Tijdreizen in Trento

Sfeervol, elegant en nog niet overspoeld door toeristen: dat is de Noord-Italiaanse stad Trento. Wij kennen Trento/Trente alleen maar van het Concilie (16de eeuw), maar de stad blijkt een fijne tussenstop te zijn als je vanuit de Italiaanse Veneto richting Dolomieten en Brennerpas rijdt of omgekeerd vanuit Oostenrijk naar Noord-Italië. We waren verrast door het gezellige historische centrum en de rijke geschiedenis van deze stad op de snijlijn tussen de Germaanse en de Romaanse cultuur. Tips voor een citytripje Trento? Die lees je in deze blog.

Tijdreizen in Trento

Italiaanse stad en provincie

Voor ons, onwetende Belgen, is Trento met zijn palazzi vol kleurige fresco’s een volbloed Italiaanse stad. De trotse inwoners denken daar anders over. Zij zien Trento in de eerste plaats als de hoofdstad van de  autonome regio Trentino-Zuid Tirol. Deze regio is pas sinds 1918 een deel van Italië, tevoren was het Oostenrijks gebied. De provincie Trentino is vooral bekend door het indrukwekkende Dolomietengebergte – het Zuidelijk deel van de Alpen. Zowel ’s winters als ’s zomers zijn de Dolomieten -met reden! – de grootste trekpleister van dit gebied.

Tijdreizen in Trento

Stadswandelingen à gogo

Trento is de vierde grootste stad van de Alpen, maar daar merk je helemaal niets van als je er rondkuiert. Het historisch centrum is er eentje op mensenmaat, alles is er dichtbij. Trento heeft zijn verrassend rijke geschiedenis te danken aan de strategische ligging bij de handelsroute tussen Venetië en Noord-Europa. Handelaars volgden hier de eeuwenoude paden en bergpassen doorheen de onherbergzame Alpen .

Tijdreizen in Trento

Stadspaleizen bewonderen

Het is supergezellig wandelen in het ‘centro storico’ van Trento dat voor een groot stuk verkeersvrij is. De stad bulkt van de elegante historische gebouwen. Vooral 16de eeuwse palazzi zijn er in overvloed. En vele ervan vertonen nog sporen van de muurschilderingen die ooit hun gevels sierden. Die zachtwarme aardetinten, die donkerhouten portieken en loggia’s, de galerijen en de torens… zalig voor elke cultuurminnende stedentripper!

Tijdreizen in Trento

  • Een korte maar populaire wandeling van een klein uurtje kronkelt via de smalle straatjes langs de meest iconische plaatsen van het stadscentrum: Piazza del Duomo, het Castello di Buonconsiglio, piazza Cesare Battisti, de wijk Albere. Je kan ze downloaden via QR-codes in de stad. Wij deden deze Giro al Sass’ op een zaterdagavond en merkten dat het ommetje in het oude centrum ook populair is bij de locals. Ideaal om te zien en gezien te worden, toch?  En te aperitieven onderweg.  Maar vooral: om vol bewondering omhoog te staren naar de talloze kleurrijk beschilderde gevels terwijl de geur van versgebakken pizza ons tegemoet waait.

Tijdreizen in Trento

  • Een alternatieve wandeling van slechts een halfuurtje is het ‘keizerlijke pad: zo volg je de historische route van de prins-bisschoppen van de kathedraal naar hun paleis, het Castello del Buonconsiglio.  De opvallende Torre Verde die we onderweg tegenkomen, is voor ons een handig oriëntatiepunt om de weg naar onze b&b terug te vinden.
Tijdreizen in Trento
de Neptunusfontein op de centrale piazza

Romeinen

Ooit was Trento een Romeinse stad, Tridentum. Meer ontdekken van het Romeinse Trento ? Ga dan voor de wandeling waarbij je  het ondergrondse Tridentum ontdekt . Of als het wat verder mag zijn: trek naar de groene wijngaarden op de heuvels ten noorden van Trento, bij het schilderachtige dorpje San Lazzaro. Daar kan je een stukje weg afleggen in de voetstappen van de oude Romeinen, op de Via Claudia Augusta, de heirbaan die over de Alpen loopt en zo de Adriatische Zee met de Donau verbindt.

Uitzicht

Omdat Trente te midden van drie heuvels ligt  -met als uitschieter de ‘Alpe di Trento’, Monte Bodone met zijn 2180m- , moet je met de auto altijd wel wat bochtenwerk verrichten voor je in de stad komt. Anderzijds is die heuvelachtige omgeving ideaal om vanop een afstand naar de stad te kijken en van het uitzicht te genieten. De rivier, de torentjes en terracotta daken, de beboste heuvelhellingen…

Tijdreizen in Trento
Vanuit de loggia van het Castello del Buonconsiglio zie je in de verte de witte kolommen van Cesare Battisti’s grafmonument tussen het groen blinken.

En ook in Trento zelf heb je op vele plekken (zoals bijvoorbeeld van bij het Castello ) de meest prachtige uitzichten.

Naast de traditionele stadswandelingen zijn er ook talloze meer uitdagende wandelingen over onverharde paden naar uitzichtpunten in de buurt zoals naar de Doss Trento en de Giro del Sorassas .

Tijdreizen in Trento

Eerste Wereldoorlog

Als we vanuit het stadscentrum omhoog kijken naar de helling van de Doss Trento, valt ons ook onmiddellijk het monumentale mausoleum van de Italiaanse patriot Cesare Battisti ( 1875 – 1916) op. Je kan er moeilijk naast kijken met zijn opvallende witte cirkelvormige colonnade. Zestien kolommen van ruim tien meter hoog bekronen het grafmonument met de stoffelijke resten van Battisti (1875-1916). Hij werd in 1916 voor hoogverraad veroordeeld en geëxecuteerd in het Castello. Dat Battisti een nationale held is, is direct duidelijk als je zijn mausoleum ziet schitteren tussen de groene bossen. Het feit dat het Oostenrijkse executieteam na de executie glimlachend poseerde voor foto’s met het lijk maakt al duidelijk hoe pittig het er hier moet aan toegegaan zijn in die tijd. Je kan wandelen naar het mausoleum en onderweg een bezoek brengen aan het Nationaal Historisch Museum van het militaire corps de Alpini. Bij de wandelingen over de Marzola of de Sorasas, kom je ook langs militaire stellingen uit de Eerste Wereldoorlog. Ook verderop, in de Dolomieten, zijn er avontuurlijke ‘klettersteig’- of ‘via ferrata’-tochten in het spoor van de Alpini-infanterie tijdens WOI.

Massa’s mogelijkheden dus als je Trento en omgeving te voet wil ontdekken.

Fietsen

Ik ontdekte ook een heleboel fietsroutes in de heuvels rond Trento. Mountain- en gravelbikes zijn in Italië al even populair als bij ons. Ook voor meerdaagse fietstochten zoals van Trento over Rovereto naar Verona en zelfs Venetië lopen heel wat bezoekers warm. Zelf heb ik het nog niet uitgetest. Maar uitdaging en onvergetelijke uitzichten zijn zeker gegarandeerd!

Tijdreizen in Trento: Palazzo del Buon Consiglio

Dat Trento door zijn ligging een geschiedenis  heeft die teruggaat tot de Kelten ontdekken we ook in het Castello del Buonconsiglio.

Tijdreizen in Trento

In dit prins-bisschoppelijk paleis werd ooit, in het midden van de 16de eeuw, het Concilie van Trente gehouden. Met opzet zo noordelijk in Italië georganiseerd om de locatie bereikbaarder te maken voor calvinisten en lutheranen. Die kleine praktische geste hielp  niet echt om de Kerk samen te houden. Het doel van het Concilie was wantoestanden in de Kerk (toen al) tegen te gaan en de geloofspunten te verduidelijken. Het Concilie bleek het startschot te geven voor de contrareformatie en betekende het begin van de scheiding tussen katholieken en protestanten.

Prins-bisschoppelijke woonst

Dit opvallende kasteel is natuurlijk het belangrijkste historische gebouw van Trento, en waarschijnlijk van de hele regio. Indrukwekkend is het in elk geval. Al vanaf de 13de eeuw stond er hier een fort (het Castelvecchio) dat de prins-bisschop veilig en comfortabel huisvestte en de dikke slotmuur oogt ook nu nog altijd erg imposant. Door de eeuwen heen werd er wat gesleuteld aan het monumentale optrekje, tot in de 16 de eeuw het ‘Magno Palazzo’, een super-de-luxe en verfijnde renaissancewoning met loggia, galerijen, tuin en schitterende fresco’s  werd toegevoegd. Het geheel straalt luxe en elegantie uit.  De zalen binnen zijn gewoonweg magnifiek! Qua meubilair is er jammer genoeg nog weinig authentieks te bespeuren vandaag, maar de talloze verfijnde muurschilderingen, de galerijen en ontzaglijke balzalen alleen al zijn absoluut de moeite waard. En dat uitzicht op de Venetiaanse gaanderij. Je waant je heer en meester van de stad.

Trento door de eeuwen heen

Tot 1803 was het Castello de verblijfplaats van de prins-bisschoppen, de heren van Trento. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg het een negatieve faam omdat op de binnenplaats Cesare Battisti werd geëxecuteerd.  Vandaag zijn er tijdelijke tentoonstellingen van kunst- en archeologiecollecties en leer je er meer over de geschiedenis van Trento.

Zo ontdekken we in de kamers op de eerste verdieping van het Castelvecchio prehistorische gebruiks- en siervoorwerpen (een prachtige Keltische mantelspeld), verfijnde Romeinse juwelen en gouden munten, wapenuitrustingen van de Visigoten, middeleeuws houtsnijwerk. Daarna volgen renaissancekamers versierd met magnifieke fresco’s, bijna allemaal voorzien van een stoere maar decoratieve tegelkachel. En tussen de tentoongestelde boeken ontwaren we zelfs een exemplaar van de Utopia van Desiderius Erasmus.

Tijdreizen in Trento

Tot slot eindigen we in de luwte van de heerlijk groene tuin – midden in het stadscentrum.

Terrasjes doen

Zoals elke Italiaanse stad, leent Trento zich perfect om te ontspannen op een terrasje.  En ook hier merk je dat je op de grens zit tussen Romaanse en Germaanse cultuur. Je vindt hier veel rösti en Duitse bieren, maar evengoed de Italiaanse pizerria’s en prosecco-wijnen.  Enkele adressen die we uitprobeerden en goedkeurden:

  • Bij Forsterbräu Trento aten we uit de kluiten gewassen knoedels, ham en schnitzel, die we doorspoelden met bier en koffie
  • Vlakbij de Torre Verde genoten we van een heerlijke frisse salade en de lekkerste pizza ooit bij Milli Eat&Drink
  • de meest verfijnde apero genoten we bij Enotheca di Due Travi, we gingen er dus nog eens terug om er te dineren ook, aan een tafeltje midden op de straat
  • zeker proeven ook : de Talliere Trentino – een bord met allerlei plaatselijke kaas- en vleesspecialiteiten, zeg maar de Italiaanse versie van ‘portie gemengd’. Lekker!

Ander leuks in de stad

  • Trento is best een leuke stad om te shoppen – een heleboel mooie winkels gezien! Jammer genoeg  te weinig tijd om er binnen te gaan.
  • Spring zeker even binnen in de stedelijke bibliotheek : oud maar in een charmant voormalig klooster met tuin
  • Nog een andere must-see die wij wegens tijdsgebrek hebben moeten missen: MUSE , het wetenschapsmuseum in een schitterend gebouw van toparchitect Renzo Piano  met binnenin een tropische waterval en uitnodigende, fijne installaties om jong en oud kennis te laten maken met de wetenschap.

Uitstappen in de omgeving

Val di Cembra en segonzano

Groene vallei even ten noordoosten van Trento waar je een fijne wandeling langs een merkwaardig natuurverschijnsel kan maken: de aardpiramides van Segonzano.

Castel Thun

Trentino bulkt van de kastelen. Ooit speelden bisschoppen, markiezen en graven hier ieder voor koning in hun eigen rijkje. Vanop de snelweg langs de rivier zie je de burchten boven de valleien uit torenen en beheersen vanop hun hoge rotsen. Een absolute aanrader is een bezoek aan het prins-bisschoppelijke Castel Thun, waar we bij toeval terechtkwamen nadat we verdwaalden tussen de wijngaarden. Fantastisch gelegen en een erg goed bewaard interieur! Voorzie alvast een halve dag hiervoor.

Tramin an der Weinstrasse

Dit charmante dorp ligt in dezelfde streek, te midden van de wijngaarden ten noorden van Trento. Ideaal voor een tussenstop, een fietstocht of om er een plaatselijke gewürztraminer als aperitief te drinken.

Arte Sella

Erg mooi is ook de route van Trento naar Valsugana (oostelijk) tussen de vakantiemeren Lago di Caldonazzo en Lago di Levico naar de afgelegen vallei Borgo Valsugana. Daar vind je een fantastisch land art parcours te midden van het groen. Ideaal voor een daguitstap. De weg is echter niet toegankelijk voor campers.

Je ziet het, het is niet alleen tijdreizen in Trento, je kan er ook flink wat natuur, kunst en (wijn)cultuur meepikken. Wat ons betreft: een verrassend prettige ontdekking!

Trento vanuit onze b&b

 

Ook leuk om te lezen

6 thoughts on “Tijdreizen in Trento

Altijd fijn om je reactie te lezen: