Een street art fietsroute in Leuven

Zin in een frisse neus? En ondertussen op een alternatieve manier Leuven ontdekken? Dan is deze street art fietsroute precies wat je zoekt!

Dankzij de coronaweekends trok ik er regelmatig op uit. De gratis app van Street Art Cities was daarbij een handige hulp. Ik fietste al langs leuke muurschilderingen in zuidoost-Leuven. Vandaag maken we een tocht langs de kleurrijkste straatkunst in het noorden van de stad, zeg maar de ruime omgeving van de trendy Vaartkom. Niet te missen. Smeer alvast je benen in en haal dat stalen ros van stal…

Streetart fietsroute in Leuven
bij Cinema Zed

Street art in Hartje Leuven: rond ’s Hertogeneiland

  • Parijsstraat 70
  • Onze-Lieve-Vrouwestraat Martin’s Klooster

Vertrekpunt van de tocht is de trots van Leuven, het prachtige gotische stadhuis in het hart van de stad. Vandaar fietsen we langs de ‘Langste toog’ van de Oude Markt naar de Parijsstraat. Daar lacht de Lama van Beireh ons spottend toe op de rolluiken van de nachtwinkel. Via de Minderbroederstraat en Onze-Lieve-Vrouwstraat peddelen we voorbij de oude Predikherenkerk en stoppen we bij het prachtige hotel Martin’s Klooster. Even binnenpiepen in de binnentuin van dit stijlvolle hotel (broertje van Martin’s Paterskerk in Mechelen): de muur is er prachtig opgefleurd met een weelde aan bloemen van Robbe vm. Ik zag ze ook al aan de Stelplaats en op de fietsersbrug bij de Tivolistraat.

Streetart fietsroute in Leuven
Lama nightshop van Beireh, Parijsstraat 70
Werk van Robbe VM bij Martin’s klooster
  • Brusselsestraat 110
  • Grasmushof 3

Dan bollen we via de Predikherenstraat naar het Cube Hostel in de Brusselsestraat. In het smalle gangetje duiken stedelijke silhouetten in grijstonen op.  We springen terug in het zadel en trappen verder richting Kapucienenvoer. Daar slaan we linksaf. Tegen de muur rechts even verderop prijkt er een raadselachtige muurschildering met twee hoofden. Maar wij trappen gezwind verder naar de prachtige Kruidtuin van Leuven, wandelen erdoor met de fiets aan de hand en verlaten hem aan de achterkant in de H. Geeststraat. Onmiddellijk links maakt het liggende jongetje op de muur ons duidelijk dat hier basisschool de Grasmus gehuisvest is.  In de muurschildering zitten een heleboel andere tekeningen verweven. Leuk om de details op te sporen, zoals het Legomannetje. Of deze schattige Nemo.

Streetart fietsroute in Leuven
Grasmushof 3, detail

Naar het straatkunst-walhalla van studentenresidentie Camilo Torres

  • Brusselsestraat 141
  • Brusselsestraat 165 en doorsteek naar Kaboutermannenstraat

De tocht gaat verder vanuit de H. Geeststraat naar de Tervuursestraat. Op het kruispunt van de ‘Blauwe Hoek’ slaan we de Brusselsestraat links in, richting stadsvesten. De beschermde historische stadswoning ‘De Dry Coningen’ op de hoek vangt onmiddellijk alle aandacht. We bewonderen het prachtige pand dat nationale voetbaltrots Dries Mertens liet opknappen voor hij er zijn intrek nam.

Dan is het even op de tanden bijten en bergop fietsen tot bij de betonnen hoogbouw van de studentenresidentie Camilo Torres aan de linkerkant. Brutalisme uit de seventies. Stal hier je stalen ros maar even, want dit is een klein paradijsje als je van street art houdt. Bijna elke Leuvense straatkunstenaar heeft hier minstens één tag of tekening geplaatst. Ik zag werk van Waldorf Claw, DinDin, Dzia, Bisser, en vele anderen.

Bovendien is dit de enige plaats in Leuven waar Jaune is langs geweest. In Oostende was ik al gecharmeerd door zijn schattige mannetjes, maar hier in Leuven heeft hij er een hele hoop bij elkaar getekend. Het lijkt wel een poppenhuis. Jaune was zelf vuilnisman en merkte dat, ondanks het feit dat vuilnismannen in fluorescerende kledij rondlopen, ze meestal niet gezien worden. Ze worden zelfs vaak genegeerd. Daarom tekent hij ze (met veel humor) op aparte plaatsen zodat ze wel moeten opvallen.

Streetart fietsroute in Leuven
Jaune, Camillo Torres studentenresidentie binnenkoer
Jaune

Brusselsepoort en stadsvesten

  • Brusselsepoort
  • Wijnpersstraat

Daarna gaat het verder bergop naar de ring rond Leuven. Ideaal voor de beenspieren. Vlak voor de vroegere stadspoort (Brusselsepoort) bevindt zich aan de rechterkant de Sint-Jansschool. Twee grote muurschilderingen sieren de muur rechts. Aan één ervan werkte Smates mee, die je misschien kent van de twee reuzegrote, realistische portretten in de Pieter Nollekensstraat in Kessel-Lo. Aan de overkant is er een werk in opbouw. De elektriciteitscabine wordt gepimpt met straatkunst. Maar wij zien vooral… stellingen.

Streetart fietsroute in Leuven
Werk van o.a. Smates bij de Sint-Jansschool

We slaan het wegje naast de school in. Wéér bergop. We rijden parallel met de ringweg. En vangen glimpen op van een prachtig panorama over de stad. Links raast echter het verkeer op de singel naast ons door. Op het kruispunt met de Wijnpersstraat maken we even een bocht naar de brug links. Daar creëerden de leerlingen van de school De Wijnpers een reusachtige schildering. Instant good vibes. Of niet soms?

Streetart fietsroute in Leuven

Streetart fietsroute in Leuven

Naar de arbeiderswijken van de benedenstad

  • Ridderstraat 109
  • Leerlooierijstraat 11
  • Klein Begijnhof 2

Dan volgt de beloning voor al ons zwoegen: bollen maar, in vrije val de Wijnpersstraat naar beneden. In een flits vang ik nog een flard op van een mij onbekend parkje aan de Noormannenstraat. Maar ik wil blijven bollen nu ik kan…Helemaal beneden komen we op de Donkerstraat uit. Op de kruising met de Ridderstraat werpen we een snelle blik op de ‘Symbolism’-tekening op een zijmuur, maar we slaan fluks links de Ridderstraat in en draaien al bij de eerste zijstraat rechts opnieuw naar beneden. Naar het water dus. Via de Penetentienenstraat komen we  in een goed verborgen hoek van Leuven terecht. De Leerlooierijstraat. In deze oude arbeiderswijk zijn een heleboel nieuwe flats gebouwd en DinDin vrolijkte de buurt op met een reusachtige natuurschildering op verschillende gevels. Fantastisch!

Streetart fietsroute in Leuven
DinDin in de Leerlooierijstraat

Vandaar gaat het richting Klein Begijnhof, waar zich in een piepklein achteraf parkje een draak tussen de struiken verschuilt. Ook een werkje van de leerlingen van De Wijnpers.

Streetart fietsroute in Leuven
de draak van de Wijnpers, Klein Begijnhof 2

Oude industriebuurt

  • Mechelsestraat 197a
  • Mechelsestraat 227
  • Burchtstraat

Achter het Klein Begijnhof zijn de verouderde fabriekspanden van de beroemde Leuvense brouwerij Stella Artois bijna allemaal neergehaald. Een nieuwe wijk is in opbouw. Er gapen hier en daar lege terreinen. Ideale straatkunstbodem. Al is er hier ook, samen met de fabriekshallen, wel wat street art verdwenen. Via zo’n kale plek -nu tijdelijk parkeerterrein van buurtbewoners – gaat het naar Mechelsestraat 197A . Op de zijgevel van een huis dat binnenkort mogelijk afgebroken wordt, prijkt parmantig de fantastische pauw met kroon van Dzia. Zo mooi! Je herkent hem misschien van mijn reeks favoriete muurschilderingen in Leuven. Als we weer in het zadel zitten, botsen we ei zo na op een topper van Bisser, onderaan de Caesarsberg in de Burchtstraat.

Ondertussen verdwenen : de toren van sint-Maartensdal op een gevel van een huis in de Glasblazerijstraat.
Dzia and Sir5, Peacock with Crown

Langs de Vaartkom

  • Molens van Orshoven
  • Rederstraat 14
  • Stelplaats, Vuurkruisenlaan
  • Brugbergpad

Ondertussen zitten we volop in de voormalige industriebuurt van Leuven. Het oude douane-entrepot is ondertussen de fantastische cultuurplek Openbaar Entrepot voor Kunsten (OPEK) geworden. En er verrijzen woontorens, luxueuze lofts en fancy eetplekjes rond de Vaartkom. Een plek in reconversie.

Het opvallende silhouet van de silo’s van de oude brouwerij domineert echter nog het beeld. En vlak ernaast is er het geraamte van de Molens Van Orshoven: industrieel erfgoed uit de 19de eeuw. Kunstenaar Pieter Janssens  -Man on Mars-  heeft er zijn atelier. Hoog boven onze hoofden zweeft zijn astronaut.  Driedimensionele straatkunst. Met een boodschap. Protest tegen de leegstand. Samen met de buurtbewoners realiseerde Janssens ook een aantal wijkprojecten. Zoals het hart gemaakt uit gerecycleerde plastic flesjes dat schittert als de zon haar licht erover uitstrooit. Of de groene muur uit gerecycleerd materiaal.

Streetart fietsroute in Leuven
de astronaut van Pieter Janssens

We fietsen naar de brug over de Vaart maar laten ze links liggen en trappen richting Kessel-Lo. Langs de Redersstraat 14 kijkt het weemoedige meisjesportret van o.m. Hans Geyens en Nils Westergard ons na. Het is één van de meest gefotografeerde muurschilderingen van Leuven.  Ter hoogte van de voormalige Stelplaats van De Lijn spatten de vrolijke kleuren van de muren. En dat is zeker ook het geval langs het Brugbergpad dat we kiezen om Blauwput-Kessel-Lo binnen te rijden.

Redersstraat 14, werk van Hans Geyens en Bisser
Streetart fietsroute in Leuven
Robbe vm

Street art in Blauwput Kessel-Lo

  • Paternosterstraat 20
  • Diestsesteenweg 113
  • Patroonschapsstraat 16
  • Lindensestraat 25
  • Valvekensstraat
  • D. Mellaertstraat
  • Rondestraat
  • E. Solvaystraat

We ronden daarna het Debecker-Remyplein om nog een zijsprongetje te maken langs de Paternosterstraat voor het werk van Gijs Vanhee. Op de Diestsesteenweg 113 kijkt de koe van DinDin ons met een lodderig oog aan.  Daarna  fietsen wij verder langs de vrolijk spelende jongens van Nean op de muur van basisschool de Mozaïek en ik kan niet anders dan afstappen in de Lindensestraat bij de prachtige, huizengrote vossen van Dzia.

Streetart fietsroute in Leuven
Wie gaat er hier niet graag naar school? Werk van Nean bij de Mozaïek, Patroonschapsstraat
Streetart fietsroute in Leuven
A Tale of Two Foxes (Dzia), Lindensestraat
Streetart fietsroute in Leuven
DinDin, Valvekensstraat

Via de Elfnovemberlaan steken we de Diestsesteenweg over en worden we verrast door opnieuw een werk van DinDin in de Valvekensstraat. In de D. Mellaertsstraat plukken we nog snel wat muurbloemige viooltjes om dan via de Locomotievenstraat en Sporty op de hoek van de E. Solvaystraat terug naar Leuven-centrum  te fietsen. In de Rondestraat pikken we nog de ‘bezige bij’ (een ode aan de imker die er woont) van Bisser mee.

Bij Museum M en de Bib Leuven in Tweebronnen

  • Savoyestraat
  • Rijschoolstraat 4
  • Stadspark kiosk

Dan cirkelen we via de fietsspiraal over de treinsporen en nemen ons voor om zo gauw museum M (Savoyestraat)  en de Bib Leuven (Diestsestraat 49/Rijschoolstraat 4)  terug open zijn, ook daar de verborgen muurschilderingen te gaan ontdekken. Recent, in juni 2020 kwam de prachtige ‘Daydreamer’ van Toon Van Ishoven de gang tussen Rijschoolstraat 4 en de binnenkoer van het beschermdeTweebronnengebouw  nog opleuken. Alleen te bezichtigen als de bib open is.

Toon van Ishoven, Daydreamer, rijschoolstraat 4 Tweebronnen

En zo zijn we opnieuw in hartje Leuven beland. De cirkel van deze street art fietsroute in Leuven is rond.

Tot gauw!

Streetart fietsroute in Leuven
De walvis in de kiosk in het Stadspark (Wide Vercnocke) verwijst naar het geraamte van zijn broertje in het nabijgelegen Zoölogisch Instituut.

Ook leuk om te lezen:

3 thoughts on “Een street art fietsroute in Leuven

  1. Daar is echt veel te zien en te beleven. Er zitten prachtige werken tussen. Weer iets bij voor op het verlanglijstje. Helaas zal het niet meer voor dit jaar zijn met de coronacrisis. Gelukkig behouden we ondertussen onze plannen en dromen.

Altijd fijn om je reactie te lezen: