Twee nieuwe en originele eetconcepten in Leuven

Herken je het? Je bent in de stad met vrienden en plots voel je een klein hongertje opkomen… Waar vind je iets betaalbaars en lekkers? En liefst nog met een snelle service? Ik ontdekte twee nieuwe plekken in Leuven: de Optimist en Sticks&Bowls. En allebei presenteren ze een eigen, trendy eetconcept. Bij de ene gaat het om foodsharing, bij de andere om pokébowls.

De Optimist

De naam van deze eetplek klinkt al positief! Of is het een verwijzing naar het kleine eenmanszeilbootje? Zou ook best kunnen, aangezien de Optimist op de Vismarkt te vinden is.  Al vanouds was er hier een binnenhaven op de Dijle, waar vis verhandeld werd en vissers woonden. Check zeker de mooie 15de- 16de- en 17de-eeuwse gevels die nog overeind staan op dit plein. De namen van de huizen zoals de Vischbank, In de Dry Schepen en De Drye Heringen verwijzen nog naar vroeger. Er natuurlijk geeft er een Vissersstraat uit op de … Vismarkt. Maar sinds de 19de eeuw is de Dijle hier compleet verdwenen. Overwelfd. Binnenhaven weg, vishallen afgebroken. Wie weet komt er hier met de heraanleg van het plein verandering in?

Aan een opgeknapte historische gevel hangt het logo van de Optimist. In de zomer kan je je dorst lessen op het miniterrasje op de stoep. Of op het binnenkoertje achter de inrijpoort.

leuven_optimist

Zit je liever binnen? Zorg dan dat je er tijdig bij bent. Want de Optimist is populair. Jong en oud komen er graag bijpraten of een gezelschapsspel spelen.

De inrichting is sober, de stenen muren zijn ruw en onbewerkt. Maar het oogt er erg gezellig, met vintage meubilair in hout en staal. En veel spots en lampjes.

leuven_optimist

leuven_optimist

leuven_optimist

leuven_optimist

Op het grote bord aan de muur vind je wat er die dag te krijgen is. En wedden dat je naast één van de drankjes ook een hapje bestelt om te delen? Want de Optimist speelt in op de trend van ‘foodsharing’. Elke dag zijn er een vijftal verschillende gerechtjes die je in 3 maten kan bestellen: small, medium of large. Met aangepaste prijzen: €5/€10/€15.  Je bestelt een aantal gerechtjes voor het hele gezelschap en deelt wat er op tafel komt. Een hele leuke formule!

En ook geslaagd omdat de Optimist wereldkeuken serveert. Fijn om te proeven ! De hapjes zijn superlekker en vaak ook origineel. Wie at er al forel met erwtenpuree en passievrucht? Of toast met geitenkaas, rode biet en vijgen? Heerlijk! Al moet ik toegeven dat de groentenmoussaka die ik opgediend kreeg, lang genoeg in de oven (of microgolfoven) had gestaan… Sla die maar over als je er ooit langsgaat! Maar reken maar dat er tegen dan weer andere smakelijkheden op het menu staan.

leuven_optimist

leuven_optimist

Meer info? Check de website.

Sticks&Bowls

Op een heel andere plek in Leuven, bij de Universiteitshallen in de Naamsestraat, vind je Sticks&Bowls. De eeuwenoude herberg “De Clijne Tafel” heeft plaats gemaakt voor een ander eetconcept. Het historische pand is omgevormd tot een modern en licht restaurant met mezzanine. Door het hoge glazen raam aan de Naamsestraat trekken de schommelzitjes de aandacht. Ze lokken me naar binnen, ondanks de koel-aandoende  koeltoog (what’s in a name) ernaast.

leuven_stick&bowls
schommelen bij Sticks&Bowls

Ook hier is er een sobere inrichting in lichte houttinten. Met veel groen en exotische accenten. We zijn allemaal wereldburgers geworden. Al is het maar op restaurant.

leuven_stick&bowls

leuven_stick&bowls

leuven_stick&bowls

Omdat ik, zoals jullie weten, heel snel wagen- en reisziek wordt, kiezen we voor zitkrukjes op de bovenverdieping in plaats van voor de schommels…Maar ik kan me voorstellen dat dit voor een studentenpubliek wel een extra-attractie is! Terwijl we plaatsnemen, komen er voortdurend klanten binnen om een hapje te bestellen aan de toog. Alles wordt vakkundig ingepakt en mee naar huis genomen. Takeaway rules, dat is duidelijk. Het duurt dan ook eventjes voor we onze vers geprepareerde bowl krijgen.

leuven_stick&bowls

leuven_stick&bowls
Schommelen en eten : het is eens wat anders

Maar hoe zit het met het eten? Sticks & Bowls is de eerste pokébar in Leuven. Pokéwat?

Poké betekent ‘in stukken snijden’ in het Hawaïaans en verwijst naar de manier waarop de vis en de groenten gesneden worden. Je krijgt dus een stevig gevulde Hawaïaanse kom met groenten, peulvruchten, en verse rauwe vis (tonijn, zalm) of kip. Daarbij hoort er nog een vulling van rijst, quinoa of sla. En wie wil, kan nog wat extra bijgerechtjes nemen.  Past dus perfect in de culinaire gezondheidsrage van het moment.

Het ziet er in elk geval heel kleurrijk en lekker uit, en het smaakt ook erg vers. Het sausje bovenop is wat magertjes. Maar je hebt met zo’n bowl beslist genoeg gegeten. En het lukte me zelfs om – zoals het hoort – met stokjes alles soldaat te maken! Wie liever met zijn vingers eet, kiest voor de opgerolde pokéritto versie.

leuven_stick&bowls

leuven_stick&bowls

Het is even wennen, maar dit trendy Hawaïaans concept kon me wel bekoren. Niet voor elke dag – ik denk dat je het snel beu wordt omdat het aantal combinaties van de basic ingrediënten eerder beperkt is. Maar wel leuk om eens uit te proberen. En in elk geval veel gezonder dan de bestaande hamburger-alternatieven.

Ga je voor gezondheid, dan moet je hier zeker zijn.  Zoek je een gezellige ontmoetingsplek, kies dan voor de Optimist.

Zo, tijd voor jullie om erop uit te trekken. Benieuwd welke van de twee formules jullie verkiezen.  Laat het me weten.

Fijne week nog en ‘do more of what makes you happy’!

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

leuven_stick&bowls
de huisregels bij Sticks&Bowls

14 thoughts on “Twee nieuwe en originele eetconcepten in Leuven

 1. Ik ben zó’n fan van de Optimist! Al verschillende keren geweest en nog nooit teleurgesteld. Het andere adresje moet ik dringend een proberen; dat van die schommels is keileuk gevonden.

 2. De optimist is ondertussen echt al een vaste waarde in mijn lunchplekjes geworden, originele recepten en nog nooit slecht gegeten. De poketrend sla ik persoonlijk liever over, niet zo mijn ding.

 3. Bij De Optimist ben ik al geweest, en het interieur kon me wel bekoren! De gerechtjes waren oké maar niet super, een beetje zoals bij jou denk ik. Sticks & bowls staat op mijn lijstje, maar inderdaad liefst zonder schommels: ook ik heb een brevet van reisziekte op zak ?

 4. Handige post! Vooral voor Leuven want er is daar een straat waarin letterlijk ELK gebouw een restaurant is. Kies dan maar eens… Ik zal jouw recommandaties zeker in gedachte houden voor als ik de volgende keer kom! 🙂

  1. Klopt, in de Muntstraat heb je het ene restaurant naast het andere ?. Deze twee zijn elders gelegen. Maar in de Muntstraat kan je ook lekker eten hoor. De klassieke eetconcepten??.

 5. Ik ga voor gezond, dus ik kies Hawaïaans.
  Het schommelen laat ik aan anderen over. Het lijkt me lastig om zo te moeten eten met al dat gewiebel, zowel voor jezelf als om er te moeten op kijken.
  In ieder geval twee prachtige eettenten!

Altijd fijn om je reactie te lezen: