Slapen met uitzicht op de oceaan (Sao Miguel, Azoren)

‘Het Hawaï van Europa’, zo worden de Azoren, de groene eilandengroep in de Atlantische oceaan, wel eens genoemd. Want dat het vulkanische eilanden zijn, dat kan je niet ontkennen. Check maar het verhaal over ons verblijf bij het oude kratermeer van Furnas  waar de restauranthouders hele kookpotten gewoon in de (hete) ondergrond stoppen om zo hun favoriete gerechten (energiezuinig) te bereiden.  Ondergronds warm water in overvloed! En hoe prachtig zijn de kratermeren. Denk losweg: het Lagoa do Fogo. Wij bezochten een week lang São Miguel, het grootste eiland van de Azoren. Smaragdgroen, vol fantastische flora, jagende luchten en unieke ‘miradouro’s’. De ideale plek dus om te onthaasten. En het helpt beslist als je dan ook nog enkele dagen op een magnifieke plek kan logeren. Stel het je voor: slapen met uitzicht op de oceaan!

Slapen met uitzicht

Waar logeer je het best op een eiland van zo’n 60 kilometer lang en18 kilometer breed? Ergens in het midden natuurlijk, vandaar kan je alle kanten uit met een huurauto. Wil je graag ’s avonds laat nog in de warme bronnen van de tuinen van Furnas relaxen of ’s ochtends in alle vroegte de kratermeren van Sete Cidades bezoeken, dan kies je daarnaast nog een extra overnachtingsplek dichterbij de bezienswaardigheid- wat wij ook deden. Maar ons centraal gelegen ‘huisje’ van Sul Villas et Spa  in Lagoa scoorde hemelhoog als slaapplek met het al-ler-mooiste uitzicht ooit.  Vanop je bed de oceaan zien en het silhouet van een allerschattigst 18de eeuws dorpskerkje,  plus culinair verwend worden na een duik in de infinity-pool, dat is … onvergetelijk.

Room with a view

Een luxeverblijf, dat is het wel. Maar reizen in het vroege voorjaar, buiten het toeristische seizoen, heeft zo zijn voordelen. Zoals: voor een doorsneeprijs een fantastisch en comfortabel appartement kunnen boeken.

We arriveren vanuit Ponta Delgada en het is wat zoeken naar de inrit van het vakantiedomein in de smalle straatjes van Lagoa, zo’n 10 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Achter een moderne automatische poort verschuilt zich het stralendwitte complex van geschakelde bungalowhuisjes. Sleutel oppikken in het hoofdgebouw, en als we de voordeur achter ons sluiten, staan we in een zalig lichte studio annex kitchenette. Met schitterend zicht op de azuurblauwe oceaan, en  het witte kerkje van Lagoa enkele kilometers verder op de kliffen.

Dromerig op de rand van de kliffen: het 18de eeuwse kerkje van  Nossa Senhora do Rosário
Welke route was het ook weer?

Na de inspannende rit en de verkenning van het onbeschrijflijke decor, plof ik direct neer op het uitnodigend zachte bed in het midden van de kamer. Eerste indruk: paradise!

Smullen

En die eerste indruk wordt alleen maar bevestigd de volgende dagen. In het restaurant genieten we dagelijks van een state-of-the-art ontbijt met verse bereidingen (Eggs benedicte! Pannenkoeken!…) , hartige versnaperingen en smakelijke zoeternijen. ’s Avonds is het je onderdompelen in de luxe van een attente bediening en de geneugten van een verfijnd diner. Mét panoramisch zicht op zee. Evidemment.

verfijnde tonijnsteak

Het is dat we nog zoveel in de buurt willen verkennen, want anders waren we hier dag en nacht gebleven. Want zeg nu zelf: in je eigen privé-bungalow of op het zonneterras met dit uitzicht een halve dag weg relaxen, daar kan je toch snel aan wennen? Fantastisch om hier in het (nog frisse!) water of in de sfeervolle ligzetels te duiken, drankje binnen handbereik. En simpelweg in badjas in te dutten met het onstuimige gebonk van de oceaan op de achtergrond.

Er zijn in totaal bovendien maar 14 huisjes, dus niks drukte of lawaai Рwij hadden het gevoel dat we in ons eigen priv̩-paradijsje verbleven. Comfort, luxe, en ontspanning: check!

Doen in Lagoa en omgeving

Of er iets te beleven valt in Lagoa? Het is een kleine stad die zich uitstrekt langs de grillige kustlijn. Op enkele honderden meter van het mini-resort is er het oude centrum met de 18de eeuwse kerk Igrea de Nossa Senhora do Rosario, omringd door platanen. Ideaal voor een romantische avondwandeling bij maanlicht.

Verder zijn de straten in Lagoa vooral heel smal – en dat geldt ook voor de voetpaden. Toch heeft dit stadje ook een industrieel verleden: de belangrijkste keramiekfabriek van het eiland, Ceramica Vieira, was hier gevestigd. In dit’moderne’ stadsdeel ontdek je dat de keramiekindustrie vroeger heel belangrijk moet geweest zijn, maar vandaag is alles duidelijk op zijn retour. Al kan je nog steeds het’ museum’ bij de oude fabriek bezoeken waar enkele lokale dames het aardewerk beschilderen. Een paar vervallen oude landhuizen in de straat verraden dat de glorietijd van de fabriek achter de rug is. Maar de locatie fascineert!

Uitstappen en hikes

Lagoa is een goeie uitvalsbasis voor een roadtrip langs de kustkliffen met ontelbare uitkijkpunten, uitstappen naar knusse mini-stadjes in de omgeving of voor hikes en wandelingen in het weelderig groene binnenland. Een van onze aanraders?  De kust verkennen tussen Vila Franca do Campo en Lagoa:

Vila Franca do Campo

Heel charmante voormalige hoofdstad met een magnifiek Franciskanerklooster en een natuurlijke beschutte haven. Door een vulkaanuitbarsting in de 16de eeuw werd de stad bijna helemaal weggevaagd. Maar dankzij de veerkracht van de inwoners herleefde ze. Ponta Delgada werd echter de -veiligere- nieuwe hoofdstad. 

Van hieruit kan je vertrekken om walvissen te spotten (zonder verzekering dat je er ook echt een te zien krijgt) en je vindt er ook één van de primitieve traditionele boten die de lokale bewoners vroeger gebruikten om harpoensgewijs op walvissenjacht te trekken.

De pittoreske straatjes en de haven zijn echter ook gewoon leuk om er rond te slenteren.  En ondertussen een kleine voorraad van de queijadas , één van de traditionele Portugese lekkernijen, te scoren.  Het recept voor het ronde kaasgebakje zou door nonnen zijn uitgedacht.  Spring zeker binnen bij Queijadas do Morgado in de Rua do Penedo 20. Wij kochten 3 dozen met 6 gebakjes. Voor het thuisfront. Of toch zo ongeveer.

Voor de actievelingen is er ook duikplezier gegarandeerd tijdens een bezoek  aan de bekendste toeristische trekpleister van São Miguel,  de krater van de gezonken vulkaan Ilhei Vila Franco Campo. Deze groene lagune ligt te pronken tegenover de stad op ongeveer 1 kilometer vanaf de kust. Het is beschermd natuurgebied. Omdat de krater via een nauwe doorgang verbonden is met de Atlantische Oceaan  is er een idyllisch ‘natuurlijk zwembad’ ontstaan.  Snorkelen zou hier fantastisch zijn.

Vila Franca do Campo
Typisch voor de Azoren: vele huizen hebben op de voorgevel een afbeelding van een heilige.

Ermida de Nossa Senhora da Paz

Op een boogscheut van de oude hoofdstad ligt dit spectaculair mooie bedevaartsoord, dat me onmiddellijk deed denken aan de trappen van Bom Jesu do Monte bij Braga op het Portugese vasteland. Ook nu nog komen veel gezinnen op zondag hier de berg naar het heiligdom beklimmen. Een wonderlijke plek die dankzij zijn ligging ook een fantastisch uitzicht op de omgeving biedt.

Zicht op de haven van Vilo Franca do Campo en de half verzonken vulkaan voor de kust van bij de Igreja Nossa Senhora da Paz

Cascata di segredo

Natuurlijk zijn er langs de kustroute tussen Vila Franca do Campo en Lagoa heel wat prachtige wandelpaden te ontdekken. Bij Agua Alto gingen wij op zoek naar deze verborgen waterval. Een zalige ontdekkingstocht in een kloof tussen de rotsen langs een handvol huizen en een oude elektriciteitsfabriek.

Dineren bij zonsondergang in Caloura

Even verderop  ligt het idyllische haventje Caloura. Een voorschoot groot. Met een misschien wat al te populair strand en restaurantbar Esplanada bij het water waar je de vis, bijna vers uit de oceaan,  gegrild op je bord krijgt.  Verwacht geen verfijnde maaltijd: je krijgt hier een volledige vis gepresenteerd en dat is het dan ook.  Maar de beleving, zeker bij valavond als de laatste zonnestralen het wat verlopen haventje oplichten, is fantastisch. Ook al bulkt het er van de Amerikanen.

Mogelijkheden genoeg dus om vanuit het heerlijke charmeverblijf in Lagoa een stukje van centraal- en zuid-Sao Miguel te verkennen .  Of zelfs het hele eiland te doen. Want alles is dichtbij op Sao Miguel. En de oceaan? Hij bonkte voort.

Ook leuk om te lezen

4 thoughts on “Slapen met uitzicht op de oceaan (Sao Miguel, Azoren)

    1. 😉 Heel erg mooi daar! Wel heel wisselend weer, zoals op veel eilanden. Verwacht geen zon-vakantie, maar een fascinerende combinatie van lage landen- weides-met-koeien en vulkanische bronnen, vochtige jungle en kratermeren. En vooral veel hellingen – en dus ook de meest prachtige uitzichten!

Altijd fijn om je reactie te lezen: