Street art spotten in Marseille

Street art? Daarvoor moet je niet alleen in Londen of Berlijn zijn. Ook de Fransen kennen er wat van! De zwoele multiculturele Zuid-Franse havenstad Marseille is een paradijs voor street art liefhebbers. Ik kan het niet laten om jullie even mee te nemen naar het oude stadscentrum bij de haven. In de wijken Le Panier en la Joliette, de bohémienwijk rond Cours Julien en bij het stadsontwikkelingsproject La Friche Belle de Mai is er een weelde aan street art te spotten. En avant!

Een overvloed aan decoratieve street art in de buurt van Le Vieux Port

Op verkenning in hartje Marseille. Bij de charmante Vieux Port. Een veelheid aan indrukken overspoelt ons: de visverkopers, de straatmuzikanten, het spiegelplafond, de zeiljachten, het geweldige MUCEM…Op weg naar La Joliette spotten we dit werk. Een reusachtige muurschildering op één van de oude, grauwere woonblokken bij de voormalige havendokken.

Marseille is als Zuid-Europese havenstad een stad met veel immigranten. Maar inwoners van alle rassen en culturen eigenen zich de publieke ruimte toe en creëren er kleurrijke verhalen. Op muren, elektriciteitskastjes, en rolluiken. De street art in Marseille is schitterend en divers. Stijlen en thema’s zijn even gevarieerd als de bevolking. En de kleurige versieringen frissen heel wat steegjes en hoeken in deze soms grauwe stad op. Wij volgden geen street art tour, maar als je gewoon door de straten van Le Panier loopt, ontdek je op elke hoek wel weer iets nieuws. Je hoeft er geen moeite voor te doen. Opvallend is ook dat winkels of bedrijven vaak via muurschilderingen reclame maken.

Le Panier

Het kunstwerk hieronder, vlakbij La Vieille Charité, is super-bekend (ontdekte ik achteraf). De reusachtige muurschildering die Marseille uitbeeldt, is een werk van Marseillais Nhobi. Van zijn hand vind je in de straten van Marseille wel meer street art. Je kan er tegenwoordig zelfs posters of T-shirts van kopen in galeries en souvenirshops (bijv.Undartground concept store). Street art die mainstream geworden is.

muurschildering door Nhobi
Nhobi
Le Vieux Pêcheur (c) Nhobi
Bij Undartground concept store ‘: grimmiger werk van Nhobi (c) Undartground concept store
Graffiti en street art

In Le Panier vind je zowel (hopen!) graffiti met naamtags (handtekeningen) als ‘echte’ street art met stencils en murals. En vaak loop je tegen een combinatie van beide op. Bij street art hebben de afbeeldingen meestal ook een achterliggende boodschap (vaak een politieke of maatschappelijke). De kunstenaar probeert iets te vertellen of teweeg te brengen bij zo veel mogelijk mensen. En tegelijkertijd kunst toegankelijk te maken voor velen (cfr. Keith Haring). In Marseille is het aantal street art kunstwerken echt overweldigend.

Onderwerpen

En de onderwerpen? Die zijn al even divers als de werken zelf. Van immigratiethematiek tot gesluierde gezichten (tegen islamofobie) en simpele grafische cartoons van mensen en dieren. Ik zag vooral veel weelderige bloemen en planten (urban jungle-motief) , en ook terugkerend: prachtige veelkleurige vrouwengezichten. Naast -en vaak tussen- een eindeloze hoeveelheid graffiti. De tags zijn soms tot in detail uitgewerkt en erg decoratief, op andere plekken zijn ze louter een uitdrukking van boze misnoegdheid. In Marseille vind je het allemaal.

graffiti en street art
Graffiti en paparazzi 🙂
wake up calls, cartoons en tags op de muren

Prachtige stencil art – Black is beautiful
Vrouwengezichten: een populair thema. Deze deed me wat denken aan Roy Lichtenstein. En zie je ook het ministickertje, links onderaan?

Cours Julien: tags, graffiti en urbanhacking

Als we uit het metrostation Notre Dame du Mont komen, bij Cours Julien, zien we dat de hele trap ‘gehackt’ is. Hier is street art ‘Street Hacking’ of ‘Urban Hacking’ geworden. De trap in zijn geheel is een street art kunstwerk. De regenboogkleuren maken direct duidelijk welke bevolkingsgroep hier om waardering en respect vraagt. Al maakt het over en door elkaar aanbrengen van heel wat tags het oorspronkelijke kunstwerk voor ons toch grimmiger. Of heeft het moment van de dag ermee te maken? Het is avond en de buurt heeft -zoals we lezen- eerder een ‘bohèmien’- karakter. De huizen en straten rond Cours Julien zijn in elk geval bijna allemaal getagd. De sfeer is donkerder en rauwer.

Dat wordt dan weer gecompenseerd door de vrolijke ‘amsterdammertjes’ op hetzelfde plein. Ook zij zijn ‘gehackt’ door straatkunstenaars. Maar hoe origineel en leuk gedaan. Een meerwaarde voor de buurt!

Stencil art: vrouwenportretten

veel tags en politiek geladen street art op Cours Julien
vrolijke amsterdammertjes

Street art in de wijk Belle de Mai

Tot slot is er nog het stadsontwikkelingsproject Friche La Belle de Mai. In de wijk Belle de Mai, tegen de spooorweg aangeschurkt. De hele scheidingsmuur tussen de site en de treinsporen is stevig onder handen genomen door straatkunstenaars. We zien heel uiteenlopende taferelen. Van futurische invasies over sociale aanklachten (geweld, woningnood) tot vrolijk escapisme.

De algemene toon is eerder somber en maatschappijkritisch. We bevinden ons dan ook vlakbij de wijk rond het station Saint Charles. Zoals in de meeste steden is de stationsbuurt ook in Marseille eerder verloederd en armoedig. Maar het stadsontwikkelingsproject probeert in deze wijk toch iets te veranderen. En op het reusachtige terrein waar sport, cultuur en sociale projecten (o.a. een restaurant, een stadsmoestuin) voor verbinding zorgen, bespeuren we toch een sfeer van hoop en samenwerking.

Benieuwd hoe dit project verder evolueert!

Wij volgen de spoorweg van Friche La Belle de Mai tot aan het station Marseille-Saint Charles.

En worden tijdens een groot stuk van de weg begeleid door de vrolijke kleuren en originele uitstraling van de street art in Marseille!

Onderweg met mijn drie zussen!

Ook fijn om te lezen:

6 thoughts on “Street art spotten in Marseille

  1. jullie hebben duidelijk andere stukken van Marseille gezien (maar sommige street art herkende ik wel) 😉

Altijd fijn om je reactie te lezen: