Starbrook Airlines in Leuven: een verhaal van luchtvaart, kunst, design en …chocolade

Ooit gehoord van Starbrook Airlines?

Chocolade ervan geproefd? Of design gekocht? Ik deed het allebei :). En vorige week ontdekte ik ook de link tussen chocolade en design !

Chocolade

Enkele weken geleden wandelden we door de tax-freeshops op Zaventem/Brussels Airport. Heel toevallig (echt waar!) kwam ik langs de chocolade-afdeling. En daar sprongen deze exclusieve snoeperijen me onmiddellijk in het oog:

Zaventem
Ha, de juiste afdeling gevonden!

De nostalgische aquareltekeningen op de verpakking van de chocolaatjes charmeerden mij stantepede.

Ze roepen de jaren 50 op. Herinneren aan het vooruitgangsoptimisme van Expo 58 in Brussel. Aan Sabena, toen nog dé trots van België. Opvallend is ook de merknaam: geen Brussels maar Starbrook Airlines. Chocolade verbonden met gestroomlijnde vliegtuigen en elegante, onbereikbare hostessen. Intrigerend!

Kunst en design

Tegelijkertijd doet de naam Starbrook Airlines een belletje bij me rinkelen. Want enkele jaren geleden kochten we een stalen tafel. Van jonge Belgische ontwerpers.

Bij … Starbrook Airlines. De designwinkel van Heidi De Bie. Eerst in Winksele, maar nu in Leuven gevestigd.

In de winkel in Leuven vond ik eindelijk de ‘missing link’. Of beter, in het atelier naast de winkel. Want daar werkt de man die aan de oorsprong ligt van het hele Starbrook-verhaal. Kunstenaar Jaak De Koninck.

Starbrook Airlines in Leuven

Jaak was als kind al gefascineerd door alles wat met vliegtuigen te maken had.

Niet zo verwonderlijk als je in Kortenberg woont, waar de vliegtuigen -bij manier van spreken- landen in je achtertuin.

De vliegtuigen blijven door zijn hoofd spoken, ook als hij later ingenieur wordt. Hij volgt avondlessen aquarel en schildert al snel zijn eigen imaginaire luchtvaartwereld bij elkaar. Eerst op miniatuurformaat. Letterlijk een postzegel groot. Precisiewerk en verfijning.

Starbrook Airlines
Miniatuurkunst foto (c) Starbrook Airlines International

Jaak wordt fulltime kunstenaar, en verhuist van Brussel naar Leuven. Hij heeft een atelier in de Ravenstraat, naast de voormalige interieurwinkel De Specht. Hij creëert er de luchtvaartmaatschappij van zijn dromen, Starbrook Airlines International.  De naam is een knipoog naar ‘Sterrebeek’, de plek waar hij vandaan komt.

Door de jaren heen gaat hij zich ook toeleggen op grote (zelfs reusachtige) formaten en experimenteert hij met verschillende media en materialen. Hij wisselt waterverf af met olieverf en marouflage en breidt zijn onderwerpen uit. Maar elegante vrouwen en … vliegtuigen zijn nooit ver weg.

Starbrook Airlines
in de winkel in Leuven

Meubeldesign

Buiten schilderen, zoekt Jaak nog andere uitwegen voor zijn creativiteit. Hij ontwerpt een eigen meubellijn, geïnspireerd door luchtvaartmaterialen en -vormen. Zoals deze stoel:

Starbrook Airlines

Het zelfontworpen meubilair wordt verkocht in de winkel op de Brusselsesteenweg die ook ‘Starbrook Airlines’ heet. Al gauw zijn er contacten met andere ontwerpers. Italiaanse designproducenten vragen om hun producten in de winkel aan de man te brengen. Uiteindelijk wordt Starbrook Airlines zo een interieur- en designzaak.

Als in december 2016 de handelsruimte naast Jaaks atelier vrijkomt, verhuist de zaak naar Leuven. En daar kan je nu, tussen het design, zijn werken nog bewonderen.

Starbrook Airlines in Leuven

Starbrook Airlines in Leuven

Starbrook Airlines Belgian Chocolates

Ondertussen heeft Jaak ook Patrick Gilis ontmoet, een ondernemer die een passend logo en een geschikte merknaam zoekt voor de Belgische chocolade die hij produceert. Zo ontstaat er een commerciële samenwerking en een nieuw Belgisch chocolademerk: Starbrook Airlines Belgian Chocolates. De kleine schilderijtjes worden toegepaste kunst en ik moet plots denken aan René Magritte die naast zijn schilderijen, ook affiches ontwierp.

En zo is de cirkel rond en ben ik terug op de luchthaven. En ik moet toegeven: geen slechte plek voor chocolademerk Starbrook Airlines en de toegepaste kunst van Jaak De Koninck!

Te checken bij je volgende vlucht vanuit Zaventem!

Starbrook Airlines in Leuven
foto (c) Starbrook Airlines, uit het boek Jaak De Koninck, Air & watercolour, 2014

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

13 thoughts on “Starbrook Airlines in Leuven: een verhaal van luchtvaart, kunst, design en …chocolade

  1. Na vijf jaar komt dit bovendrijven op je site terwijl ik Stan- en Staalkoffie (mijn samentrekking) zit te lezen. Wat leuk! Ik vond die nostalgische vliegtuigplaatjes heel intrigerend, ik denk dat we toen net in het Sabenadrama zaten. Leuke ontdekking, misschien leeft Starbrook nu nóg.

  2. Prachtig hé die chocolade, en lekker…☺ Ik heb het merk een paar jaar geleden per toeval ontdekt toen ik langs hun winkel passeerde en dringend een cadeau nodig had. Maar blijkbaar zou die shop ondertussen weg zijn.

Altijd fijn om je reactie te lezen: