Fietsen langs muurschilderingen in Leuven

Wat ik de afgelopen weekends deed? Na mijn vorige blogbericht had ik de smaak van de straatkunst-in-eigen-stad te pakken. Dus we gingen op muurschilderingentocht in Leuven. De kunstwerken liggen nogal verspreid over de stad. Ons stalen ros kwam dus goed van pas. Met de gratis app Street Art Cities stippelde ik een fietsroute uit langs de zuidoostkant van Leuven. Die route kan ik evengoed met jullie delen: ideaal om er even tussenuit te zijn na een week telewerken of een dag de muren oplopen ! En een fijne manier om een stukje Leuven te leren kennen. Check de route hier:

Fietsen langs muurschilderingen in Leuven

  • Maria Theresiastraat
  • Mussenstraat 42Ā  en 120
  • Justus Lipsiusstraat 71

Vertrekpunt en eindpunt was het station van Leuven. Op dit moment lijkt het stationsplein Ć©Ć©n gapende open wonde, door de werken aan de ondergrondse parking. Vanop de nieuwe fietsspiraal bij de sporen leek het wel alsof we neerkeken op de ondergrondse machinaties van de Orks in Lord of the Rings. Dus even gefascineerd in de diepte gekeken. En dan… de stad in!

We peddelden eerst de Maria-Theresiastraat op. Je treft daar in de buurt direct een paar werken van Bisser – ontdek ondertussen ook het mini-labyrint vanĀ  19de eeuwse arbeiderswoningen in de Mussenstraat!-. En als je een ommetje maakt langs de Justus Lipsiusstraat fladdert de ‘Dove’ van Dzia voor je ogen tegen de gevel van het Koninklijk Atheneum op. Wow!

 fietsroute langs muurschilderingen in Leuven
Dzia, Dove, Justus Lipsiusstraat

Nog Bisser

  • Herbert Hooverplein
  • Vesaliusstraat 34
  • Consciencestraat 44
  • Schapenstraat 129
  • Tervuursevest 134

Daarna een lusje langs de kleurige elektriciteitskasten van het Herbert Hooverplein. Ze werden enkele jaren geleden voor het project ‘Kunstbak’ kunstig -hoe kan het ook anders- versierd. Eandis en de stad Leuven sponsorden. Diverse kunstenaars werkten eraan mee. Iets voor wie Leuven minder goed kent.

Hooverplein

Geboren en getogen Leuvenaar? Dan rij je gewoon rechtdoor van de Maria-Theresiastraat naar de Vesaliusstraat waar je even moet zoeken naar het kleurrijke ‘Pangaea’ in een zijgang. Vervolgens maak je een zijsprong langs de Vlamingenstraat om tenslotte naar het werk van Bisser in de Consciencestraat te rijden.Ā  Donker maar stemmig.

Na een kort oponthoud bij de Signals- elektriciteitscabine van Hans Geyens in de Schapenstraat haastten we ons naar de Tervuursevest om opnieuw een werk van Bisser te wonderen. ’t Was een vrouwtje deze keer. Een schatje, toch?

 fietsroute langs muurschilderingen in Leuven
Untitled, The Lying Lady , Bisser, Tervuursesvest

Street art in Heverlee

  • Ruelensvest 19
  • Groenstraat 199
  • Leo Dartelaan
  • Geldenaaksebaan spoorwegbrug

Omdat we absoluut nog een paar werken in Heverlee wilden zien (en al helemaal de prachtige vogels van Collin van der Sluijs aan de Geldenaaksebaan), keerden we ons stalen ros en fietsten we terug richting Naamsepoort. Na in de studentenwijk van het Arenbergpark nog snel een kleurig werk van een onbekend artiest te hebben meegepikt, dat spreekt vanzelf.

The Lady and the Architect, Ruelensvest 19

Bij de ontiegelijk smalle doorgang naast architectenbureau DMOA op de Naamsepoort, kruisten we ‘The Lady and the Architect’. We bolden verder, door het Ruelenspark naar de Groenstraat. Een heel eind verderop, onder de brug van het H.-Hartinstituut, verbergt zich de kleine Mawda op haar schommel.Ā  Het is even zoeken naar het kleine meisje in het weelderig uitwaaierende groen. Maar supermooi gedaan! Net als op de Geldenaaksebaan een beetje verder, waar Collin van der Sluijs ook de donkere betonnen spoorwegbrug omtoverde tot een fantastisch stukje imaginaire natuur.

 fietsroute langs muurschilderingen in Leuven
Intvis, Mawda op de schommel, Groenstraat Heverlee
De spoorwegbrug bij het natuurgebied van de Abdij van Park: de weelde aan vogels van Collin Van der Sluijs

Naar de cottages van de Matadi-wijk en verder

  • Pleinstraat 101
  • Leon Schreursvest 1

Daarna was het even klimmen. What goes up must go down. Of eerder het omgekeerde. Van bij de ‘put’ aan de Parkabdij trapten we lustig de helling van de Geldenaaksebaan op richting Leo Darte-laan, in de charmante Matadi-wijk. Hier in een kleine cottage wonen… dat is geen straf!

Bij de ingang van de Parkschool ontdekten we een reeks werken van Bisser, maar wildenthousiast werd ik er niet van. Dan liever zijn liggend vrouwtje op de Tervuursevest.

The Lying Lady, van de Leuvense Bisser op de muur van het opvangtehuis op de Tervuursevest.

Via de Kerkhofdreef kwamen we bij de boekentil van de wijk, die DinDin prachtig heeft verstopt tussen het groen in de Pleinstraat. Even verderop liet ze bij cafƩ Kaminsky nog een gevleugelde handtekening achter.

Detail van The Book Box van Dindin, Pleinstraat 10

Naar Kessel-Lo

  • Bierbeekstraat 128
  • Pieter Nollekensstraat 2 en 130
  • E. Solvaylaan 36, 69,79

Wij gingen alweer op de trappers staan. Richting Kessel-Lo via de Bierbeekstraat en de Tivolibrug over de spoorweg. Daar heeft meer dan Ć©Ć©n straatkunstartiest zich eens goed laten gaan. En om de zoveel weken verschijnt er weer ander werk. De gepimpte brug is een buurtproject.

Vanuit de Adjudant Harboortstraat bolden we via de gloednieuwe fiets-o-strade onder de drukke Tiensesteenweg richting Kessel-Lo.

 fietsroute langs muurschilderingen in Leuven
Bierbeekstraat/Adj Harboortstraat Tivolibrug-project
 fietsroute langs muurschilderingen in Leuven
Smates, Jongetje met de roos, Pieter Nollekensstraat Kessel-Lo

De Koning Albertlaan in, even links, dan rechts, dan weer links, de Pieter Nollekensstraat (ja zo heet ze echt!) in. Achteromkijkend zagen we ‘Het jongetje met de roos’ van Smates naar ons gluren en bij het begin van de straat keerde ‘Het Meisje met de Koffer’ ons de rug toe. Even verderop vonden we een weelde aan straatkunst in de Ernest Solvaystraat. Bloemen, vlinders en een zeemeermin in golvende lijnen vrolijken de straat op.

 fietsroute langs muurschilderingen in Leuven
Stina De Roeck, Ernest Solvaystraat

Na een ritje van in totaal ongeveer 13 km waren we terug bij Leuven-station. Voldaan. En met veel goesting om de andere kant van Leuven ook te verkennen. Street art-gewijs. Wordt vervolgd!

Ook leuk om te lezen:

5 thoughts on “Fietsen langs muurschilderingen in Leuven

    1. Ik kende de straat helemaal niet. Wat een prachtige werken daar! Lijkt me een leuke buurt. Zo zie je weer eens een stukje van je stad. Toch nog iets positiefs aan de hele toestand šŸ˜Š!

Altijd fijn om je reactie te lezen: