WANNderful in Tim Walker’s Wonderland

Mag het eens iets anders zijn? Glitter, glamour, kleur en vakmanschap? Dan duiken we in de wonderlijke wereld van modefotograaf Tim Walker. De expo ‘ Tim Walker, Wonderful Things’ reist binnenkort de wereld rond, maar is nu al te gast in het industriële decor van de oude koolmijn in C-Mine Genk. Ik waande me even Alice, maar dit keer was het WANNderful die ronddwaalde in Tim Walker’s Wonderland. Een uitstap naar Genk, nu de musea terug open zijn!

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things

C-Mine als decor

C-mine is op zich al een bezoek waard natuurlijk. Het prachtige industriële decor van de oude koolmijnsite in Genk heeft sfeer als geen ander. Op een sombere dag torenen de silhouetten van de mijnschachten op hun hoge poten nog dreigender boven je uit.  Het ruwe staal, de bakstenen, het smeedijzer, de roestige machines,  ze hebben charme te over.  En vormen een prachtig contrast met het kleurrijke, barokke en fantasierijke wonderland van  fotograaf Tim Walker.

Tel daarbij nog het fascinerende labyrint van Gijs Van Vaerenbergh in cortenstaal of het atelier van keramist Pieter Stockmans om de hoek en je bent al vlug een tijdje zoet met C-mine te verkennen en ontdekken.

Expo ‘Tim Walker Wonderful Things’

In de inkomhal van het Energiegebouw ben ik zoals elke keer weer overweldigd door de indrukwekkende industriële setting. De oude machines, de sfeer van de reusachtige hal, de tegeltjes, de ramen…prachtig erfgoed. En ik ben niet de enige die hier staat te fotograferen als zot :).

Het Wonderland van Tim Walker

Maar we zijn hier voor de expo van de Britse modefotograaf Tim Walker. Zelf wist ik vooraf niets over hem: ik hou ervan om verrast te worden. De kleurrijke, surrealistische affiche deed wat een affiche moet doen: ze verleidde mij om naar Genk te trekken.

Tim Walker blijkt een icoon te zijn als het gaat om extravagante glamour-modefotografie. De tentoonstelling “Tim Walker Wonderful Things” is de ideale gelegenheid om kennis te maken met de wereld van een fotograaf die – in zijn domein – uitblinkt in originaliteit en techniek. En het is bovendien heerlijk om eens een namiddag te ontsnappen aan de corona-realiteit. Laat dat sprookjesgevoel maar komen!

tim-walker-wonderful-things
Tim Walker ‘Radhika Nair’, Pershore, Worcester, 2018 (c)Tim Walker Studio

De wonderlijke objecten

De expo “Tim Walker Wonderful Things” is oorspronkelijk gemaakt voor het Londense mekka van design en toegepaste kunsten, het Victoria& Albert Museum. De aanleiding? Tim Walker werd 50 maar had geen zin in een traditionele retrospectieve in het V&A. In plaats daarvan dook hij in dit schattenparadijs (zelfs tot in het ondergrondse museumkelderlabyrint) en diepte er een aantal objecten op. Hij liet vervolgens zijn fantasie de vrije loop en creëerde erop los. Super-boeiend om te zien welke associaties en verhalen hij maakt met o.a. het tapijt van Bayeux, de gouden schoenen van de excentrieke Britse dichteres Edith Sitwell, een Indische Mughal-aquarel, een snuifdoos uit de 18de eeuw, filmstills van ‘Lord of the Flies’ of een handgeschilderd papieren popje uit 1811…

Geen wonder dat Walker als titel voor deze tentoonstelling ‘Wonderful Things’ koos! Daarmee verwijst hij  naar de woorden die de Britse archeoloog Howard Carter  in zijn dagboek schreef nadat hij die andere schatkamer,  het graf van de Egyptische farao Toetanchamon, had geopend (in 1922).

Wat kan je dus verwachten?

Een heleboel foto’s natuurlijk…200, 300? Ik heb ze niet geteld! Je krijgt in elk geval een goed overzicht van het werk van Tim Walker van de laatste 25 jaar (het eerste deel van de expo, Walker kon er blijkbaar toch niet onderuit). Daarnaast is er de intrigerende reeks nieuwe werken die Walker  maakte geïnspireerd door de verborgen schatten uit het V&A Museum. Dit is dan ook het boeiendste en meest betoverende deel van de expo volgens mij! Walker schreef de teksten zelf,  zijn vaste vormgeefster Shona Heath zorgde voor de enscenering, en het resultaat is er dan ook naar: je voelt in elke installatie de hand van de meester. En je maakt kennis met een overrompelende kaleidoscoop van visuele verhalen.

In Genk paste Jo Klaps de scenografie aan voor de locatie C-Mine. De volgende jaren  reist “Wonderful Things” de wereld rond. Knap dus dat C-mine Genk de eerste halte van deze wereldtournée is!

Portretten van beroemdheden

We betreden om te beginnen een volledig witte ruimte, die vol hangt met massa’s foto’s. Voor mij te veel om er rustig van te kunnen genieten. Beetje overdaad. Maar goed. Een kennismaking met een 25-jarige loopbaan, dat is duidelijk.

Bijna elke foto is een kunstwerk op zich, zeker als je hem van dichterbij bekijkt.  Die decors! Die bizarre ensceneringen en uitbundige kleuren! Ik herken de bekende filmsterren of modellen soms nauwelijks, zo weet Walker hen in een totaal andere context of een droomlandschap te verwerken en te vervreemden. De lijkbleke Tilda Swinton blijkt in elk geval een inspirerend model te zijn. De vaak surrealistische beelden (zoals dat van een wit gekanteld schip in een huiskamer) lijken gefotoshopt, maar zijn dat niet. Ik vraag me stiekem af hoe lang het geduurd heeft om zo’n fotoset op te bouwen. En om zo’n foto te maken (Walker fotografeert analoog).

De modefotograaf mixt en matcht oneindig veel contexten en landschappen en creëert zo in elk geval een fascinerende eigen wereld. Romantisch, feeëriek, bevreemdend. Met een snuifje humor. En de nodige glamour, uiteraard.

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things

Figureren in een fotodecor

Daarna wandel je in de centrale hal van C-mine rond tussen tien fantasievolle  fotoshoot-decors. Studenten van Luca School of Arts creëerden ze onder begeleiding van een team van professionele scenografen, fotografen en enkele jonge fashiondesigners. Daarna kwamen er echte fotoshoots met modellen in de opgebouwde sets.  De foto’s zijn opgesteld bij de sets.

En zelf kan je nu ook  poseren in de decors en ze gebruiken als selfie-achtergrond. Er loopt zelfs een wedstrijd voor de beste selfies #weirdiswonderfulwonderfulisweird.

Enkele voorbeelden van een leeg decor en het uiteindelijk fotografisch eindresultaat?  Met enkele latten, een flard plastiek, wat groene pluimpjes en een uitgekiende belichting creëerden de fashion crews een sterk modebeeld. Respect!

En nog eentje:

Toveren met licht, kleur, vorm en textuur!

Fascinerende wandeling door Wonderkamers

Maar het mooiste deel van de expo, de wandeling door Wonderland, komt nog.  In het tweede deel van de expo ontdek je ‘Wonderful Things’ , de exuberante, kaleidoscopische verkenning van het V&A museum door de ogen van Tim Walker. Telkens weer kom je terecht in een andere ‘wunderkammer’. In driedimensionele decors/installaties wordt nieuw werk van Walker gepresenteerd dat telkens vertrok van een andere reeks kleinoden of objecten uit de rijke V&A-collectie.  We wandelen van kamer naar kamer in telkens een  andere sfeer, met aangepaste decors, muziek en klanklandschappen .

Enkele thema’s in dit tweede deel van ‘Tim Walker Wonderful Things’?

Chapel of Nudes

waarin Walker in kleurrijke foto-schilderijen het lichaam centraal stelt.

tim-walker-wonderful-things

Cloud 9

Felgekleurde en tegelijkertijd mystieke foto’s in velden vol ridderspoor tijdens een hittegolf in Engeland. Ze zijn geïnspireerd door 16de eeuwse Indische aquarellen met bladgoud en een ivoren olifantschaakstuk uit 1790. Ook het affichebeeld komt uit deze reeks.

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things
(c) Tim Walker Studio

Lil’ Dragon 

Walker presenteert hier foto’s van een keizerin die ’s nachts rondwandelt met haar huisdier-draak om een bloem te plukken die alleen bij volle maand bloeit. Een fotoverhaal dat hij creëerde met als uitgangspunt een 18de eeuwse snuifdoos, versierd met twee draken.

tim-walker-wonderful-things

Handle with care

Een spel van verpakkingsmaterialen geïnspireerd door een avondjurk van Alexander McQueen.

tim-walker-wonderful-things
(c) Tim Walker Studio

The Land of the Living Men

Mannelijk naakt in de kijker, geïnspireerd door  een oude ronde spiegel en  een wolkenstudie van Constable (18de eeuw). Prachtig gepresenteerd!

tim-walker-wonderful-things

tim-walker-wonderful-things
(c) Tim Walker Studio

Kortom, de expo is een schatkamer waarin  allerlei soorten cultuuruitingen met elkaar gelinkt worden: siervoorwerpen, sprookjes, mythen, klanken, …  en samenvloeien in buitengewone en bizarre foto’s.

En toen was het verhaaltje uit

Op het einde van de tentoonstelling  is er nog een ontzettend mooi videoverhaal, geïnspireerd door een handgeschilderd popje. Walker linkt het figuurtje losjes maar toch heel herkenbaar aan het beroemde verhaal van het tinnen soldaatje van HC Andersen. Met als variant alleen maar mannen in de hoofdrollen. Ik zag er ook een verwijzing in naar het klassieke ballet De Notenkraker en naar oude mythen. De video combineert tekenkunst, ballet, fotografie, en muziek tot één uitgepuurd universeel verhaal. Prachtig! Zeker blijven wachten tot de projectie op de grote lege witte wand herneemt, en genieten van deze fijnzinnige afronding van de snoepreis door Walker’s Wonderland…

Praktische info

De Expo “Tim Walker: Wonderful Things”  is verlengd tot en met 21 februari 2021. Je vindt hem in de Compressorenhal van het C-mine Energiegebouw in Genk, van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 18:00 uur.  Je reserveert online een tijdslot.

Ook leuk om te lezen:

8 thoughts on “WANNderful in Tim Walker’s Wonderland

  1. Wow, heel bijzonder! De site zelf en het atelier van Piet Stockmans zijn inderdaad ook al de moeite op zich 🙂

    1. Ja, speciaal man, die Tim Walker, met ongelooflijk veel fantasie. Het atelier van Stockmans was deze keer dicht, maar we hadden sowieso al een massa visuele indrukken achter de kiezen :D!

  2. Wat een mooi verslag van de Tim Walker expo. Mag ik dit delen op de facebookpagina van C-Mine?
    Ik heb meegewerkt aan de opbouw van deze betoverende wereld en vind het fijn als ik kan lezen dat ons werk gewaardeerd wordt. Er staat wel een klein foutje in Uw verslag, de decors in de compressorenhal zijn niet van Tim Walker maar gemaakt door de studenten fotografie van de Luca School Of Arts campus C-mine. Link => luca-arts.be/nl/weird-wonderful-wonderful-weird

Altijd fijn om je reactie te lezen: