Tips voor een dag in King’s Cross (Londen)

Tips voor een citytripje Londen? Er zijn er zo veel! Want Londen heeft vele gezichten. En uiteenlopende wijken. Daarom start ik vandaag met een nieuwe Londen-reeks: tips voor één dag in één buurt van Londen. Te beginnen met de plek waar de meesten onder ons (met de Eurostar) aankomen: de wijk rond St. Pancras International en King’s Cross Railway Station.

Londen St Pancras International
Eerste stap op Londense bodem na de Eurostar. En blik omhoog.

St.Pancras International en King’s Cross Railway Station

Het internationale treinstation en het oude King’s Cross Railway Station liggen pal naast elkaar aan Euston Road. En ze zijn allebei best interessant om even rond te kijken. In St.Pancras word je vaak verwelkomd met pianogetokkel. Tussen de onvermijdelijke souvenirwinkeltjes door kan je aan de buffetpiano gaan zitten en een (amateur?)concertje ten beste geven. En rond Kerstmis staat er een reusachtige kerstboom. Maar het meest indrukwekkend is de reusachtige staalstructuur boven je hoofd!

Als je naar buiten wandelt, beland je onmiddellijk op de drukke Euston Road. Pancras Road oversteken en je staat op het pleintje voor King’s Cross Railway Station. Dat is vooral populair om een andere reden: Harry Potter fans gaan er op zoek naar Platform 9 3/4.Maar ook in dit station is een blik naar omhoog meer dan de moeite waard. Het oude station is opgefrist met een futuristisch gewelf (J. Mc Aslan) . Checken die boel!

London King's Cross

Christmas st pancras london
St Pancras Christmasstyle
King’s Cross Railwaystation

Wat is er te zien en te doen in de buurt van King’s Cross?

De komst van de Eurostar zorgde ervoor dat deze buurt in sneltempo veranderde. Naast bedrijven hebben ook projectontwikkelaars de weg naar Euston en Pentonville Road gevonden. Vijftien jaar geleden was de buurt tussen beide stations en Regent’s Canal een plek waar je liever snel doorstapte. Nu heeft Google er zijn hoofdkantoor. En schieten de hippe bars en winkels er als paddenstoelen uit de grond. Als je dus niet onmiddellijk naar Londen centrum of de City wil afzakken, verken dan even de buurt rond King’s Cross. Zeker de oude industriële wijk rond Granary Square verandert met de dag. Je voelt er nog iets van de sfeer van het ruige vervuilde Victoriaanse Londen, maar tegelijkertijd is de gentrification volop in opmars. Een plek in beweging!

Tips voor een verkenning

 • Slecht weer? Ga eerst een blokje om en spring binnen in the British Library
 • Check King’s Cross Station en zoek je eigen ‘magic wand’ uit in de Harry Potter Store
 • Kies daarna resoluut voor Pancras Road (tussen de twee stations) als je een glimp wil opvangen van Google’s London Headquarters en wandel richting Regent’s Canal
 • Een alternatieve route: langs de koninklijke King’s Boulevard naar het kanaal
 • Ga iets drinken op het terras van The German Gymnasium (op het kruispunt van Pancras Road en King’s Boulevard) en bewonder het interieur van dit historische gebouw
 • Installeer je bij mooi weer op de trappen bij Regent’s Canal of bezoek de boekenboot
 • Wandel verder naar Granary Square. Geniet er van de fonteinen, koop iets hartigs bij één van de foodtrucks op Kerb Market, of boek een diner bij The Lighterman.
 • Fotografeer je te pletter bij de charmante gerenoveerde industriële gebouwen van Coal Drops Yard en verken een aantal originele shops en eetplekken
 • Proef van een Indische lunch in het knappe interieur van Dishoom (ook in Shoreditch een hit)
 • Bewonder de tot appartementen omgetoverde gascontainers bij het kanaal.

de boekenboot

de boekenboot op Regent’s Canal

Granary Square London
oude industriegebouwen op Granary Square, met achteraan de verbouwing van de koolopslagplaatsen (Coal Drops Yard)
London Dishoom KIng's cross
Dishoom King’s Cross

wandeling King's Cross

Oude opslagplaatsen worden nieuwe pleisterplek

Ook nog Camden?

 • Zin in meer actie? Huur een Santander deelfiets (docking station bij Granary Square) en fiets via het smalle pad langs Regent’s Canal. Je rijdt zo van de ene sluis (St. Pancras Lock) naar de andere, in Camden Lock. En geen kopzorgen i.v.m. het linksrijden. Camden, de pleisterplaats van de Goths, kan erg druk zijn maar het is er interessant streetstyle observeren :). Je kan er ook goedkoop streetfood proeven op Camden Lock Market. Al worden er ook wel andere dingen geproefd en gerookt…
 • Moe van het rondslenteren in Camden? In plaats van opnieuw op de deelfiets te springen, neem je de metro terug (Northern Line, Southbound). Onderweg kan je in Euston afstappen. Vlakbij dit station ligt één van de oudste metrostations van Londen: Euston Square (1863). Het wordt de volgende jaren gerestaureerd.
 • Bij mooi weer is het een makkie om te voet van Euston terug naar King’s Cross te wandelen. Anders neem je gewoon de metro nog 1 halte verder.

En ’s avonds tovert de ondergaande zon prachtige licht -en schaduwtinten over de twee oude stationsgebouwen.

wandeling King's Cross
Langs Regent’s Canal

wandeling London King's Cross

wandeling Londen King's Cross
Die oude metrostations!
wandeling Londen King's Cross St Pancras London
Nightienight!

Lees ook

26 thoughts on “Tips voor een dag in King’s Cross (Londen)

 1. In mei mn 20e keer Londen, mn 8e keer alleen. Zalig! Telkens nieuwe buurten ontdekken, meestal weg van de toeristische trekpleisters.Deze keer staat de buurt van St Pancras ook op het programma, ik kijk er alweer heel hard naar uit!

  1. Kan ik helemaal inkomen! Door Corona is het bij ons ook weer even geleden, terwijl we vroeger meerdere keren per jaar gingen, zelfs soms gewoon voor een dag heen-en-weer ! Londen zit zo vol energie en creativiteit! En altijd is er iets nieuws te ontdekken…Geniet van je trip!

 2. Ah London. De laatste keer is alweer ruim 10 jaar geleden. En toen ik van de week hoorde dat de trein binnenkort rechtstreeks vanaf rotterdam gaat rijden, kwam de stad als mogelijkd reisbestemming naar boven. Kan ik gelijk Kings cross checken… (en de 2 werelderfgoedsites die ik nog moet…)

  1. Zeker doen! En die rechtstreekse trein is zalig. Vanuit Brussel is het maar twee uur voor je in hartje Londen bent!En Coal Drops Yard is om het hoekje van King’s Cross!

 3. Ik moet eerlijk toegeven dat ik St. Pancras nog nooit ben buiten gewandeld. Eenmaal van de Eurostar is het regelrecht de metro in. Aan dit postje te zien moet ik de volgende keer toch echt eens de buurt gaan verkennen!

  1. Kan ik helemaal begrijpen, de buurt was vroeger ook niet echt aantrekkelijk :). Maar er is ondertussen heel wat veranderd. Zeker naar Regent’s Canal toe!

  2. Ook niet zo verwonderlijk: je stapt direct naar de metrolijnen naar Londencentrum. En de buurt was vroeger niet echt aantrekkelijk. Maar tussen King’s Cross en Regent’s Canal is er ondertussen veel veranderd! Fijne eindejaarsdagen nog!

 4. Leuke plekken in Londen. Dat doet me er aan denken dat het alweer veel te lang geleden is dat ik er ben geweest. Laatste keer alleen een dagtrip vanuit Kent. Het is er altijd leuk en er is zoveel te doen!

  1. Londen is altijd de moeite waard, dat klopt. En met de Eurostar ben je er direct vanuit Brussel. Maar een combinatie met Kent is ook super! Kent heeft zo veel mooie plekken!

  1. Het heeft zo nog iets kleinschaligs, hè. Een charmant stadje in een stad. Maar kan ook erg druk zijn. Geniet al van het vooruitzicht :)!

 5. Ik ben dus helemaal verliefd op Londen en er twee keer geweest (vlak achter elkaar, een jaar geleden op dit moment was ik nog nooit in deze stad geweest). Ik heb hier eigenlijk maar heel kort een kijkje genomen, maar zo te zien is er genoeg te doen om hier ook nog eens goed een kijkje te gaan nemen bij een volgend bezoek. Want een volgend bezoek gaat er zeker komen, want Londen is gewoon super.

  1. Helemaal met je eens! Londen is altijd fantastisch! Heel druk, maar superboeiend! Veel Londen-plezier nog!

 6. Ik wil zo graag weer eens naar Londen. Misschien volgend jaar wel! King’s Cross heb ik nog nooit gezien, maar ik wil sowieso naar platform 3/4 😉

  1. 🙂 Terug even in de fantasiewereld van Harry Potter duiken! (Al ben je jammer genoeg niet de enige die het beroemde perron wil bezoeken)

  2. 🙂 Terug even in de fantasiewereld van Harry Potter duiken! (Al ben je jammer genoeg niet de enige die het beroemde perron wil bezoeken)

 7. Die boekenboot is zo leuk!

  Ik heb deze wijk een aantal jaar geleden bezocht. Misschien meer dan eens. Maar zo te zien heb ik een hoop toffe dingen gemist.

  1. Londen blijft verrassen. En elke keer als je er komt, is er weer iets nieuws. Zeker in de buurt achter King’s Cross!

 8. Heerlijk om rond te dwalen. Ik was twee jaar voor het eerst in mijn leven in Londen en vond het echt fantastisch. Ik vond het sfeertje heerlijk! Wil graag eens terug om meer van de stad te ontdekken!

  1. Hey Janet, Londen IS inderdaad fantastisch: bruisend, vol leven, altijd in beweging… En er zijn zo veel verschillende buurten. Welke plekken zag je vorige keer?

 9. Ik ben al een paar keer in Londen geweest, maar deze buurt heb ik nog niet bezocht, aangezien ik nog nooit buiten het station geweest ben en altijd direct de metro nam naar het centrum. Iets om te onthouden voor de volgende keer!

  1. Ja, meestal ben je meteen weg. Maar deze buurt is echt in ontwikkeling! Ook leuk om doen bij de terugkeer, als je vroeger dan voorzien bij St Pancras bent en nog een paar uur moet wachten voor je trein vertrekt!

Altijd fijn om je reactie te lezen: