ingang ’s avonds, als we terugkeren naar Martin’s Patershof

Het wordt in elk geval een rustige en comfortabele nacht in een reusachtig bed … in een al even reusachtige kamer.

Het ontbijt

Maar we hebben nog niet alles gezien. De volgende ochtend knort het maagje en volgen we onze neus naar de ontbijtruimte beneden. Gelukkig heb ik mijn fotocamera bij, want ook hier is de ruimte-ervaring een belevenis. De herhaling van het boogmotief, de met veel zorg gepositioneerde verlichting, de wanddecoratie en de kleurencombinaties,… Ik vergeet bijna dat ik hier kwam om te eten.

Het ontbijt is ontzettend uitgebreid – even een foto van de verschillende broodsoorten…

Er is daarnaast een rijkelijk aanbod van warme en koude gerechten, ontbijtgranen, fruit, yoghurt, gebak… Voor wie wil, wordt er zelfs een glaasje bubbels geschonken. Om de dag alvast feestelijk te beginnen.

Het ontbijt van de minderbroeders zal er lichtjes anders uitgezien hebben, bedenk ik gniffelend.

slapen in martin's patershof te mechelen
de ontbijtruimte door het binnenraam van de verdieping
hotel Martin's Patershof
met zorg gekozen verlichting

slapen in martin's patershof te mechelen

slapen in martin's patershof te mechelen

slapen in martin's patershof te mechelen
het ontbijt: een weelde aan lekkernijen

Na het ontbijt hebben we tot 12u om uit te checken. Onze koffer kunnen we voor de rest van de dag nog in bewaring geven bij de receptie.

Martin’s Patershof maakt wat mij betreft zijn naam – of beter: zijn faam – helemaal waar: het is hier heerlijk genieten in een uniek kader. Een verwennerij voor een speciale gelegenheid. Of mag het ook eens gewoon zomaar?

Tot slot nog een petite histoire: zanger Stromae (Paul Van Haver) koos dit hotel als locatie voor zijn huwelijk. Dat werd ingezegend door Père Gilbert. Het jonge stel logeerde in ‘Best of Home’, de meest exclusieve suite van Martin’s Patershof.

Ik kan er me nu wel iets bij voorstellen :)… Want het was hemels slapen in deze kerk!

Lees ook: 

slapen in martin's patershof te mechelen
Tot een volgende keer, Martin’s Patershof?

20 thoughts on “Hemels slapen in een kerk: Martin’s Patershof in Mechelen

  1. Dat is echt een originele overnachting. Ik weet wel dat je in Maastricht ook in een kerk kunt slapen, maar wist niet dat het in Mechelen ook kon! Leuke tip voor volgende keer!

  2. Wat een bijzondere locatie om te overnachten, echt super gaaf lijkt me dit. Leuk dat ze kerken steeds meer voor andere doelen gaan gebruiken. Zo hebben wij al een keer in een kerk gegeten (restaurant), maar geslapen dus nog niet. Zouden onze kids vast heel tof vinden ook.

  3. Wat een bijzondere plek. Leuk! Ik ben nog nooit in Mechelen geweest maar mocht ik eens gaan dan is het zeker het overwegen waard.

    1. Hé dat is ook toevallig Sandra! Voor ons was het ook een fijne ervaring. Supervriendelijke en attente service! En een unieke plek natuurlijk.

  4. Wat een originele locatie … en prachtige glas in loodramen ! Daar ben ik helemaal door geboeid aangezien ik zelf voor een ambachtelijk restauratiebedrijf werk.

Altijd fijn om je reactie te lezen: